Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
De Subsidieregeling demontage dieselvoertuigen, bromfietsen en snorfietsen Den Haag 2022 voorziet in een subsidie voor het van de weg halen van (oude) dieselvoertuigen en brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor en om de overstap naar fiets en OV te stimuleren. De regeling eindigt op 1 december 2022. Het subsidieplafond is nog niet bereikt. Daarom wordt de regeling verlengt tot 1 april 2023. U kunt tussen de 400 en 1500 Euro aan te goeden krijgen voor bijvoorbeeld OV of fiets.
In de Bosboomstraat is een grote bak met planten geplaatst tussen twee ondergrondse afvalcontainers. Eigen initiatief!? Meer groen in de wijk? kom op 11 mei 19.00uur naar het Breed Buurt Overleg Van der Neerstraat 238 bij bewonersorganisatie Schilderswijk De Paraplu.
Vanaf 5 november 2020 worden matrassen die nog heel zijn apart opgehaald door de vuilophaaldienst. Zo kunnen ze gerecyceld worden. U kunt hiervoor een afspraak maken.
Klik hier voor het maken van een afspraak.
Een afspraak kunt u uiterlijk 1 dag van tevoren verzetten of afzeggen. Bel hiervoor voor 10.00 uur met 14 070. Afzeggen op de dag van de afspraak kan niet. De chauffeurs zijn dan al onderweg.
Bron: DenHaag.nl
Afgelopen vrijdagavond kwam er rond 22.00 uur een melding binnen bij de Dierenambulance Den Haag over een moederpoes met kittens aan de Slicherstraat in de Schilderswijk. Kittens op straat is eigenlijk altijd foute boel. De jonge katjes kunnen zich namelijk niet goed weren tegen de gevaren die ze op straat tegen komen, zoals de weersomstandigheden, roofdieren, verkeer en de kans dat er niet voldoende voedsel beschikbaar is.
Bij aankomst bleek er helemaal geen moederpoes aanwezig te zijn geweest. De vier kleine katjes liepen los in een steegje en verstopten zich onder een afdekzeil van een berg met bouwmateriaal. Er stonden twee grote dozen met gaatjes bij. Na alle melders gesproken te hebben kwam de chauffeur tot een verdrietige conclusie: de kittens waren gedumpt in een doos. Zonder moeder, warmte, eten of bescherming zijn zulke jonge katjes ten dode opgeschreven.
Dumpen is nooit de oplossing
Het is in geen enkel geval in orde om een huisdier op straat achter te laten. Er zijn, weliswaar met een beetje extra moeite, altijd oplossingen om een dier op een veilige manier af te staan als het ongewenst is of de huidige eigenaar er door omstandigheden niet meer voor kan zorgen. Het afstaan van een huisdier tijdens vervelende omstandigheden is niets om je voor te schamen. Liefhebben is soms ook loslaten. Wij vragen mensen in dit geval altijd te handelen in het belang van het dier. Informeer voor de mogelijkheden bij asiels in de regio.
Castreren of steriliseren voorkomt veel leed
Het laten castreren en steriliseren van katten wordt door veel mensen nog gezien als overbodig of als iets wat in de toekomst altijd nog kan. Besef je wel: een loslopende zwangere moederpoes kan ook met goede bedoelingen haar kittens op een verkeerde plek werpen en haar kittens op die manier verliezen. Eén ongecastreerde kater in de wijk kan al zorgen voor tientallen nakomelingen per seizoen.
Bovendien zorgen de hormonen bij ongecastreerde katers ervoor dat zij regelmatig vechtpartijen beginnen. De eenmalige kosten van een castratie wegen niet op tegen de medische kosten van talloze dierenartsconsulten voor wondverzorging. Ongeholpen katten worden ook regelmatig slachtoffer van het kattenaids-virus (FIV), een ziekte die ongeneesbaar is en het immuunsysteem van de kat aantast. De meeste katten lopen FIV op via bijtwonden tijdens een gevecht met een besmette kat.
Neem daarom je verantwoordelijkheid bij het nemen van een nieuw huisdier en castreer of steriliseer het dier zo snel als medisch verstandig is en laat het dier niet los op straat voordat dit gebeurd is. En wil je er een kat bij, kies dan niet voor een eigen nestje, maar kijk eens bij één van de vele opvangcentra voor een kat of kitten die heel hard een thuis nodig heeft.
Deze vier kittens zijn naar het hospitaal van de Dierenambulance gebracht om veilig met z’n viertjes uit te rusten van hun avontuur. Lekker knus op een warmtematje met extra handdoekjes en knuffeltjes. Zaterdagochtend zijn ze verhuisd naar het Haags Dieren Centrum voor verdere opvang en zodra ze hier aan toe zijn, worden ze geplaatst bij nieuwe eigenaren. Voor hen komt het gelukkig dus allemaal goed.
De gevolgen van een klein stukje plastic of een blikje in de natuur zijn soms niet te overzien. Dieren slikken plastic in, raken bekneld of verwonden zichzelf. Dierenambulance Den Haag helpt dagelijks meerdere slachtoffers en roept op: denk na voordat je je afval op straat gooit!
Op één dag bevrijdt de dierenambulance soms wel drie slachtoffers van visgereedschap. Watervogels raken maar al te vaak verstrikt in achtergebleven haken, dobbers en lijnen. Maar ook plastic ringetjes, bijvoorbeeld van kauwgompotjes, kunnen de dood tot gevolg hebben. Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag: “Ik geloof niet dat mensen bewust afval op straat gooien om dieren pijn te doen. Er wordt gewoon niet goed nagedacht over de gevolgen. Aan de plastic ringetjes van kauwgompotjes zitten weerhaken, waardoor ze onmogelijk af te schudden zijn. Eten met een plastic ring om je hoofd en snavel is niet mogelijk, dus de eenden sterven een langzame hongerdood. Allemaal door zo’n klein, stom ringetje.”
Veel dieren komen in de problemen door lege blikjes die op straat zijn gegooid. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar ook voor huisdieren. Anouk Korporaal: “Een van de meest aangrijpende situaties die ik heb meegemaakt is het verhaal van katertje Ken, die dagen heeft rondgelopen met zijn kop in een blikje. Hij wilde het laatste beetje voedsel uit het blik halen. Hij kon dagen niet zien, niet horen, niet ruiken en niet goed ademhalen. Zijn oren en nek hadden diepe wonden opgelopen van de scherpe randen en zijn gezicht was aan het smetten. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven. Gelukkig is hij er helemaal bovenop gekomen.
We lijken soms te vergeten goed voor onze leefomgeving en onze medebewoners, zowel mens als dier, te zorgen. Als iedereen zijn eigen afval netjes in de prullenbak gooit, is het al een stuk schoner op straat en in de natuur. Anouk Korporaal: “Een van de grootste oorzaken van zwerfafval is de afvalzak die náást de vuilnisbak gezet wordt. Meeuwen en andere dieren scheuren de zak open, waardoor de volledige inhoud op straat terecht komt. Wil je helpen voorkomen dat meer dieren verstrikt raken? Stop jouw afval dan ín de vuilnisbak. En ruim eens een stuk zwerfafval op dat je onderweg tegenkomt, ook al is het niet van jou. Dat ene plastic zakje of flesje oprapen en weggooien kost jou slechts een moment van je dag, maar redt misschien het leven van een dier!”