Duurzaamheid

2e leven voor uw matras

Vanaf 5 november 2020 worden matrassen die nog heel zijn apart opgehaald door de vuilophaaldienst. Zo kunnen ze gerecyceld worden. U kunt hiervoor een afspraak maken.

  • U kunt een afspraak met of zonder DigiD maken. Is het ophaaladres anders dan uw eigen adres? Kies dan voor afspraak maken zonder DigiD.
  • Lees voor u een afspraak maakt voor het laten ophalen van grofvuil en tuinafval de aanbiedregels.

Klik hier voor het maken van een afspraak.

Afspraak verzetten of afzeggen

Een afspraak kunt u uiterlijk 1 dag van tevoren verzetten of afzeggen. Bel hiervoor voor 10.00 uur met 14 070. Afzeggen op de dag van de afspraak kan niet. De chauffeurs zijn dan al onderweg.

Bron: DenHaag.nl

Duurzaamheid

Dierenambulance zoekt vrijwilligers

Dierenambulance Den Haag zoekt dappere dierenredders en coördinatietalenten

Stichting Dierenambulance en Hospitaal Den Haag e.o. start deze maand met een campagne voor het werven van maar liefst zeventig nieuwe vrijwilligers. Het gaat om medewerkers meldkamer en om ambulancechauffeurs.

Huib den Heijer, vrijwilligerscoördinator bij de Dierenambulance Den Haag e.o., legt uit waarom er zoveel mensen nodig zijn: “Wij bieden zeven dagen per week, 24 uur per dag hulp aan dieren in nood. In de drukke zomermaanden hebben we dagelijks negen vrijwilligers nodig op de meldkamer en vijf chauffeurs. Als iedere vrijwilliger één dienst draait, komen we in totaal wekelijks op 98 vrijwilligers."

Dierenambulance en Hospitaal Den Haag kan al jaren rekenen op de inzet van zo’n 150 vrijwilligers. Toch zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. Den Heijer: ”Zonder vrijwilligers kunnen wij niet bestaan. Het overgrote deel van de vrijwilligers meldt zich aan voor werk bij dierverzorging, in ons eigen hospitaal. Daar hebben we meer dan genoeg mensen. Voor de meldkamer en de ambulance zetten een kleine dertig vrijwilligers zich op dit moment in. Prima voor nu. Maar we moeten vooruit denken. De rustigere winterperiode is een goed moment om nieuwe vrijwilligers in te werken.”

In de functie van ambulancechauffeur sta je vooraan bij het uitvoeren van de missie van de dierenambulance: het helpen van dieren in nood. Voor deze functie is stressbestendigheid van belang. Den Heijer: “Het is belangrijk dat je rustig en doortastend handelt, ook in bijzondere situaties. Jij stelt het dier en de mensen eromheen, gerust. Emotioneel sta je stevig in je schoenen, want je maakt de gekste dingen mee. Vaak is het heel mooi, soms ook verdrietig.”

Als medewerker meldkamer is het belangrijk dat je handig bent achter de computer en dat je meerdere dingen tegelijk kunt doen. Met meer dan 50.000 meldingen per jaar, wordt er namelijk nogal wat van je verwacht. Jij staat de melders netjes te woord en voert alles nauwkeurig in in het systeem. Je hebt te maken met alle typen mensen. Daarbij stuur jij de ambulancechauffeurs aan. Een veelzijdige baan dus!

Wil jij je inzetten voor de dieren? Kijk op https://dierenambulancedenhaag.nl/over-ons/vacatures/.            

Duurzaamheid

Kittens aan lot overgelaten

Afgelopen vrijdagavond kwam er rond 22.00 uur een melding binnen bij de Dierenambulance Den Haag over een moederpoes met kittens aan de Slicherstraat in de Schilderswijk. Kittens op straat is eigenlijk altijd foute boel. De jonge katjes kunnen zich namelijk niet goed weren tegen de gevaren die ze op straat tegen komen, zoals de weersomstandigheden, roofdieren, verkeer en de kans dat er niet voldoende voedsel beschikbaar is.

Bij aankomst bleek er helemaal geen moederpoes aanwezig te zijn geweest. De vier kleine katjes liepen los in een steegje en verstopten zich onder een afdekzeil van een berg met bouwmateriaal. Er stonden twee grote dozen met gaatjes bij. Na alle melders gesproken te hebben kwam de chauffeur tot een verdrietige conclusie: de kittens waren gedumpt in een doos. Zonder moeder, warmte, eten of bescherming zijn zulke jonge katjes ten dode opgeschreven.

Dumpen is nooit de oplossing

Het is in geen enkel geval in orde om een huisdier op straat achter te laten. Er zijn, weliswaar met een beetje extra moeite, altijd oplossingen om een dier op een veilige manier af te staan als het ongewenst is of de huidige eigenaar er door omstandigheden niet meer voor kan zorgen. Het afstaan van een huisdier tijdens vervelende omstandigheden is niets om je voor te schamen. Liefhebben is soms ook loslaten. Wij vragen mensen in dit geval altijd te handelen in het belang van het dier. Informeer voor de mogelijkheden bij asiels in de regio.

Castreren of steriliseren voorkomt veel leed

Het laten castreren en steriliseren van katten wordt door veel mensen nog gezien als overbodig of als iets wat in de toekomst altijd nog kan. Besef je wel: een loslopende zwangere moederpoes kan ook met goede bedoelingen haar kittens op een verkeerde plek werpen en haar kittens op die manier verliezen. Eén ongecastreerde kater in de wijk kan al zorgen voor tientallen nakomelingen per seizoen.

Bovendien zorgen de hormonen bij ongecastreerde katers ervoor dat zij regelmatig vechtpartijen beginnen. De eenmalige kosten van een castratie wegen niet op tegen de medische kosten van talloze dierenartsconsulten voor wondverzorging. Ongeholpen katten worden ook regelmatig slachtoffer van het kattenaids-virus (FIV), een ziekte die ongeneesbaar is en het immuunsysteem van de kat aantast. De meeste katten lopen FIV op via bijtwonden tijdens een gevecht met een besmette kat.

Neem daarom je verantwoordelijkheid bij het nemen van een nieuw huisdier en castreer of steriliseer het dier zo snel als medisch verstandig is en laat het dier niet los op straat voordat dit gebeurd is. En wil je er een kat bij, kies dan niet voor een eigen nestje, maar kijk eens bij één van de vele opvangcentra voor een kat of kitten die heel hard een thuis nodig heeft.

Deze vier kittens zijn naar het hospitaal van de Dierenambulance gebracht om veilig met z’n viertjes uit te rusten van hun avontuur. Lekker knus op een warmtematje met extra handdoekjes en knuffeltjes. Zaterdagochtend zijn ze verhuisd naar het Haags Dieren Centrum voor verdere opvang en zodra ze hier aan toe zijn, worden ze geplaatst bij nieuwe eigenaren. Voor hen komt het gelukkig dus allemaal goed.

Duurzaamheid

Zwerfafval groot gevaar voor dieren

De gevolgen van een klein stukje plastic of een blikje in de natuur zijn soms niet te overzien. Dieren slikken plastic in, raken bekneld of verwonden zichzelf. Dierenambulance Den Haag helpt dagelijks meerdere slachtoffers en roept op: denk na voordat je je afval op straat gooit!

Op één dag bevrijdt de dierenambulance soms wel drie slachtoffers van visgereedschap. Watervogels raken maar al te vaak verstrikt in achtergebleven haken, dobbers en lijnen. Maar ook plastic ringetjes, bijvoorbeeld van kauwgompotjes, kunnen de dood tot gevolg hebben. Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag: “Ik geloof niet dat mensen bewust afval op straat gooien om dieren pijn te doen. Er wordt gewoon niet goed nagedacht over de gevolgen. Aan de plastic ringetjes van kauwgompotjes zitten weerhaken, waardoor ze onmogelijk af te schudden zijn. Eten met een plastic ring om je hoofd en snavel is niet mogelijk, dus de eenden sterven een langzame hongerdood. Allemaal door zo’n klein, stom ringetje.”

Veel dieren komen in de problemen door lege blikjes die op straat zijn gegooid. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar ook voor huisdieren. Anouk Korporaal: “Een van de meest aangrijpende situaties die ik heb meegemaakt is het verhaal van katertje Ken, die dagen heeft rondgelopen met zijn kop in een blikje. Hij wilde het laatste beetje voedsel uit het blik halen. Hij kon dagen niet zien, niet horen, niet ruiken en niet goed ademhalen. Zijn oren en nek hadden diepe wonden opgelopen van de scherpe randen en zijn gezicht was aan het smetten. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven. Gelukkig is hij er helemaal bovenop gekomen.

We lijken soms te vergeten goed voor onze leefomgeving en onze medebewoners, zowel mens als dier, te zorgen. Als iedereen zijn eigen afval netjes in de prullenbak gooit, is het al een stuk schoner op straat en in de natuur. Anouk Korporaal: “Een van de grootste oorzaken van zwerfafval is de afvalzak die náást de vuilnisbak gezet wordt. Meeuwen en andere dieren scheuren de zak open, waardoor de volledige inhoud op straat terecht komt. Wil je helpen voorkomen dat meer dieren verstrikt raken? Stop jouw afval dan ín de vuilnisbak. En ruim eens een stuk zwerfafval op dat je onderweg tegenkomt, ook al is het niet van jou. Dat ene plastic zakje of flesje oprapen en weggooien kost jou slechts een moment van je dag, maar redt misschien het leven van een dier!”

Ontmoeten

Een schone buurt met bloemen

Meester Ibrahim van de Beatrixschool in de Schilderswijk in Den Haag opent met een zelfgeschreven verhaal over Kikker, geïnspireerd door Max Velthuijs. In het verhaal besluit Kikker iets aan de rommel in de buurt te doen door op te ruimen en bloemen te planten. Dat verhaal sluit naadloos aan bij het idee van een kleine oudergroep, enkele weken daarvóór, om bollen te gaan planten. Een positieve actie in de strijd tegen vervuiling op straat.

Ouders van de Beatrixschool kwamen weer ‘op de koffie bij de directie’ voor een BuBa ouderbijeenkomst. Ouders praten, aan de hand van een natuurfoto die hen aanspreekt, over het belang van natuur voor kinderen, juist als je in de grote stad woont. Een schone straat hoort daar ook bij. “Mijn zoon komt altijd thuis met papier en allerlei afval in zijn zakken”, zegt een moeder lachend. “Hij weet dat hij het niet op straat mag gooien.”

Schepjes en handschoenen
De rommel op straat is een doorn in hun oog. Net zoals ze zich eerder zorgen maakten over de verkeersveiligheid en er, samen met de gemeente, twee zelfgemaakte verkeersborden werden geplaatst, willen ze ook nu wel in actie komen. Dus zijn er schepjes en handschoenen aangeschaft en 500 bollen besteld die de grond in gaan.
Via Zebra Welzijn heeft een groepje jongens na schooltijd prachtige bordjes met positieve teksten getimmerd en beschilderd die moeten voorkomen dat ijverige schoffelaars de bollen beschadigen.

En nu wachten…
Tussen de stevige buien door is het, wonder boven wonder, even helemaal droog en dan trekt een groep kinderen van de leerlingenraad en de buur-school, samen met enkele ouders, leerkrachten en jeugdwerker Nasser, de buurt in. Rondom de bomen worden de bollen diep in de grond gestopt en de bordjes worden erbij geplaatst. En nu maar wachten wat er dit voorjaar gebeurt!
Eén succes is al binnen. Een moeder merkt op: “Ik geloof in dit soort acties en in dit project. Je ziet dat er steeds weer iets gebeurt en dat vind ik zo positief.
Daar blijft het niet bij. Want zoals ouders al benoemen: het werkt nóg beter om met veel meer partijen samen te werken!

De activiteiten op de Beatrixschool vormen onderdeel van het project BuBa (Buurtversterking vanuit de Basisschool) van Locus33 en Verus. School, ouders en buurt(partijen) zetten zich gezamenlijk in om een goede leer- en leefomgeving voor kinderen te creëren.

##
Deze tekst is geschreven door Inge Kok Postma, Buurtversterking vanuit de basisschool
Duurzaamheid

Doe mee aan de Schoonste Straatverkiezing en maak kans op een straatfeest

Van 10 tot en met 28 december 2019 kunnen inwoners van Den Haag hun straat opgeven voor de Schoonste Straatverkiezing. Ga samen met buren, familie en vrienden aan de slag. Meld uw straat aan en maak kans op een straatfeest ter waarde van € 2.500.

Per stadsdeel wordt er een winnaar gekozen. Van 2 tot en met 7 januari 2020 kan er op de schoonste straat gestemd worden.

Hoe werkt het
Spreek met uw buren af om mee te doen.
Meld uw straat aan via onderstaande link.
Veeg de straat samen schoon op 1 januari 2020 voor 13.00 uur.
Die dag fotografeert een fotograaf uw straat.

Roep mensen op om op uw straat te stemmen via www.denhaag.nl/jaarwisseling, dit kan van 2 tot en met 7 januari 2020.
Begin januari 2020 wordt de winnende straat bekendgemaakt.

De gemeente organiseert dit jaar voor de 2e keer de Schoonste Straatverkiezing. Hiermee wil zij Hagenaars die hun straat schoonmaken kans laten maken op een beloning hiervoor.

Bron: DenHaag.nl
Zoom