Maak kennis: de Teamchefs Hoefkade

Sociaal
27 november 2022

maak kennis: gesprek met de Teamchefs politiebureau Hoefkade

De Schilderswijk is druk, maar druk betekent niet onveilig. We hoorden dat er een nieuwe teamchef op bureau Hoefkade was gekomen. Dat maakt nieuwsgierig. Tijdens het Schilderswijkfestival onze wijkagent Michelle Spigt ernaar gevraagd, die enthousiast een interviewafspraak regelde voor Schilderswijk.nl. Van haar begreep ik dat er niet één, maar twee teamchefs zijn, die allebei fulltime werken. 

Voor teamchef Willemijn Jenner-Klarenbeek is haar werk bij bureau Hoefkade haar eerste baan bij de politie. Ze werkte eerst bij het openbaar ministerie en is jurist. Haar werk is dan ook 'niet executief'. Collega Machteld van den Bosch draagt wel de complete set 'diendergereedschap'. Zij werkte ooit in de zorg en het onderwijs, en vervolgde haar carrière met de politieopleiding in Apeldoorn, inmiddels 15 jaar geleden. Twee jaar geleden kwam ze bij ons in de wijk. 

Hoe bevalt het om in de Schilderswijk te werken? Machteld: “Het is een wijk waarin je duidelijk de invloed van gebeurtenissen in de rest van het land en de wereld merkt. De wijk werkt hard om los te komen van hoe anderen stigmatiserend over de wijk praten en schrijven. De wijk verdient het om dat imago van zich af te schudden. Daar wil ik graag aan bijdragen”. Willemijn: “Het is een heel gastvrije wijk met behulpzame bewoners. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat bovengemiddeld veel bewoners vrijwilligerswerk doen. Ook de recente gebeurtenissen als de brand in de Wouwermanstraat en het huisvesten van vluchtelingen uit de Oekraïne laten zien dat de gastvrijheid groot is in de Schilderswijk.” 

Wat doen de teamchefs eigenlijk? “Feitelijk zijn we eindverantwoordelijk voor het politiewerk dat wordt gedaan door circa 100 collega’s die nu op ons team werken. Wij helpen hen daarbij door de bedrijfsvoering en personeelszorg te organiseren. Bijna iedereen werkt 'op straat' of is op een andere manier direct in contact met de bewoners van de wijk. Denk aan de wijkagenten, de meldingen, aangiftes en de incidenten. Ook opsporing en internetcriminaliteit kost veel mankracht”. 

Wie werken hier? “eigenlijk heeft iedereen die hier werkt voor de Schilderswijk gekozen. Er zijn medewerkers die van ver komen, bewust kiezen voor deze buurt.”

Wat maakt de Schilderswijk zo aantrekkelijk? Machteld: “de wijk leeft. De wijk is druk, maar druk betekent zeker niet onveilig”. Willemijn: “de diversiteit in onze wijk vraagt soms om een andere benadering”. Als voorbeeld het wereldkampioenschap voetbal. Op bureau Jan Hendrikstraat wordt vooral rekening gehouden met de wedstrijden van het Nederlands elftal terwijl er in onze wijk meerdere favoriete teams zijn die kunnen winnen en verliezen. 

Het gebied van politiebureau Hoefkade is Rivierenbuurt, Stationsbuurt, Oranjeplein en Schilderswijk noord en oost. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met de collega’s van Bureau de Heemstraat. Er wordt onderzocht of deze samenwerking in de toekomst nog verder vorm kan worden gegeven. 

m.s. nov22

ps toch even reclame maken na dit leuke gesprek: iedereen welkom is om te solliciteren bij de politie, ook instromers zijn welkom! https://kombijde.politie.nl/

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren

Contact

Redactie Schilderswijk.nl
Contactpersoon

Neem contact op met Redactie:

-11