Duurzaamheid

Kittens aan lot overgelaten

Afgelopen vrijdagavond kwam er rond 22.00 uur een melding binnen bij de Dierenambulance Den Haag over een moederpoes met kittens aan de Slicherstraat in de Schilderswijk. Kittens op straat is eigenlijk altijd foute boel. De jonge katjes kunnen zich namelijk niet goed weren tegen de gevaren die ze op straat tegen komen, zoals de weersomstandigheden, roofdieren, verkeer en de kans dat er niet voldoende voedsel beschikbaar is.

Bij aankomst bleek er helemaal geen moederpoes aanwezig te zijn geweest. De vier kleine katjes liepen los in een steegje en verstopten zich onder een afdekzeil van een berg met bouwmateriaal. Er stonden twee grote dozen met gaatjes bij. Na alle melders gesproken te hebben kwam de chauffeur tot een verdrietige conclusie: de kittens waren gedumpt in een doos. Zonder moeder, warmte, eten of bescherming zijn zulke jonge katjes ten dode opgeschreven.

Dumpen is nooit de oplossing

Het is in geen enkel geval in orde om een huisdier op straat achter te laten. Er zijn, weliswaar met een beetje extra moeite, altijd oplossingen om een dier op een veilige manier af te staan als het ongewenst is of de huidige eigenaar er door omstandigheden niet meer voor kan zorgen. Het afstaan van een huisdier tijdens vervelende omstandigheden is niets om je voor te schamen. Liefhebben is soms ook loslaten. Wij vragen mensen in dit geval altijd te handelen in het belang van het dier. Informeer voor de mogelijkheden bij asiels in de regio.

Castreren of steriliseren voorkomt veel leed

Het laten castreren en steriliseren van katten wordt door veel mensen nog gezien als overbodig of als iets wat in de toekomst altijd nog kan. Besef je wel: een loslopende zwangere moederpoes kan ook met goede bedoelingen haar kittens op een verkeerde plek werpen en haar kittens op die manier verliezen. Eén ongecastreerde kater in de wijk kan al zorgen voor tientallen nakomelingen per seizoen.

Bovendien zorgen de hormonen bij ongecastreerde katers ervoor dat zij regelmatig vechtpartijen beginnen. De eenmalige kosten van een castratie wegen niet op tegen de medische kosten van talloze dierenartsconsulten voor wondverzorging. Ongeholpen katten worden ook regelmatig slachtoffer van het kattenaids-virus (FIV), een ziekte die ongeneesbaar is en het immuunsysteem van de kat aantast. De meeste katten lopen FIV op via bijtwonden tijdens een gevecht met een besmette kat.

Neem daarom je verantwoordelijkheid bij het nemen van een nieuw huisdier en castreer of steriliseer het dier zo snel als medisch verstandig is en laat het dier niet los op straat voordat dit gebeurd is. En wil je er een kat bij, kies dan niet voor een eigen nestje, maar kijk eens bij één van de vele opvangcentra voor een kat of kitten die heel hard een thuis nodig heeft.

Deze vier kittens zijn naar het hospitaal van de Dierenambulance gebracht om veilig met z’n viertjes uit te rusten van hun avontuur. Lekker knus op een warmtematje met extra handdoekjes en knuffeltjes. Zaterdagochtend zijn ze verhuisd naar het Haags Dieren Centrum voor verdere opvang en zodra ze hier aan toe zijn, worden ze geplaatst bij nieuwe eigenaren. Voor hen komt het gelukkig dus allemaal goed.

...

Duurzaamheid

Zwerfafval groot gevaar voor dieren

De gevolgen van een klein stukje plastic of een blikje in de natuur zijn soms niet te overzien. Dieren slikken plastic in, raken bekneld of verwonden zichzelf. Dierenambulance Den Haag helpt dagelijks meerdere slachtoffers en roept op: denk na voordat je je afval op straat gooit!

Op één dag bevrijdt de dierenambulance soms wel drie slachtoffers van visgereedschap. Watervogels raken maar al te vaak verstrikt in achtergebleven haken, dobbers en lijnen. Maar ook plastic ringetjes, bijvoorbeeld van kauwgompotjes, kunnen de dood tot gevolg hebben. Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag: “Ik geloof niet dat mensen bewust afval op straat gooien om dieren pijn te doen. Er wordt gewoon niet goed nagedacht over de gevolgen. Aan de plastic ringetjes van kauwgompotjes zitten weerhaken, waardoor ze onmogelijk af te schudden zijn. Eten met een plastic ring om je hoofd en snavel is niet mogelijk, dus de eenden sterven een langzame hongerdood. Allemaal door zo’n klein, stom ringetje.”

Veel dieren komen in de problemen door lege blikjes die op straat zijn gegooid. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar ook voor huisdieren. Anouk Korporaal: “Een van de meest aangrijpende situaties die ik heb meegemaakt is het verhaal van katertje Ken, die dagen heeft rondgelopen met zijn kop in een blikje. Hij wilde het laatste beetje voedsel uit het blik halen. Hij kon dagen niet zien, niet horen, niet ruiken en niet goed ademhalen. Zijn oren en nek hadden diepe wonden opgelopen van de scherpe randen en zijn gezicht was aan het smetten. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven. Gelukkig is hij er helemaal bovenop gekomen.

We lijken soms te vergeten goed voor onze leefomgeving en onze medebewoners, zowel mens als dier, te zorgen. Als iedereen zijn eigen afval netjes in de prullenbak gooit, is het al een stuk schoner op straat en in de natuur. Anouk Korporaal: “Een van de grootste oorzaken van zwerfafval is de afvalzak die náást de vuilnisbak gezet wordt. Meeuwen en andere dieren scheuren de zak open, waardoor de volledige inhoud op straat terecht komt. Wil je helpen voorkomen dat meer dieren verstrikt raken? Stop jouw afval dan ín de vuilnisbak. En ruim eens een stuk zwerfafval op dat je onderweg tegenkomt, ook al is het niet van jou. Dat ene plastic zakje of flesje oprapen en weggooien kost jou slechts een moment van je dag, maar redt misschien het leven van een dier!”

...

Cultuur

BinnenUIT festival

Vaste prik in september: het UIT festival op het Lange Voorhout. Dit jaar met een andere opzet: het festival heet BinnenUIT en wordt op verschillende locaties gehouden, zie https://www.uitfestivaldenhaag.nl/programma2020/

Op 6 september doet De Mussen ook mee! Kijk voor meer info op onze site.

Kent u De Mussen nog niet? Dan is dit dé dag om met ons kennis te maken, tot dan!

...

Sociaal

Witte Mars Schilderswijk

Locatie: Jacob van Campenplein

Datum: 20-08-2020

Tijd: 18:00 uur

De alliantie voor Schilderswijk, een netwerk bestaand uit de ondernemersvereniging, vrijwilligersorganisaties, welzijnsorganisaties en actieve bewoners betreurt de laatste rellen in de Schilderswijk. Na jaren samen met de gemeenteambtenaren, de politie en andere organisaties met succes hard werken om de wijk meer kracht en uitstraling te geven, hebben wij de laatste rellen als een mes in de rug ervaren, als een daad van verraad bedoeld om alle onze inspanningen te vernietigen.

Het lijkt alsof onze inspanningen voor niets zijn geweest. Daarom zijn wij boos en tegelijkertijd vastberaden om alles in het werk stellen en verder aan de onze wijk te bouwen. Deze rellen vormen boven een onrechtmatige daad jegens de wijkbewoners. Als directe betrokkenen ondervinden wij ook heel veel schade. Ondernemers die hun eigen onderneming niet meer kunnen verzekeren, inwoners die zichzelf niet kunnen verzekeren wegens postcode discriminatie om maar niet te spreken van stigmatisering van jongeren uit de Schilderswijk bij het zoeken van stageplaatsen en werk. Imago schade en uitsluiting die we als kiespijn kunnen missen!

Daarom hebben wij het initiatief genomen om een brede alliantie van en voor de Schilderswijk op te zetten. Het doel van deze alliantie is het samen met alle betrokkenen zo efficiënt en adequaat mogelijk te handelen om dergelijke incidenten te voorkomen. Wij hebben iedereen daarbij nodig. Ouders, opvoeders, jongeren, organisaties, iedereen die de Schilderswijk een warm hart toe draagt heeft een verantwoordelijkheid. We gaan alle positieve krachten in de wijk uitnodigen en aanspreken op hun bijdrage aan de oplossing. En dat geldt in het bijzonder voor de jeugd. Een oplossing zonder jongeren uit de Schilderswijk is immers gedoemd te mislukken. We geven ze een stem en zij hebben ook een stem en een verantwoordelijkheid.

Wij zien als alliantie samenwerking met de gemeente en de politie als heel erg belangrijk. Het is immers absoluut waar dat een klein percentage van de jeugd uit de Schilderswijk zich misdraagt. Maar het leeuwendeel van de jongeren komen ook uit andere wijken en steden (zelfs uit Antwerpen hebben we uit de krant vernomen). Het valt ons op dat bij alle rellen uit het verleden, de ISIS demonstratie de meerderheid van de betrokkenen relschoppers niet uit de wijk komen. Kennelijk is er een vreemde aantrekkingskracht dan wel organisatiekracht die de Schilderswijk misbruikt om een eigen frustratie te uiten.

Hoe deze coalities tussen negatieve krachten die de wijk willen breken ontstaat is ons een raadsel. We zouden graag willen zien dat de politie, de gemeenteraad en de gemeente serieus onderzoek doet naar dit fenomeen. Het valt ook niet ontkennen dat sommige politici incidenten in de wijk voor hun doeleinden misbruiken. Laten we samen bouwen aan de Schilderswijk. Er is veel bereikt in de afgelopen jaren. Laten we de handen in elkaar slaan om kansen verder te benutten voor onze mooie wijk en stad (zand en veen).Het probleem van de rellen in de Schilderswijk is een Nederlands probleem van jongeren die in Nederland zijn geboren. Laten we ophouden mensen op hun afkomst te stigmatiseren. Als netwerk willen focussen op positieve energie en positieve aandacht. Alles wat aandacht krijgt groeit. Wij willen graag Haagse kracht en positieve energie uit de wijk mobiliseren voor de wijk. Wij willen graag starten door een kleinschalig mars van en voor de Schilderswijk onder het motto “Samen bouwen we verder aan de Schilderswijk” te organiseren. De mars is kleinschalig in verband met Corona maatregelen en wordt as donderdag gehouden. Plaats OP Jacob van camplein. Ps: Beste deelnemer, wij willen graag morgenavond massaal in het wit geleed zijn,doet u ook mee?

...

Sociaal

Must read artikel over Schilderswijk

Journalist Nikki Sterkenburg schreef voor Vrij Nederland naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week een gedetailleerd achtergrondverhaal. Must read! Lees het via onderstaande link!

...

Cultuur

Zomerschool De Mussen week 2

De eerste 2 weken Zomerschool zitten er alweer op. Wat een leuke groep kinderen en docenten en vrijwilligers! En wat een leuke activiteiten en workshops. De kinderen hebben ervan genoten! En ook nog eens van alles geleerd over dieren, social media, het Koningshuis, junkfood en beroemd zijn.
Op naar Zomerschool week 3 voor groep 4-5 en 6-7 bij De Mussen aankomende week!
...

Houd afstand van zeehonden op het strand

Dat is de oproep van de Dierenambulance Den Haag nadat zij vorige week een zeehond van het strand hebben gehaald. Jonge zeehonden hebben rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat zij weinig rust krijgen.

Gestrest door de drukte
Op woensdag 22 juli alarmeerde de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade vanuit Kijkduin de dierenambulance: er lag een jonge zeehond op het strand met een grote groep mensen om hem heen. Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag: “De zeehond wilde uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund. En terug het water in durfde hij ook niet met al die drukte om zich heen. De reddingsbrigade besloot de zeehond mee te nemen en ons in te schakelen.”

Bij aankomst controleerde een ervaren dierenambulancemedewerker het zeehondje op verwondingen en vond er overleg plaats met EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). Anouk vertelt: “Het zeehondje was vier tot zes weken oud en niet meer afhankelijk van zijn moeder. Zijn gewicht was in orde. De zeehondenwachters van EHBZ besloten dat het zeehondje verplaatst kon worden naar een rustig stuk strand. Daar kon het dier in alle rust bijkomen en werd het nog 24 uur gemonitord om te zien of het echt goed ging.”

Meer zeehonden op het strand
Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Dus zien we ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Anouk: “We hopen dat mensen afstand houden, minimaal 25 meter, en ook anderen vragen om afstand te houden en hun hond aan te lijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”

Gezond of gewond?
Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Anouk: “Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet. Dit is de prachtige natuur van Den Haag! Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel ons dan op 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (Aseal) via 088-2747795. Benader het dier nooit zelf!”...

Cultuur

Extra week Zomerschool De Mussen

De Mussen organiseert in de week van 3 t/m 7 augustus een extra week Zomerschool! In de ochtend gaan we werken aan taal en woordenschat, in de middag zijn er allerlei leuke workshops, activiteiten en uitjes! Deze Zomerschool week is voor kinderen van groep 4, 5, 6 en 7. Wilt u uw kind inschrijven? Er zijn nog een paar plekken vrij!

Neem contact op met Suzan Coolen: suzan.coolen@demussen.nl

...

BBO brief zomer 2020

Geachte BBO-ers,

Het is nog niet mogelijk om te vergaderen bij De Paraplu. Het bestuur is op zoek naar een alternatief zoals een grotere ruimte of een andere manier van vergaderen. We laten het weten.
Houdt in elk geval de reservering voor de BBO in uw agenda op 30 september, 28 oktober en 25 november!

Nieuwe secretaris Breed Buurt Overleg gezocht!
Madeleine heeft in maart bij het bestuur aangegeven dat ze na meer dan vier jaar wil stoppen met het secretariaat van de BBO om zich op een andere manier in te zetten voor de
Schilderswijk via De Paraplu. Heeft u belangstelling of weet u iemand? graag bericht naar info@parapludh.nl of 070 3809200. Voor informatie kunt u Madeleine bellen 06 2295 7210.

Informatie over zaken die lopen:
- De werkzaamheden voor het plaatsen van de pollen vanwege de afsluitingen voor doorgaand verkeer - Hoefkade tpv politiebureau en Parallelweg - zijn gestart op 22 juni.
- Groen in de buurt: er zijn dertien geveltuinen aangebracht langs de Vaillantlaan. Dit lokte veel positieve reacties uit, laat het weten als je ook belangstelling hebt!
- Het voorstel 'aanpak parkeeroverlast schilderswijk/transvaal' is vastgesteld. Het is aan de raadscommissie leefomgeving om te bespreken zodat het naar de gemeenteraad gaat (informatiebrief op te vragen bij info@citymondial.nl).
- De werkzaamheden om de Van der Vennestraat 30km te maken starten naar verwachting in het laatste kwartaal, de oplevering is dan het 1e kwartaal 2021.
- Hoefkade is aangepakt tussen Vaillantlaan en Heemstraat: de oversteek ter hoogte van de Bockstraat is vernieuwd
- Zaken die lopen: gebruik hopje Hobbema-plantsoen, klankbordgroep Vaillantlaan, afscheid Ismet Bingöl en ons jaar-onderwerp 'opgroeien in onze wijk in 2020'.

Met vriendelijke groet,
Mohani Ramlal, voorzitter
Madeleine Steigenga, secretaris...

Haagse rondes NK Stoepranden op De Schildershoeve

Jantje Beton organiseert al jaren het Nederlands Kampioenschap (NK) Stoepranden. Dit jaar is er ook een Haagse competitie.
Stoepranden is een spel dat iedereen, van jong tot oud, kan spelen. Het zorgt bovendien voor meer contact en gezelligheid in de buurt. Tussen juli en september zijn er wedstrijden in de verschillende stadsdelen. Ook op 4 stadsboerderijen in Escamp, Leidschenveen, Haagse Hout en de Schilderswijk. Alle wedstrijden zijn buiten. Deelnemers spelen op 1,5 meter afstand van elkaar.

- Zaterdag 25 juli, 11.30 – 13.00 uur, Locatie: Schildershoeve, Teniersplantsoen 83

Finale
De Haagse finale is op zaterdag 12 september 2020 bij de sportcampus in het Zuiderpark. Ook hier houden de deelnemers en begeleiders 1,5 meter afstand van elkaar.

Aanmelden gewenst
Om mee te kunnen doen is aanmelden gewenst. Stuur dan een e-mail naar jeugd@denhaag.nl met daarin datum / locatie voorkeur....

Geef jouw mening over het Oranjeplein

'Werkgroep Oranjeplein' is heel benieuwd naar uw mening over het Oranjeplein. Wat is er goed en moet zeker zo blijven? En wat moet er juist aan het Oranjeplein veranderen?Denk aan de speeltoestellen, de inrichting, de uitstraling, maar we zijn naar alles benieuwd! Invullen van de enquête duurt gemiddeld 3 minuten. Klik hiervoor op onderstaande link.

Alvast hartelijk dank!...

Verkeersmaatregelen Schilderswijk Wist u wat er speelde

De verkeersmaatregelen aan de Hoefkade en parallelweg zijn op 22 juni jl. een feit geworden. Dit is voor veel bewoners en ondernemers een teleurstellende conclusie.

De Paraplu heeft sinds 2016 bij de bekendmaking van de verkeersmaatregelen niet stilgezeten, al die jaren en in deze zaak veel energie en tijd gestoken, via de actie werkgroep
verkeer & parkeren en het Breed Buurt Overleg. De wethouder en de projectleider zijn op diverse momenten aangeschreven en voorzien van reacties die besproken zijn in het breed
buurt overleg.

Bewonersorganisatie De Paraplu heeft vanaf het begin aan de wethouder gevraagd mee te denken over de oplossingen voor de problematiek van het verkeersoverlast en de
luchtvervuiling in de wijk. Wij willen dat de Hoefkade van haar negatieve imago afgeholpen wordt, van de vieste straat, de aantrekkelijkste straat van Den Haag, met haar bijzondere
winkelassortiment en aantrekkelijke bereikbaarheid bij het centrum.

Eind 2019 is in de gemeenteraad door de paraplu ingesproken over de verkeersmaatregelen en de aanbevelingen gedeeld. Ook heeft de bewonersorganisatie middels enerzijds vragen
c.q. reactieformulier bewoners en ondernemers gevraagd deze in te vullen en op de sturen naar fiets@denhaag.nl, anderzijds bewoners en ondernemers verzocht de inloopavonden /
bijeenkomsten inzake de verkeersmaatregelen bij te wonen, alleen zo kunnen de bewoners en ondernemers hun stem laten horen.

Als bewonersorganisatie hebben wij niet stil gestaan en waren wij 4 jaar lang kritisch aan de zijlijn om mee te denken en inspraak te hebben in de verkeersmaatregelen. Echter heeft de
paraplu als rechtspersoon geen mandaat om een gemeente beleid te doen veranderen.

Vragen?
Heeft u vragen over de verkeersmaatregelen? Neem dan contact op met 070-3809200. U kunt
ons ook bereiken via info@parapludh.nl...

Dumping hanen groot probleem in Den Haag en omgeving

Dierenambulance & Hospitaal Den Haag ontvangt wekelijks meldingen over gedumpte hanen. Zeker in stedelijke gebieden zorgen hanen vaak voor overlast, wat uiteindelijk in dumpings resulteert. Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vangt de hanen op haar terrein op en zoekt voor iedere haan een nieuwe eigenaar. Omdat hanen niet met elkaar in één ren kunnen leven en het aantal dumpings zo groot is, is de dierenambulance een campagne gestart voor de aanschaf van toekomstbestendige en haanvriendelijke hanenrennen.

Overlast en haantjesgedrag
Er zijn twee vermoedelijke oorzaken voor het dumpen van hanen. Anouk Korporaal van de Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vertelt: 'We hebben het nooit onderzocht en de mensen die hun hanen dumpen zijn in de meeste gevallen niet bij ons bekend, dus zij vertellen ons niet waarom zij hun hanen hebben gedumpt. We hebben wel onze vermoedens. Hanen zorgen zeker in woonwijken snel voor overlast. Het houden van een haan kan het begin zijn van een burenruzie. Daarbij is het verboden om dieren te houden op zodanige wijze dat omwonenden daar hinder van ondervinden.'

Een andere reden voor het dumpen is dat meerdere hanen niet met elkaar kunnen samenleven. Korporaal: 'Veel kippeneigenaren laten zich verleiden om een keer eitjes te laten bevruchten. Kuikentjes zijn natuurlijk schattig. En het blíjft leuk, zolang de kuikentjes in hennen veranderen. Maar de kans is even groot dat er hanen uitgebroed worden. Als een haan ongeveer zes maanden oud is, gaat het mis. Ze willen allemaal de baas over de kippen zijn. Dit geeft niet alleen onrust in het hok, ook kan het uitlopen op een bloederig tafereel: hanen vechten soms tot de dood erop volgt. Ook die onderlinge agressie zorgt ervoor dat hanen vaak gedumpt worden. Daarom onze oproep: Weet waar je aan begint! Een haan lijkt makkelijk wat betreft verzorging, maar ze kunnen veel problemen veroorzaken.'

Tijdelijke opvang door de dierenambulance
Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vangt de hanen tijdelijk op en zoekt vervolgens een nieuwe eigenaar. De tijdelijke onderkomens bestaan op dit moment uit geïmproviseerde onderkomens van oude kippenhokken en pallets. Om de hanen op een goede manier te kunnen opvangen, met oog voor dierenwelzijn, zijn nieuwe hanenrennen nodig.

Helpt u mee?
De dierenambulance is voor dit project volledig van giften afhankelijk. Klik op onderstaande link voor meer informatie....

Stadsboerderijen weer meer open per 1 juli

Vanaf 1 juli gaan de Haagse stadsboerderijen weer een stapje verder open. Na een voorzichtige start op 2 juni blijkt dat de Hagenaar zich op de stadsboerderijen goed aan aangepast huisregels houdt. Daardoor kunnen we de openstelling iets verruimen. De toegangshekken zijn dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur open. Zonder aanmelden kan je binnenlopen. Alleen als we vooraf verwachten dat het te druk gaat worden zullen we het aanmeldsysteem inzetten. Via een ‘stoplicht’ bij de ingang is eenvoudig te zien of het rustig, iets drukker, of heel druk is.

Heb je ook zo'n zin om weer naar je favoriete geiten en schapen te gaan? Om te zorgen dat iedereen weer veilig en verantwoord kan genieten van de dieren, hebben we een aantal duidelijke regels gemaakt.

Dit zijn onze afspraken:

· Er gelden aangepaste openingstijden

· Houd 1,5 meter afstand van anderen

· Gebouwen, stallen en toiletten blijven voorlopig nog even gesloten

· Volg altijd de aanwijzingen van het personeel.

· Is het druk? Kom dan op een ander moment terug.

Uiteraard gelden daarnaast ook de algemene regels van het RIVM als thuisblijven bij klachten, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig de handen wassen met zeep.

In het filmpje dat je vindt via onderstaande link hebben we alles nog even op een rijtje gezet:...

Hoefkade en Parallelweg gaan dicht voor autoverkeer vanaf maandag 22 juni

Veel auto’s die door de Stationsbuurt en Schilderswijk rijden, hoeven hier niet te zijn. Het is daardoor drukker dan nodig op de wegen. Dat is gevaarlijk voor bewoners en er komt veel uitlaatgas in de woonstraten. De gemeente gaat dit veranderen.

De gemeente gaat doorgaande routes afsluiten en rijrichtingen aanpassen. Natuurlijk kunt u met de auto nog steeds in de hele wijk komen. Dus ook bij uw huis of winkel. Na de aanpassingen rijden er minder auto’s door de wijk. Zo wordt de wijk veiliger, mooier en prettiger om in te wonen. Op de Hoefkade wordt de lucht schoner. De Stationsweg, Hoefkade en Parallelweg worden een stuk rustiger.

Straten die dichtgaan
- Slijpmolen en Oranjeplein zijn al op 10 en 11 februari 2020 afgesloten. De buurt heeft gevraagd deze straten versneld af te sluiten.
- Hoefkade en Parallelweg gaan dicht voor autoverkeer op 22 juni 2020. Hier komen pollers (beweegbare palen). De nood- en hulpdiensten, keurmerktaxi's en AV070-vervoer kunnen er wel door. Dit geldt in noodsituaties ook voor huisartsen en verloskundigen.

Straten waar de rijrichting verandert
Om de wijk goed bereikbaar te houden past de gemeente de rijrichting van de volgende straten aan:

- In de Wolterbeekstraat, Naaldwijksestraat en Falckstraat wordt de rijrichting omgedraaid.
- Op de Hoefkade tussen de Naaldwijksestraat en de Koningstraat komt tweerichtingsverkeer.

Nieuwe parkeerplekken
Door de aanpassingen verdwijnt een aantal parkeerplekken op de Slijpmolen, het Oranjeplein en de Hoefkade. Op de Parallelweg komen extra parkeerplaatsen. In totaal zijn er na de aanpassingen meer parkeerplekken in de wijk.

Nieuwe routes voor auto’s
Na de aanpassingen kunnen auto’s niet meer over de Parallelweg en Hoefkade van de Stationsbuurt naar de Schilderswijk rijden en andersom.

- Doorgaand verkeer rijdt voortaan via de Vaillantlaan en de Neherkade (S100). Op het Rijswijkseplein en de Vaillantlaan komen borden die dit aangeven. De Stationsbuurt blijft voor bewoners en ondernemers bereikbaar via de Veerkade en het Rijswijkseplein/Oranjelaan.
- De Schilderswijk blijft bereikbaar via de Parallelweg, Hoefkade, Boekhorststraat en de Koningsstraat.
- Gele borden geven de routes naar de Schilderswijk en de Stationsbuurt aan.

Verkeersbesluit, inspraak en Raadsbesluit
Voor de afsluitingen is toestemming dankzij een formeel verkeersbesluit. Dit betekent dat het besluit ter inzage heeft gelegen en dat belanghebbenden erop konden reageren. Dit is ook gebeurd. Het college van burgemeester en wethouders heeft alle reacties en suggesties beoordeeld en waar mogelijk het plan aangepast op basis daarvan. Op 17 oktober 2019 stemde de gemeenteraad in met het voorstel van het college.

Klik voor aanvullende informatie en plattegronden van wat er gaat veranderen op onderstaande link.

Bron: DenHaag.nl ...

Breed Buurt Overleg update

Geachte BBO-ers,
Het is voorlopig niet mogelijk om te vergaderen, maar we houden jullie graag op de hoogte van de reacties die ik ontving, en informatie die we kregen.

• Gandhy Pilot liet per omgaande weten Het gaat de betere kant op ,doordat wij gehoor aan de regels geven. Heel veel goeds, Take care, Gandhy

• Onze oud-voorzitter Wessel Verdonck gaat het redelijk naar omstandigheden, hij is erg gelukkig met de wekelijkse maaltijden!

• Rabia laat weten dat er vanuit de Paraplu aktie wordt ondernomen voor mensen die dat nodig hebben. Wie informatie wil delen kan contact met haar opnemen.

• Hannah Linder is nu de afdelingsmanager van Domus Oranjeplein (Leger des Heils). Ze stelt zich voor, aangezien ze voorlopig niet naar een Breed Buurt Overleg kan komen:
'Mijn naam is Hannah Linder. Ik werk tijdelijk op locatie Domus 1,2 Oranjeplein als Afdelingsmanager. De hoop en verwachting van het Leger des Heils is dat er vanaf november een vaste afdelingsmanager zal zijn. Voor mij is dit een bijzonder plek om te werken. Ik vind het fijn om met het team samen te werken aan zo goed mogelijke begeleiding van de deelnemers. Dat is een flinke uitdaging, zeker in deze bijzondere tijd van de anderhalve meter samenleving. Veel deelnemers doen goed hun best om zich aan afspraken te houden. Voor sommige deelnemers is dit te veel gevraagd, al blijven we hen attenderen.

Ook realiseer ik mij dat het leven naast of in de buurt van Domus van omwonenden wat vraagt. En daarom lijkt het me prettig om korte lijnen te hebben. Ik kan niet garanderen dat alles opgelost kan worden, wel kan ik garanderen dat ik opmerkingen serieus neem en altijd zal kijken wat we kunnen doen om de situatie zo goed mogelijk te krijgen. Ook kan ik de opmerkingen uit de buurt bespreken met de bewonerscommissie of tijdens een bewonersvergadering. En heb ik korte lijnen met de wijkagenten.

Dus als er iets gaande is of u heeft een verzoek, tip of opmerking, mail of bel mij gerust. hannah.linder@legerdesheils.nl

• Harko Pilot - projectleider voor Hoefkade en de verkeers-afsluitingen - werk niet meer voor de gemeente Den Haag. Hanneke Scholten is nu de projectleider voor de herinrichting Hoefkade en Paul Ebben trekt de verschillende voorgenomen afsluitingen. Ze zijn beiden gevraagd om ons te laten weten wat er wel/niet gaande is.

• afsluitingen met de pollen: Paul Ebben mailde per omgaande: 'we gaan van de zomer de pollers plaatsen, waarmee de afsluitingen definitief worden. Naar verwachting gaan we eind juni aan de slag. Ik verwacht deze/komende week officieel te mogen communiceren over de plaatsing van de pollers Hoefkade/Parallelweg.
Wat betreft de reeds geplaatste afsluitingen. Dat gaat redelijk. We hebben een periode gehad dat het paaltje in de Slijpmolen steeds werd verwijderd. Daarom hebben we toen besloten de schrikhekken weer tijdelijk terug te plaatsen. De hekken zijn echter niet wenselijk om erg lang te laten staan. Momenteel zijn we dus druk bezig met een iets meer ‘definitieve’ vorm voor de afsluiting die niet zo maar te verwijderen is.'

• hoe verdere verloop is van onze OV-opmerkingen weet ik nog niet, we hebben nog geen bericht ontvangen


Met vriendelijke groet,
Mohani Ramlal, voorzitter
Madeleine Steigenga, secretaris
...

Werkplaats De Mussen ondersteunt nieuwkomers in hun weg naar werk

De afgelopen jaren heeft Werkplaats De Mussen succesvol tientallen bewoners uit de Schilderswijk, waaronder veel vrouwen, met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid naar betaald werk. Sinds begin dit jaar neemt Werkplaats De Mussen deel aan het programma ‘een nieuw bestaan, een nieuwe baan’ van het Instituut GAK. Het programma heeft als doel om nieuwkomers/vluchtelingen te ondersteunen in hun weg naar werk. Werkplaats De Mussen neemt deel aan het programma met het project ‘Samen sterk op weg naar werk’. Met dit project worden nieuwkomers toegeleid naar betaald werk. Dit leidt tot een betere integratie van vluchtelingen.

Sinds 2017 heeft Werkplaats De Mussen succesvol ervaring opgedaan met mentoraat trajecten. In het kader van het project ‘samen sterk op weg naar werk’ wordt deze methodiek nu ook toegepast bij vluchtelingen/nieuwkomers.

De mentoren zijn hoogopgeleide vrijwilligers met een groot professioneel en sociaal netwerk en de mentees zijn werkzoekende nieuwkomers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voordat mentoren en mentees worden gekoppeld, doorlopen de mentoren een training van zes dagdelen waarbij ze achtergrondinformatie en handvatten krijgen om hun taak als mentor zo goed mogelijk uit te voeren. In het mentoringtraject worden mentees een-op-een begeleid in hun weg naar werk, gedurende een periode van een half jaar tot een jaar. De mentoren helpen onder andere bij het schrijven van een CV en sollicitatiebrief, delen hun netwerk en motiveren de mentees bij hun zoektocht naar werk.
Op deze manier leveren zij een waardevolle maatschappelijke bijdrage. Dankzij het mentorschap leren nieuwkomers de Nederlandse cultuur en omgangsvormen kennen, ontstaan er nieuwe interculturele relaties en wordt de sociale cohesie lokaal versterkt.

Ook zijn er mentoren die als taalmaatje helpen om de taalbarrière naar werk te verminderen. De Schilderwijk Moeders worden ingezet ter ondersteuning van andere problematiek die het vinden van werk bemoeilijken....

T-shirt actie voor Voedselbank Haaglanden groot succes

De ludieke t-shirt actie voor Voedselbank Haaglanden is een groot succes geworden. In totaal zijn al bijna 1000 t-shirt met de opdruk ‘Hou Je Haags’ verkocht.

De Haagse initiatiefnemers hebben dankzij de actie op 11 juni maar liefst € 13.659,75 aan Voedselbank Haaglanden kunnen schenken.

“We zijn hier zo blij mee”, vertelt Henk Baars, vicevoorzitter van Voedselbank Haaglanden. “In deze tijd hebben steeds meer mensen de hulp van de voedselbank hard nodig. We kunnen deze bijdrage enorm goed gebruiken”.

Het Hou Je Haags’-t-shirt is bedacht door de Haagse textieldrukkers van The Cotton Express, Key Merchandise en Fietskoerier Den Haag. The Cotton Express drukte de (fairtrade- en bio-cotton) shirts tegen kostprijs. Daarna werden de bestellingen zónder verzendkosten (en CO2-vrij!) uitgereden door Fietskoerier Den Haag. De volledige opbrengst van de shirts is aan de voedselbank geschonken.

Veel bekende Hagenaars, zoals Sjaak Bral, Di-rect, De Kraaien en ADO Den Haag hebben aan de actie meegewerkt. De t-shirts zijn verkrijgbaar via www.officialbrand.eu/houjehaags en in de shop bij The Hague Information Store.
...

Naar de stadsboerderijen Kijk hier waar je op moet letten

We mogen weer samen naar buiten. Als het druk is, keren we om. En we houden 1,5 meter afstand van elkaar. Vanaf 2 juni gaan ook de Haagse stadsboerderijen stapje voor stapje weer open. Heb je ook zo'n zin om weer naar je favoriete geiten en cavia's te gaan? Hier lees je waar je op moet letten.

Na een stil voorjaar, mogen de Haagse stadsboerderijen vanaf 2 juni langzaam weer open. Om te zorgen dat iedereen weer veilig en verantwoord kan genieten van de dieren, hebben we een aantal duidelijke regels gemaakt. Zo vragen we je om je vooraf aan te melden, werken we met een tijdslot en hebben we een maximaal aantal bezoekers per locatie. Zo gaan we stap voor stap van start.

Dit zijn onze afspraken:

- Meld je vooraf aan. Er gelden aangepaste openingstijden en –dagen.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen
- Gebouwen, stallen en toiletten blijven voorlopig gesloten
- Bezoekers zijn gedurende 1 uur welkom
- Jonger dan 12? Kom dan met een meerderjarige. Volg de looproutes
- Volg altijd de aanwijzingen van het personeel.
- Is het druk? Kom dan op een ander moment terug.

Uiteraard gelden daarnaast ook de algemene regels van het RIVM als thuisblijven bij klachten, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig de handen wassen met zeep.

Meld je aan voor je bezoek

Om het veilig en verantwoord te houden voor bezoekers en personeel, kunnen we maar een beperkt aantal bezoekers per keer binnen laten. Om filevorming te voorkomen, vragen wij bezoekers vooraf online te reserveren via de website van de landelijke vereniging vSKBN (let op: dit is geen website van de gemeente Den Haag). Klik in onderstaande tabel op de naam van de stadsboerderij die je wilt bezoeken en dan kom je vanzelf bij het juiste formulier terecht.

Bij een bezoek aan de boerderij krijgt iedere bezoeker (jong en oud) een speciaal nummer mee. Hiermee kunnen wij makkelijk bijhouden hoeveel bezoekers er binnen zijn. Als je de stadsboererij verlaat, lever je het nummer weer in en wassen wij het met water en zeep.

Kijk voor openingstijden een informatiefilmpje en meer informatie op onderstaande link.

Bron: DenHaag.nl ...

Meer aanbod op Haagse Markt vanaf 1 juni

Vanaf maandag 1 juni is de Haagse Markt open voor meer kramen. Naast levensmiddelen komt er voorzichtig ook meer ruimte voor kleding, bloemen en andere producten.

Zo zijn niet alle kramen tegelijkertijd open. Om drukte bij de kramen te voorkomen zijn de ene week de kramen van de even rij open, de andere week de kramen van de oneven rij. Ook blijven de richtlijnen van de RIVM gelden.

Regels bij uw bezoek
Bent u van plan naar de Haagse Markt te gaan? Dan geldt een aantal basisregels:

Heeft u klachten? Blijf thuis.

Houd altijd 1,5 meter afstand.

Is het druk? Kom op een ander moment terug.

Kom zoveel mogelijk lopend of op de fiets.

Verder moet u rekening houden met het volgende:
Er mag een beperkt aantal bezoekers per keer naar binnen.

Om filevorming te voorkomen zijn naast de 2 ingangen, 4 uitgangen.

Een verplichte looproute zorgt ervoor dat bezoekers en ondernemers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Daarnaast heeft de gemeente de Herman Costerstraat voor een deel ingesteld als wandelgebied. Zo kunnen wachtende bezoekers onderling voldoende afstand houden.

Bron: DenHaag.nl...

Raad draagt Jan van Zanen voor als nieuwe burgemeester Den Haag

De Haagse gemeenteraad heeft op donderdagavond 28 mei Jan van Zanen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Hij volgt Pauline Krikke op, nadat zij oktober vorig jaar haar functie neerlegde. Johan Remkes is waarnemend burgemeester tot 1 juli 2020.

Jan van Zanen (4 september 1961) is lid van de VVD. Hij is sinds 2014 burgemeester van Utrecht. Daarnaast is hij vanaf 2015 voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Eerder was Van Zanen burgemeester van Amstelveen en wethouder in Utrecht.

Reactie voorzitter presidium
Voorzitter van het presidium, Chris van der Helm:

'Met Van Zanen halen we een heel ervaren, krachtige burgemeester naar Den Haag, die rust brengt en met al zijn ervaring gelijk aan de slag kan in onze stad. Hij is stevig en bekwaam op het gebied van openbare orde en veiligheid en heeft ervaring en visie op het gebied van integriteit. Jan van Zanen kent het andere Den Haag door en door en staat daar zijn mannetje. We zien hem als de persoon die opkomt voor de belangen van Den Haag en de stad waardig dient.'
Van Leidschenveen-Ypenburg tot Scheveningen en van Escamp tot Benoordenhout. Den Haag heeft een burgemeester nodig die zich moeiteloos door de hele stad beweegt.

Chris van der Helm:
'Van Zanen is authentiek, open en benaderbaar. In hem zien we een verbinder die past bij een diverse stad als Den Haag. We hebben er alle vertrouwen in dat hij het boegbeeld van de Hofstad wordt en het groengele bloed binnen de kortste keren door zijn aderen stroomt. Met zijn humor en sterke gezag zien we hem de Haagse raad en het college goed leiden. Jan van Zanen is een echte burgemeester van de stad en van de mensen.'

Verdere procedure
Deze aanbeveling van de raad wordt met het advies van de commissaris van de Koning, Jaap Smit, naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. De minister ontvangt Van Zanen voor een gesprek en daarna benoemt de Koning de burgemeester. Tijdens de raadsvergadering van 1 juli wordt Jan van Zanen beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van Den Haag.

Bron: DenHaag.nl...

Maatregelen Coronavirus vanaf 1 juni versoepeld

Tijdens de persconferentie van Minister President Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisterenavond (19 mei) werd toegezegd dat de aangekondigde versoepelingen m.b.t. de maatregelen rondom het Coronavirus inderdaad worden doorgevoerd vanaf maandag 1 juni 2020.

Check de nieuwe informatie via onderstaande link....

Twee keer twee kittens gevonden in Schilderswijk

Op donderdag 7 mei ontving de Dierenambulance Den Haag e.o. een melding over twee kleine kittens bij een boom aan de Seghersstraat. Twee dagen later worden er weer twee kittens gevonden, nu aan de Brueghelstraat. Van de vier kittens is er eentje inmiddels overleden.

De kittens bleken drie à vier weken oud en extreem onder de vlooien te zitten. Vlooien kunnen kittens letterlijk leegzuigen: ze nemen zoveel bloed op dat er bloedarmoede ontstaat. De kittens zijn met spoed naar het hospitaal van de dierenambulance gebracht, waar de medewerkers de vlooien te lijf zijn gegaan: eerst met een uitgebreide wasbeurt en daarna met vlooienkam en pincet. De kittens waren te zwak om te protesteren en kregen een plekje in de warme couveuse. Hun toestand was kritiek.

De volgende ochtend moest de dierenarts helaas besluiten om één kitten te euthanaseren. Het diertje was te zwak: hij had niet alleen zware bloedarmoede, maar ook moeite met ademhalen. Ook de andere drie kittens zijn er nog niet. Ze zijn veel te mager en moeten flink aansterken. Inmiddels zijn ze overgebracht naar een ervaren pleegmoeder, die al jarenlang moederloze kittens opvangt. Vanwege hun fragiele gezondheid is de toekomst onzeker.

Dit leed is makkelijk te voorkomen. Katten zijn enorm vruchtbaar. Elk jaar komen er duizenden katten op straat terecht met alle gevolgen van dien. De dierenambulance roept iedereen op om zijn kat te laten castreren/steriliseren en zo veel dierenleed te voorkomen....

Voortgang actiepunten Breed Buurt Overleg

Geachte BBO-ers,
Het is voorlopig niet mogelijk om te vergaderen, maar we houden jullie graag op de hoogte van de reacties die ik ontving, en informatie die we kregen.
• Gandhy Pilot liet per omgaande weten Het gaat de betere kant op ,doordat wij gehoor aan de regels geven. Heel veel goeds, Take care, Gandhy
• Onze oud-voorzitter Wessel Verdonck gaat het redelijk naar omstandigheden, hij is erg gelukkig met de wekelijkse maaltijden!
• Rabia laat weten dat er vanuit de Paraplu aktie wordt ondernomen voor mensen die dat nodig hebben. Wie informatie wil delen kan contact met haar opnemen.
• Hannah Linder is nu de afdelingsmanager van Domus Oranjeplein (Leger des Heils). Ze stelt zich voor, aangezien ze voorlopig niet naar een Breed Buurt Overleg kan komen:
'Mijn naam is Hannah Linder. Ik werk tijdelijk op locatie Domus 1,2 Oranjeplein als Afdelingsmanager. De hoop en verwachting van het Leger des Heils is dat er vanaf november een vaste afdelingsmanager zal zijn. Voor mij is dit een bijzonder plek om te werken. Ik vind het fijn om met het team samen te werken aan zo goed mogelijke begeleiding van de deelnemers. Dat is een flinke uitdaging, zeker in deze bijzondere tijd van de anderhalve meter samenleving. Veel deelnemers doen goed hun best om zich aan afspraken te houden. Voor sommige deelnemers is dit te veel gevraagd, al blijven we hen attenderen.
Ook realiseer ik mij dat het leven naast of in de buurt van Domus van omwonenden wat vraagt. En daarom lijkt het me prettig om korte lijnen te hebben. Ik kan niet garanderen dat alles opgelost kan worden, wel kan ik garanderen dat ik opmerkingen serieus neem en altijd zal kijken wat we kunnen doen om de situatie zo goed mogelijk te krijgen. Ook kan ik de opmerkingen uit de buurt bespreken met de bewonerscommissie of tijdens een bewonersvergadering. En heb ik korte lijnen met de wijkagenten.
Dus als er iets gaande is of u heeft een verzoek, tip of opmerking, mail of bel mij gerust. hannah.linder@legerdesheils.nl
• Harko Pilot - projectleider voor Hoefkade en de verkeers-afsluitingen - werk niet meer voor de gemeente Den Haag. Hanneke Scholten is nu de projectleider voor de herinrichting Hoefkade en Paul Ebben trekt de verschillende voorgenomen afsluitingen. Ze zijn beiden gevraagd om ons te laten weten wat er wel/niet gaande is.
• afsluitingen met de pollen: Paul Ebben mailde per omgaande: 'we gaan van de zomer de pollers plaatsen, waarmee de afsluitingen definitief worden. Naar verwachting gaan we eind juni aan de slag. Ik verwacht deze/komende week officieel te mogen communiceren over de plaatsing van de pollers Hoefkade/Parallelweg.
Wat betreft de reeds geplaatste afsluitingen. Dat gaat redelijk. We hebben een periode gehad dat het paaltje in de Slijpmolen steeds werd verwijderd. Daarom hebben we toen besloten de schrikhekken weer tijdelijk terug te plaatsen. De hekken zijn echter niet wenselijk om erg lang te laten staan. Momenteel zijn we dus druk bezig met een iets meer ‘definitieve’ vorm voor de afsluiting die niet zo maar te verwijderen is.'
• hoe verdere verloop is van onze OV-opmerkingen weet ik nog niet, we hebben nog geen bericht ontvangen


Met vriendelijke groet,
Mohani Ramlal, voorzitter
Madeleine Steigenga, secretaris
...

Parken en plantsoenen in de wijk deels weer open

In het kader van de Corona-maatregelen zijn in maart een aantal parken en plantsoenen in de wijk afgesloten. Dat betrof: het Van der Vennepark, Vermeerpark, Schapenlaan en het Oranjeplein.

Omdat de maatregelen nu wat versoepeld zijn, gaan de parken weer open. Dat geeft de ruimte voor betere spreiding.

Daarbij moet wel vermeld worden dat het Vermeerpark en het Oranjeplein (voorlopig) dichtblijven voor publiek op de dagen dat Streetsport sportlessen geeft. Dat is voor het Vermeerpark op maandag en donderdag en het Oranjeplein woensdag en vrijdag....

Nieuwe informatie voor sportaanbieders

De pagina op de gemeentelijke website met veel gestelde vragen van sportaanbieders over wat er ten tijde van de Coronacrisis wel en niet mag bevat vanaf afgelopen maandag nieuwe informatie. Bekijk de pagina via onderstaande link. ...

Basisregels Corona vanaf 11 mei

Vanaf deze week zijn een aantal maatregelen rondom het coronavirus iets versoepeld. Bekijk via onderstaande link de regels zoals deze vanaf maandag 11 mei 2020 gelden. ...

Jonge vogels houden dierenambulance bezig

De medewerkers van Dierenambulance Den Haag e.o. krijgen in deze periode honderden telefoontjes per dag over jonge vogels. De vogeltjes lijken hulpeloos, maar schijn bedriegt. Daarom roept de dierenambulance mensen op om niet te snel naar de telefoon te grijpen als ze een jong vogeltje zien.

Het voorjaar is het seizoen van de jonge vogels. Je herkent het aan het op- en aanvliegen van ouders en het gepiep van de kleintjes in het nest. Ook zie je, zeker in onze regio, geregeld jonge meeuwen schreeuwend door de straten lopen. Veel minder zichtbaar zijn de ouders, die op de achtergrond wel degelijk aanwezig zijn en het jong goed verzorgen.

Cherinda Caspers van Dierenambulance Den Haag e.o.: “Wij adviseren om jonge vogels zoveel mogelijk met rust te laten. Tenzij het diertje gewond is natuurlijk. Een jonge vogel heeft de beste overlevingskansen wanneer zijn ouders hem grootbrengen. Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. De vogelouders houden het jong goed in de gaten en voeren het ook op de grond. Binnen vijf dagen zal het zelf kunnen vliegen. Mocht u katten hebben en ziet u de vogel steeds in uw tuin, probeer dan uw katten een paar dagen binnen te houden, zodat de vogel in alle rust kan leren vliegen.”

Is het jong nog donzig of (bijna) kaal, dan is het te vroeg uit het nest gevallen. Probeer in dit geval het nest te lokaliseren en plaats het jong terug. Cherinda: “Mensen denken vaak dat vogels niet meer terug komen als je hun jongen hebt aangeraakt. Maar vogels zijn niet geurgericht. Ze maken zich wel zorgen als u in de buurt bent, dus neem zo snel mogelijk weer afstand.”

Reigers, ooievaars, zwaluwen en roofvogels leren niet vliegen vanaf de grond, maar vanuit hun nest. Wanneer je een van deze vogels op de grond vindt, bel dan het vogelasiel of de dierenambulance voor advies en hulp. Voor andere jonge vogels geldt: grijp alleen in als het dier gewond of helemaal doorweekt is, als het nest stuk is of als het jong al een hele dag niet meer is gevoerd door de ouders.

Meer weten? Bezoek de website via onderstaande link en klik op ‘Jonge vogels’, direct onder de foto....

Ontmoeten

Groeten uit de Schilderswijk - ansichtkaartenactie voor ouderen in verpleeghuizen

“Met de kaartenactie Groeten uit de Schilderswijk hoop ik dat we ouderen in de verpleeghuizen voor even blij kunnen maken,” vertelt Younes. Hij stond net op het punt om maandelijkse bezoeken aan verzorgingshuizen in Den Haag te plannen en zich daar nuttig te maken voor ouderen, toen de Coronamaatregelen hem dwongen zijn plan om te buigen. “Maar juist nu is het belangrijk om contact te maken met ouderen, om eenzaamheid te bestrijden en een positief bericht te verspreiden.” Dus, wie helpt er mee om samen met Younes meer dan 2000 kaarten te versturen naar ouderen in heel Den Haag?

Younes Achahboun (23 jaar) heeft de afgelopen 6 maanden deelgenomen aan School des Levens, dat is een programma voor de maatschappelijke diensttijd. Na vele workshops, trainingen en bezoeken die de deelnemers inspireren en hen uit hun comfort zone laten stappen om zichzelf te ontwikkelen, bedenken zij een project waarin zij aan de sociale cohesie in de stad bijdragen en maatschappelijk impact hebben. Younes was al snel klip-en-klaar over zijn project: hij wil iedere maand (12 maanden lang) ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen een leuke dag bezorgen. “Ik heb tijdens mijn stage gezien hoeveel behoefte daaraan is. En hoe blij ik deze mensen kan maken met iets simpels als een bingo, een praatje bij de koffie of een uitje in de stad.” Helaas kan hij zijn project nu vanwege de Corona maatregelen niet uitvoeren zoals hij had bedacht. Toch laat hij zich niet uit het veld slaan, juist nu wil hij voor ouderen die in quarantaine moeten leven iets moois te doen.

De actie ‘Groeten uit de Schilderswijk’ is eenvoudig en simpel. Alle deelnemers, trainers, inspirators en partners van School des Levens zijn gevraagd een inspirerende, troostende of opbeurende quote uit te kiezen. “Ook de wijkagent heeft een bijdrage geleverd en een quote gekozen,” verteld Younes. Zo zijn er totaal 40 quotes op de kaarten gedrukt. Daarna worden de kaarten door bewoners beschreven en verspreid door Younes, samen met andere deelnemers vanuit School des Levens. Younes heeft al 9 verzorgingshuizen in Den Haag, van Moerwijk tot het Statenkwartier, bereid gevonden de kaarten voor hun bewoners in ontvangst te nemen. Younes vertelt: “Ondanks dat we fysiek niet bij elkaar kunnen zijn, wil ik zo wel contact maken. Ik hoop dat er voor iedereen een mooie, aansprekend kaart bij zit waar ze blij van worden.” Enkele van de huizen hebben aangegeven heel erg blij te zijn met de actie. Ze willen bijvoorbeeld de kaarten gaan ophangen en de bewoners zelf een kaart laten kiezen die bij hen past. En als dan de quarantaine voorbij is, mag Younes langskomen om samen alsnog zijn oorspronkelijke project vorm te geven.

De ansichtkaarten worden gratis aan bewoners aangeboden via Stagehuis Schilderswijk, theater de Vaillant, scholen, kerken, moskeeën en de Voedselbanken. Schrijf een leuk, mooi of vrolijk bericht op de kaart en lever het in bij het Stagehuis aan het Teniersplantsoen (Teniersstraat 13b). Vergeet ook niet een kaart te pakken en naar je familie, vrienden of buren te sturen, want ook dat is leuk en verbindend.

Doe mee en maak de ouderen blij. ”Zolang de ouderen in de verpleeghuizen geen bezoek kunnen ontvangen of aan activiteiten in huis kunnen deelnemen, zal ik kaarten bezorgen. Want hoe mooi is het dat ze dan even voelen dat er aan hen gedacht wordt? En dat we zo de eenzaamheid van de quarantaine voor een moment doorbreken.” ...

Herstart uitgiftepunten Voedselbank

Deze week donderdag start de Voedselbank Haaglanden weer met de uitgifte van voedselpakketten! Deze week voelt als een generale repetitie met alle nieuwe veiligheidsmaatregelen.

“We zijn heel blij dat we weer voor onze klanten aan de slag kunnen”, aldus vice-voorzitter Henk Baars. “We hebben alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen. We zijn heel dankbaar dat de gemeenten onze klanten de afgelopen weken met supermarktbonnen hebben geholpen. Ook defensie zijn we dankbaar voor alle hulp tot nog toe”.

De aanvoer van voedsel bij het distributiepunt aan de Boomaweg is weer hersteld. Henk Baars: “Wel hebben we strikte maatregelen genomen. Bijvoorbeeld veiligheidsschotten bij de lopende band en een beschermingspakket voor vrijwilligers bij de uitgiftepunten. De inhoud van de voedselpakketten wordt verpakt in plastic en/of papieren tassen, zodat veelvuldige aanraking zoveel mogelijk wordt vermeden”.

Supermarktbonnen worden alleen nog uitgereikt bij enkele uitgiftepunten die nog geen pakketten kunnen leveren. Bij het overgrote deel van de uitgiftepunten in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer ontvangen klanten van de Voedselbank volgende week weer een voedselpakket.

Klik voor meer informatie op onderstaande link...

Help mee en bied uw afval op de juiste manier aan

Het ophalen van afval gaat gewoon door en de afvalbrengstations blijven open. Wel is te merken dat bewoners meer huisvuil aanbieden en hun schuur, tuin of zolder opruimen. Heeft u huishoudelijk afval, grofvuil of tuinafval waar u vanaf wilt, zorg ervoor dat u het op de juiste manier aanbiedt en zet het niet op straat. Houd grofvuil en tuinafval als het kan nog even thuis.
De medewerkers van de Haagse Milieu Services (HMS) werken ook nu hard om al het afval op te halen en te zorgen dat de stad schoon blijft. Waar nodig en mogelijk worden extra wagens ingezet. Alvast dank voor uw medewerking en begrip.

Bied uw afval op de juiste manier aan
Het huishoudelijk afval wordt gewoon volgens de dienstregeling ingezameld. De gemeente vraagt u wel om uw afval op de juiste manier aan te bieden:
• Is de ondergrondse afvalcontainer vol? Loop naar de volgende container of neem uw afval mee naar huis. Zet uw afval er niet naast. Als er afval naast de container staat, kan de container moeilijk of helemaal niet geleegd worden.
• Wilt u liever de klep van de container niet aanraken? Gebruik dan (wegwerp)handschoenen of gebruik een doekje om de klep open en dicht te doen.

Grofvuil laten ophalen
Er worden op dit moment veel grofvuilafspraken gemaakt. De gemeente vraagt u om uw oude spullen of tuinafval nog even thuis te houden als dat kan. Kan dat niet, houd er dan rekening mee dat het langer kan duren voordat u een afspraak kunt maken om het op te laten halen.

Afvalbrengstations
Het is erg druk bij de afvalbrengstations. Om de drukte te beperken vraagt de gemeente u om uw grofvuil of tuinafval nog even thuis te houden als dat kan. Kan dat niet, houd dan rekening met langere wachttijden. En houd bij het afvalbrengstation 1,5 meter afstand van medewerkers en overige bezoekers.
...

Heb je vragen over geldzaken

Wil je graag besparen en meer overhouden? Of wil je weten of je de juiste toeslagen ontvangt? Verandert er iets in je leven waardoor mogelijk ook je inkomsten en uitgaven veranderen, misschien wel door de huidige coronamaatregelen? De Helpdesk Geldzaken helpt je graag!

Helpdesk Geldzaken staat voor je klaar
Ook tijdens de coronacrisis is de Helpdesk Geldzaken gewoon van maandag t/m vrijdag geopend! Je kunt hier terecht voor gratis en vrijblijvend advies via een telefonische afspraak met een consulent.

De Helpdesk Geldzaken heeft ook een handig overzicht gemaakt met hulpadressen en tips tijdens de coronacrisis (zie onderstaande link).

...

Een kostbaar advies

Terwijl vanaf de panoramatoren van cultuuranker De Vaillant Arabische muziek door de Schilderswijk klinkt, namen culturele instellingen kennis van het Advies Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021 – 2024. Het advies komt op een moment dat zekerheden in de cultuursector net als in de rest van de samenleving onder druk staan. Tegelijk is De Vaillant juist nu met kunst en cultuur een baken in een omgeving waar juist mensen wonen die in de vuurlinie van deze crisis staan. Met het motto ‘Leef Mee! Doe het zelf en Doe het Samen!’ gaat De Vaillant de toekomst in.

De Vaillant is, anders dan een klassiek theater een cultuurhuis voor bewoners en talenten in een uiterst diverse omgeving. Personeel, bestuur en programma weerspiegelen de enorme variatie in cultuur en bewoners en de adviescommissie noemt dit voorbeeldstellend. De Vaillant zet in op co-creatie en mede eigenaarschap en koppelt programma en publiek aan stedelijk aanbod. Vele parels vormen samen een rijk parelsnoer. De Vaillant ontwikkelt voortdurend en deelt haar kennis met de stad om ook andere instellingen voor bewoners en artiesten toegankelijk te maken. Ook hiervoor spreekt de commissie waardering uit.

Een programmering van onderop, in samenspraak met bewoners en duidelijke verbinding met de stad maakt De Vaillant precies wat een cultuuranker moet zijn; een cultuurhuis dat thuis is in de wijk en de harten van bewoners en artiesten. Door cultuurparticipatie en talentontwikkeling altijd centraal te stellen doet De Vaillant wat van een cultuuranker in essentie gevraagd wordt.

Deze aanpak bewijst ook juist in tijden van crisis, zoals de rellen in 2015 en de huidige Coronacrisis, het bestaansrecht.

De Corona-crisis wijst ons weer indringend op de kwetsbaarheid van wijken als de Schilderswijk en Transvaal. Misschien wel meer dan ooit is nu steun voor een uitgebreid cultuurparticipatie programma wenselijk en noodzakelijk. Want in de openbaring van kunst en cultuur, in onze wijken zo veel onderhuids aanwezig, kan het perspectief keren in een positieve richting. De Vaillant blijft daarom als trouwe bondgenoot in onze stadswijken in cultuur investeren en verdiept daartoe haar vriendschappen en partnerships.

De adviezen van de commissie zijn kostbaar, tegelijk toont De Vaillant de noodzaak deze te honoreren. De Vaillant vraagt daarom het College de inhoudelijke adviezen over te nemen maar daar in lijn met haar eigen Beleidskader alsnog voldoende middelen voor beschikbaar te stellen.

Foto: Jurriaan Brobbel...

Bibliotheek Den Haag verlengt sluitingsperiode tot 25 mei

Bibliotheek Den Haag volgt de ontwikkelingen rond het Coronavirus voortdurend. Eerder al sloot zij net als andere publieke locaties haar deuren, om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De regering maakte 21 april tijdens een persconferentie bekend dat de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus verlengd worden tot 20 mei. In het verlengde hiervan blijft Bibliotheek Den Haag helaas ook langer dicht, vooralsnog tot maandag 25 mei.

Als gevolg van de tijdelijke sluiting kunt u niet terecht in de bibliotheken. Maakt u zich geen zorgen over boetes: die berekenen we niet over de periode dat wij gesloten zijn.

Reserveren
Tijdens de periode dat de bibliotheken gesloten zijn, kunt u niet reserveren. Al gemaakte reserveringen kunt u afhalen als de bibliotheken weer open gaan.

Activiteiten en evenementen tot 1 juni afgelast
Tot 1 juni vervallen alle evenementen en activiteiten die in de bibliotheek zouden plaatsvinden. Kocht u een kaartje of reserveerde u via Eventbrite, dan wordt deze gerestitueerd of geannuleerd. Heeft u via een andere weg een kaartje gekocht, neem dan na heropening van onzevestigingen contact op met de medewerkers van de bibliotheekvestiging waar de activiteit zou zijn. Zij kunnen u vertellen of de bibliotheek de activiteit verplaatst of helemaal niet meer laat doorgaan.

We houden u op de hoogte
Bij veranderingen houden wij u op de hoogte via deze website en via onze social mediakanalen.

Bron: Bibliotheekdenhaag.nl...

Dit jaar op 4 mei geen dodenherdenking aan de Parallelweg

Vanwege de Coronacrisis en de maatregelen die daarom gelden, is er dit jaar geen dodenherdenking aan de Parallelweg op 4 mei.

Nadere informatie volgt. ...

Boodschap Burgemeester Remkes aan begin Ramadan

Waarnemend burgemeester Johan Remkes wenst iedereen sterkte en gezondheid toe en een fijne ramadan. Hij rekent er op dat ook met de coronamaatregelen er op een alternatieve manier invulling wordt gegeven aan het samenzijn.

Bekijk de boodschap via onderstaande link. ...

Buurtcentrum De Mussen en Dierenambulance Den Haag slaan handen ineen

Op donderdag 23 april rukt de Dierenambulance Den Haag uit voor een heel bijzondere rit: het uitdelen van flyers en knutseltassen van buurtcentrum De Mussen aan kinderen in de Schilderswijk.

Vanwege de coronacrisis heeft buurtcentrum De Mussen de deuren moeten sluiten en ook in de meivakantie zal dat nog zo zijn. Maar niet getreurd, want online gaan de activiteiten door. Iedere dag verschijnen er op de social mediakanalen leuke activiteiten die kinderen zelf kunnen doen. De meivakantie vraagt natuurlijk om een extra bijzonder aanbod. En daar komt de Dierenambulance om de hoek kijken.

Dierenambulance Den Haag heeft speciaal voor het buurtcentrum een filmpje gemaakt waarin de kinderen kunnen zien wat er allemaal gebeurt op de ambulance en in het hospitaal. Leerzaam en leuk tegelijkertijd! De kinderen ontvangen een knutselbox van De Mussen en de Dierenambulance zal helpen bij het uitdelen hiervan. Normaal gesproken zou daar in deze tijd van het jaar geen tijd voor zijn, maar door de coronacrisis heeft de Dierenambulance het iets rustiger dan anders: veel mensen werken thuis, waardoor er minder dieren worden aangereden. Zo is er toch nog een voordeeltje aan de crisis.

Leuk weetje: De Mussen is het oudste buurtcentrum van Nederland en De Dierenambulance Den Haag is de oudste dierenambulance van Nederland. Mooi dat deze twee Haagse partijen nu de handen ineen slaan voor de kinderen in de Schilderswijk.
...

Gratis Iftar pakket ophalen voor behoeftigen bij Turks Islamitisch Culturele Stichting

Zoals voorgaande jaren heeft de Turks Islamitische Stichting de gewoonte om gratis Iftar maaltijden te verzorgen voor behoeftigen. Normaliter deden we dat in een speciale ruimte in de Stichting. Vanwege de huidige situatie en maatregelen kunnen we dat niet meer doen, maar dat betekent niet dat wij behoeftigen in de kou laten staan!

Dit jaar kunnen zij hun Iftar maaltijd bij ons komen ophalen en alsnog de dag afsluiten met een heerlijke vers bereide warme maaltijd. Het adres waar dit opgehaald kan worden is KEMPSTRAAT 126 in Den Haag, waar de moskee/ Stichting gevestigd is.

Iedere dag in de Ramadan vóór al-Maghrib kunnen zij hun maaltijd daar komen ophalen, geheel gratis! Bij het ophalen van de maaltijden houden wij ons aan de voorschriften die het RIVM heeft vastgesteld, en behouden wij de gepaste afstand. Houd daar rekening mee bij het ophalen....

Open brief aan de mensen in Den Haag

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders steken Den Haag een hart onder de riem.

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Dit gaat over ons allemaal, wij samen als stad Den Haag. We moeten er samen alles aan doen om de coronacrisis de baas te worden. Want in een crisis die iedereen raakt, is iedereen verantwoordelijk.

Wij zijn de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag. Wij willen onze stad een hart onder de riem steken. Want de gevolgen van de coronacrisis raken onze wereld, ons land en ons mooie Den Haag. Wij wensen iedereen die iemand heeft verloren aan het coronavirus heel veel sterkte. Iedereen die ziek is, wensen we beterschap. Tegen alle Hagenaars die op welke manier dan ook getroffen worden door de crisis zeggen we: hou vol.

Het is even stil in onze stad, maar dat is echt nodig. Want het coronavirus vertrekt niet met de winter mee de stad uit. Dat de zon nu schijnt, betekent niet dat de crisis minder erg is. Het betekent dus ook niet dat we nu allemaal van huis gaan, het strand op, het bos in. Weet je nog dat we klapten voor onze hulpverleners? Zij zeiden daarna tegen ons: je helpt het beste als je de maatregelen volgt. Dus Den Haag: help onze helpers en blijf thuis.

Eigenlijk moeten we zeggen: help onze helden. Alle mensen die in de zorg werken. De Hagenaars die voor ons voedsel zorgen. Onze vuilnismannen en -vrouwen. Het onderwijs en de kinderopvang die kinderen opvangt of op afstand les geeft. Je bent trouwens zelf ook een held: als je moet werken en tegelijk je kinderen les moet geven. Als je voor je vader of moeder moet zorgen, omdat de thuiszorg niet meer komt. Als je goed op jezelf blijft letten, nu je even niet zoveel mensen ziet.

Den Haag: wij zijn trots op jullie. We weten dat het zwaar is. Dat er zoveel inwoners en ondernemers geraakt worden. Dat sportverenigingen wankelen en culturele instellingen vrezen voor hun toekomst. Dat zorgaanbieders een enorme extra druk ervaren. We weten dat het zwaar is, maar we weten ook dat we het samen aankunnen.

We doen echt alles wat we kunnen om iedereen te helpen die dat nodig heeft. Het maakt even niet uit van welke partij we zijn, want alleen samen kunnen we dit aan.

Dus Den Haag: hou vol.
En vooral: blijf gezond.

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders

Bron: DenHaag.nl...

Samen thuis in de kunst Financiële steun tijdens de coronacrisis

Cultuurschakel steunt en stimuleert Haagse kunst- en cultuurinitiatieven ook tijdens de coronacrisis vanuit ‘Samen thuis in de kunst’. Deze regeling is in het leven geroepen zodat Haagse vrijetijdskunstenaars ook nu aan kunst en cultuur kunnen blijven doen. Per initiatief is maximaal € 1.000,- beschikbaar.

Nu wij met z’n allen vooral veel thuis zijn vanwege de coronacrisis, komen we vitamine C(ultuur) tekort. Gelukkig ontstaan er allerlei creatieve initiatieven zoals online workshops, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, fotoprojecten en diverse wedstrijden. Met initiatieven voor Haagse vrijetijdskunstenaars is CultuurSchakel heel blij.

CultuurSchakel wil dit soort kunst- en cultuurinitiatieven voor en door Hagenaren stimuleren via een financiële steun. Heb je voor jouw idee bijvoorbeeld geld nodig voor de huur van microfoons, een technicus of productieleiding? Doe dan een aanvraag voor maximaal € 1.000,- vanuit ‘Samen thuis in de kunst’. Aanvragen is simpel, je vult een kort formulier in waarna een adviseur van CultuurSchakel contact met je opneemt om de aanvraag te bespreken. Je hoort daarna snel of je voor financiële steun in aanmerking komt.

De regeling loopt totdat het budget op is en/of de maatregelen voor beperking van samenkomsten door de overheid zijn opgeheven. Kom daarom snel met jouw plan en laat zien hoe jij jouw stadsgenoten op een creatieve manier laat meedoen aan kunst en cultuur.

Klik voor meer informatie op onderstaande link....

Ontmoeten

Wijkbewoners Schilderswijk delen tijdens de Corona-crisis verhalen via zwerf-boekjes

Sinds woensdag 8 april zwerven er vijf notitieboekjes door de Schilderswijk. Hierin delen wijkbewoners verhalen (in iedere taal), tekeningen, foto’s, of een handige tip met elkaar. En als ze klaar zijn met hun bijdrage, geven ze het boekje door aan de volgende wijkbewoner. Samen maken de bewoners uit de Schilderswijk zo een verslag van wat hen bezighoudt tijdens de Coronacrisis.

Yassine Abarkane (coördinator bij Stagehuis Schilderswijk) ziet dat veel bewoners thuisblijven en als ze dan even naar buiten gaan met anderhalve meter afstand ertussen korte gesprekken hebben, boodschappen of eten tot de voordeur van vrienden of familie brengen en op straat een snel praatje met elkaar maken. Maar echt contact is, om verspreiding van het virus te voorkomen, lastig. Daarom komt hij met een aantal van deelnemers aan de Maatschappelijke Diensttijd, School des Levens, met de zwerf-boekjes. “De boekjes zijn een creatieve, niet-digitale, manier om berichten met elkaar delen. Een soort ketting van verhalen, tekeningen en berichten die we aan elkaar rijgen tot een verslag van deze bijzondere tijd,” zegt Yassine.

Zo is het altijd leuk een goede mop of een inspirerend gedicht te delen. Of gewoon te laten weten hoe het met je gaat of een ander een hart onder de riem te steken. “Samen zorgen we dat iedereen de crisis zo goed mogelijk doorkomt. Daarvoor moeten we fysiek afstand bewaren, maar kunnen we toch dichtbij elkaar staan,” vertelt Yassine. Iedereen kan meedoen en zijn/haar bijdrage leveren in het boekje. Je kan misschien vertellen over wat is het lekkerste is dat je ooit hebt gegeten (en het een recept delen), of een plek op de wereld die je heel graag nog (een keer) willen bezoeken beschrijven, of juist een vraag aan de buurt waarop je hoopt ooit antwoord te krijgen. “Iedere bijdrage is even waardevol. We richten ons op het verspreiden van troost, hoop, warmte en liefde aan elkaar.”

In de zwerf-boekjes vult iedere bewoner een pagina, leest misschien even terug wat anderen hebben achtergelaten en geeft het boekje dan weer door aan de volgende persoon, bijvoorbeeld een familielid, een buur of een vriend. De boekjes blijven door de wijk zwerven tot 15 juni, of tot het boekje vol is. “Dan willen we ze graag weer terug zodat we de verhalen kunnen bundelen tot een collectief verslag. Inleveren kan dan bij het Stagehuis,” vertelt Yassine tenslotte, “Onder alle bijdragen verloten we dan 10 pakketten met lekkere hapjes om bewoners te bedanken voor hun verhaal.”

Heeft u al een bijdrage geleverd aan een van de zwerf-boekjes, laat het dan weten en stuur Yassine een berichtje via What's App (tel. 06 39127074)...

Twee grote banners aan bekendste toren van de wijk

Dinsdag 7 april zijn aan de bekendste toren van de wijk twee grote banners opgehangen met de teksten "Doe het zelf" en "Doe het samen". De rode toren van theater De Vaillant valt nu nog meer op dan hij al deed!

Doel van de actie is om Schilderswijkers en andere passanten een hart onder de riem te stekken en tegelijkertijd op het hart te drukken de hygiëne maatregelen en 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Foto: Jurriaan Brobbel
...

Haagse inzamelingsactie allemondkapjesverzamelen groot succes

Twee weken geleden startten Stichting Transmurale Zorg, Mondial Van der Velde Verhuizingen, Xtra Welzijn, ADO Den Haag, Smith Communicatie en Fred Zuiderwijk de inzamelingsactie #allemondkapjesverzamelen. De actie is een groot succes gebleken. Zo zijn er bijna 40.000 mondkapjes, meer dan 3.000 veiligheidsbrillen, zo’n 15.025 handschoentjes, ruim 75 babyfoons, enkele honderden schorten, vele liters desinfecterende handgel en desinfecterende doekjes ingeleverd. Dit alles om zorginstellingen, ziekenhuizen, huisartsen, GGZ, thuiszorg en gehandicaptenzorg extra persoonlijke bescherming te bieden. Alle beschermingsmiddelen zijn nu overgedragen aan de Veiligheidsregio Haaglanden (GHOR), die de spullen vervolgens naar de regionale zorginstellingen bracht. Vanaf vandaag brengt de GHOR alle middelen naar het landelijke inzamelpunt van het Rode Kruis. De Haagse inzamelingsactie loopt de komende tijd nog gewoon door. Kijk voor de inleverlocaties en meer informatie op www.allemondkapjesverzamelen.nl

Vincent Roke, werkzaam bij de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio, van de Veiligheidsregio Haaglanden neemt de middelen in ontvangst van Lisette van den Heuvel, directeur Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. en Robert Medenblik, directeur van Mondial van der Velde Verhuizingen. “Initiatieven zoals #allemondkapjesverzamelen en de landelijk inzameling door het Rode kruis zijn in deze fase ongelofelijk belangrijk. Het is fantastisch dat zoveel individuen en organisaties hebben bijgedragen aan dit succes. We zijn alle bekende Hagenaars die hebben gevlogd en de bedrijven en inwoners die hebben gedoneerd heel erg dankbaar. Daarnaast ook al diegenen die onze actie hebben gedeeld via sociale media. De persoonlijk beschermingsmiddelen gaan in de komende dagen direct naar de zorginstellingen in de Haagse regio, daar waar de nood het hoogst is”, aldus de initiatiefnemers.

Over de inzamelingsactie
De actie om mondkapjes en andere hulpmiddelen in te zamelen is een initiatief van Stichting Transmurale, Mondial Van der Velde Verhuizingen, Xtra Welzijn, Smith Communicatie en ADO Den Haag. Zij zamelen hulpmiddelen in voor hulpverleners in ziekenhuizen, bij huisartsen en zorgprofessionals uit de ouderenzorg, GGZ, thuiszorg en gehandicaptenzorg.

Op www.allemondkapjesverzamelen.nl is de complete lijst van hulpmiddelen te vinden waarbij de specificaties van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) zoveel mogelijk worden gevolgd. Voor de actie is naast de website een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen dat van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 18.00 uur te bereiken is: 070-700 00 77. Er kan ook worden gemaild naar: allemondkapjesverzamelen@transmuralezorg.nl...

Toren in de Schilderswijk wordt baken van hoop

Terwijl Torenconcerten Haagse wijken opbeuren, verschijnt deze week op de panoramatoren in de Schilderswijk een enorm banier: Corona bestrijden doen we Zelf én Samen. Theater De Vaillant deelt die boodschap in liefde met bewoners en bezoekers van de Haagse Markt. Een boodschap in Haags groen-en-geel en met een hart onder de riem voor iedereen die door het virus geraakt wordt. De Vaillant zegt: ‘Leef Mee!’. De Vaillant is voor de Torenconcerten met crowdfunding gestart en partners uit wijk en stad doen mee. Zo wordt de toren die bij het afscheid van wethouders Duivesteijn en Verduyn Lunel in 1989 aan de Schilderwijk geschonken is, tot een baken van hoop in tijden van Corona.

In de Schilderswijk en Transvaal wonen mensen kleinbehuisd, met velen bij elkaar en met een inkomen dat ver onder het gemiddelde ligt. Tegelijk oefenen zij de vitale beroepen uit met handen aan het bed, aan het stuur en in supermarkten. Voor en met hen zetten de collega’s van De Vaillant de schouders onder een breed activiteitenpakket. Directeur Harrie van de Louw zegt ‘Nergens zo sterk als bij ons weten we dat je samen verder komt om deze crisis te verslaan.’

De Torenconcerten klinken komende tijd mee met Pasen, Ramadan en voor Dodenherdenking. Steeds meer artiesten melden zich en alleen al deze week verzorgen Residentie Orkest en Opera2Day programma’s met Passie. Zo heet Omar El Ouamari de Ramadan welkom en brengen Sattar al Saadi en Klezkopf muziek uit de Maghreb en de Levant. De concertserie groeit.
Op straatniveau verschijnen BuurtBiebs. Nu bibliotheken dicht zijn, plaatst De Vaillant met Museum Meermanno – Huis van het Boek boekenkasten aan de deur en bij supermarkten. Daarin komen boeken van collega’s, bewoners en liefhebbers die onze wijk een warm hart toedragen. Neem mee, ruil of plaats bij, de collectie wordt wekelijks ververst. Literatuur is bij uitstek cultuur om op 1,5 meter afstand te beleven.

Senioren ontvangen wekelijks een nieuwsbrief met recepten, online cultuurtips nieuwtjes en wat hulp bij de boodschappen. Dezelfde ouderen maken samen met KOO thuis presentjes voor de mensen van zorginstellingen in de buurt. Zo zorgen we voor elkaar en natuurlijk bellen we elkaar regelmatig om bij te praten. Stagehuis en buurtinitiatief Niet Hangen Maar Helpen springen bij.

Jongeren die een plek vinden in De Vaillant kunnen geen kant op: buurthuizen en scholen zijn dicht, het wordt lastig. Op initiatief van Multitalent Collinsz Allday bouwen zij thuis solo shows. Elke dinsdag streamt hij live vanuit De Vaillant zijn Studio S Homespecials via Instagram @StudioS070. Jongere kinderen vinden via ons een online plek bij Haags Theaterhuis, Art-S-Cool en Laaktheater.

De website Devaillant.nl is omgebouwd tot een servicedesk met nieuws en links te vinden zijn en waar Torenconcerten worden aangekondigd. Omdat iedereen telt kun je op Devaillant.nl, maar ook in direct contact met collega’s de weg vinden door deze tijd. De banner op de markante toren wijst de weg. Wanneer de crisis voorbij is nodigt De Vaillant de artiesten van de Torenconcerten uit om op te treden voor de mensen die nu over ons waken....

Even naar buiten Blijf op afstand

Voor iedereen geldt dit dringende advies: ga niet naar bos of strand in Den Haag. En uiteraard ook niet naar andere plekken waar het druk kan zijn. Voorkom mensenmassa’s en houd afstand! 1,5 meter afstand is de norm. Beperk risico’s voor uzelf en anderen.

Vooral met mooi weer doet de gemeente een klemmend beroep op iedereen om zich hieraan te houden. Met veel mensen op 1 plek loopt u een groter risico om besmet te raken met het coronavirus.

Poster
Wilt u helpen om zoveel mogelijk mensen te vragen afstand te houden? Print dan de poster (die u vindt via onderstaande link) en hang die voor het raam....

Gedeeltelijke herstart Voedselbank Haaglanden

Voedselbank Haaglanden opent maandag 6 april gedeeltelijk weer de deuren. Voorlopig worden alleen voedselbanken in de regio van grote partijen voedsel voorzien. Voedselbank Haaglanden krijgt daarbij hulp van medewerkers van defensie.

Dit is de eerste stap van de herstart. De klanten van Voedselbank Haaglanden zelf (in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer) ontvangen op dit moment supermarktbonnen. Wel begint Stichting Voedselbank Haaglanden met de voorbereidingen om ook aan hen weer voedselpakketten te verstrekken.

Voor de levering aan de voedselbanken vanuit het distributiecentrum aan de Boomaweg gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Er zijn zo weinig mogelijk vrijwilligers aanwezig. Met alle deelnemende voedselbanken zijn bovendien afspraken gemaakt om onderling contact en daarmee mogelijke besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Klik voor meer informatie op onderstaande link. ...

Coronavirus hulpinformatie voor bewoners Den Haag

Door het coronavirus hebben veel bewoners hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. De gemeente wil u helpen gemakkelijk informatie te vinden die nu voor u als bewoner van Den Haag van belang kan zijn. Klik voor meer informatie op onderstaande link (Deze pagina wordt zo actueel mogelijk gehouden).

Bron: DenHaag.nl...

Coronavirus informatie voor ondernemers

Het coronavirus heeft ook veel impact voor ondernemers in Den Haag. Bekijk de meest gestelde vragen over het coronavirus via onderstaande link. Deze pagina wordt aangevuld zodra er meer informatie is.

Bron: DenHaag.nl...

Hart onder de riem voor Schilderswijkers

Beste mensen,

Op dit moment beheerst Corona ons doen en laten, eigenlijk ons leven. Daar worden we niet echt blij van. Het is stil op straat. Een babbeltje, een kopje koffie of thee samen is op dit moment niet meer mogelijk. Dat is iets wat we in onze buurten natuurlijk helemaal niet gewend zijn. Ik ben bang dat dat nog wel even kan duren. Want het is echt nodig om zoveel mogelijk binnen te blijven. Want daardoor beschermen we de meest kwetsbaren onder ons.

Maar wat ben ik ontzettend trots op u.

Ik wist dat de saamhorigheid in onze buurten als het nodig is erg groot is. Maar als ik zie hoe snel er gehandeld wordt om de kwetsbare ouderen niet in de kou te laten staan. Als ik zie dat er maaltijden worden bereid en aan huis worden bezorgd door jong en oud. Als ik hoor en zie dat er weer talloze telefoontjes worden gepleegd en dat er veel van de computer gebruik wordt gemaakt om contact te leggen tussen elkaar.

De initiatieven vliegen je bij wijze van spreken om de oren en iedereen draagt ongevraagd z’n steentje bij. Dit allemaal om elkaar door die ellendige tijd heen te helpen. Als een pauw, wat zeg ik als tien pauwen, zo trots ben ik op u.

En hou vol hè, want we zijn er nog niet.

Houdt elkaar goed in de gaten en biedt hulp als dat nodig. Houdt ook jezelf in de gaten en aan de richtlijnen.

Want er komen andere tijden aan en die wil ik samen met jullie gaan vieren. Ik kijk er naar uit.

Bert van Alphen
Stadsdeelwethouder Centrum...

Participatiekeuken, 100000 maaltijden voor ouderen in Corona crisis

Gewoon door samen te koken en daarna aan tafel te gaan bracht Ben Lachhab eenzame ouderen bij elkaar. Toen dit niet meer mogelijk was door het Coronavirus, ging Ben gelijk aan de slag.

Honderdduizend maaltijden voor kwetsbare ouderen wil hij uitdelen voor al diegenen die nu nergens meer terecht kunnen. Waar hij alleen startte met een bericht op Facebook wordt er op dit moment al met vele partijen besproken hoe dit plan succesvol van start kan gaan.

"Ik hoop dat we hier sterker uit komen. Onze krachten bundelen, daar gaat het om!"
En de krachten bundelen, dat is wat Ben doet door honderdduizend maaltijden voor kwetsbare ouderen te gaan koken. Vele partijen denken en doen al mee om dit plan van start te laten gaan maar we kunnen nog steeds extra hulp gebruiken.

Klik voor meer informatie op onderstaande link.

Bron: participatiekeuken.nl...

Bonnenactie voor voedselbank verlengd

Klanten van Voedselbank Haaglanden kunnen ook in april gebruik maken van een supermarktbon om boodschappen te doen. De gemeenten Den Haag en Rijswijk hebben besloten langer noodhulp te bieden. Zoetermeer zal heel binnenkort een besluit nemen.

De gemeenten bekijken per maand of de noodhulp verlengd moet worden. Vanwege de coronamaatregelen heeft Voedselbank Haaglanden de deuren moeten sluiten. Klanten van de voedselbank ontvangen daarom in deze periode elke week via de uitgiftepunten een supermarktbon ter waarde van 15 euro in plaats van een voedselpakket. Met deze bon kunnen ze zelf boodschappen halen bij de Jumbo. Gezinnen van 4 of meer personen ontvangen in april elke week 2 bonnen. De afgelopen 2 weken gold dit voor gezinnen van 5 of meer personen.

De eerste noodoplossing was toegezegd voor maart. Nu hebben de gemeenten budget beschikbaar gesteld om de bonnenactie in elk geval tot 1 mei te laten doorlopen. “We zijn erg blij met dit goede nieuws”, aldus Henk Baars, vicevoorzitter van Stichting Voedselbank Haaglanden. “We zetten alles op alles om zo snel mogelijk weer open te gaan. Zodra het veilig is voor klanten en vrijwilligers gaan we met volle kracht aan de slag. Fantastisch dat de gemeenten in deze zware tijden te hulp schieten”.

Hoewel de deuren van de voedselbank gesloten zijn, gaat de inzameling van voedsel wel door. Grote aanbiedingen kunnen worden gemeld bij info@voedselbankhaaglanden.nl Voor kleinere aanbiedingen staan aan de achterzijde van het distributiecentrum aan de Boomaweg 101 in Den Haag, onder de luifel, kratten klaar. Elke werkdag tussen 10 en 12 uur is het hek open en zijn vrijwilligers aanwezig. Wie voedsel over heeft, kan dit zelf in de kratten zetten. Vanwege de voedselveiligheid neemt de voedselbank van particulieren alleen houdbaar voedsel in ontvangst. Henk Baars: “Dit gebruiken we op een later moment voor de voedselpakketten. Ook met het doneren van een geldbedrag helpt u ons enorm”.

Kijk voor meer informatie op www.voedselbankhaaglanden.nl ...

Bibliotheek biedt veel diensten online aan

De bibliotheken zijn door de coronacrisis dicht, maar Bibliotheek Den Haag staat niet stil en biedt online heel veel diensten aan. Sinds vrijdag 20 maart kunnen alle leden per drie weken 10 e-books lenen in de periode dat de bibliotheken gesloten zijn. Daarnaast staan tips voor thuis op de website, social media en andere online kanalen. Op die manier houdt Bibliotheek Den Haag iedereen zo veel mogelijk op de hoogte.

Naast digitaal lezen kunnen mensen nog meer. Luisterboeken lenen via de LuisterBieb-app bijvoorbeeld of hun digitale vaardigheden oefenen via oefenen.nl. Bovendien ontwikkelde Taalhuis Den Haag speciale oefengroepen op zijn Facebookpagina, waar deelnemers online professionele begeleiding krijgen bij het oefenen van de Nederlandse taal.

Meer informatie is te vinden via onderstaande link...

Actie Koop Lokaal

In deze bizarre tijden staan we allemaal voor nieuwe uitdagingen. Naast de algehele bedreiging voor de volksgezondheid is het een dreun voor de economie. Maar in tijden van crisis ontstaan er ook nieuwe vormen van zelfredzaamheid. Wat kunnen we wél doen? Hoe zijn we van betekenis voor elkaar?

Met de actie #Kooplokaal willen wij iedereen aanmoedigen om op een makkelijke en toegankelijke wijze impact te creëren door je boodschappen vooral bij kleine lokale winkeliers te doen, in plaats van alleen bij de grote supermarktketens. Zo stimuleer je de lokale economie en help je daarmee jouw buurtbewoners!

Bijkomend voordeel is dat hier vaak nog volop voorraad is en je nu met extra tijd omhanden kunt experimenteren met nieuwe producten en recepten. Met een kleine verandering in je boodschappen kooppatroon maak je al verschil, dus doe mee, #Kooplokaal en deel dit bericht en de actieposters met iedereen uit jouw eigen netwerk!
kooplokaal@stichtingbbis.nl

Deze actie staat ook in de planning in Utrecht.
We richten ons met deze actie op kleine lokale winkeliers voornamelijk in de Internationale wijken.

Voor meer informatie neem a.u.b. contact op.

Initiatiefnemers v.d. actie: Itai Cohn en Sabine Rovers....

Meesters en juffen van Buurtcentrum De Mussen posten leerzame filmpjes voor leerlingen

Heb jij ze al voorbij zien komen? De handige, leuke, maar ook leerzame filmpjes van de juffen en meesters van buurtcentrum De Mussen? Nee? Bekijk ze dan snel bijvoorbeeld via Facebook. Klik daarvoor op onderstaande link....

Toelichting sluiting Haagse Markt

Gisteren (woensdag 25 maart) heeft de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, besloten om de Haagse Markt per direct te sluiten. Het aanbod van vaak relatief goedkoop en vers etenswaar in de buitenlucht is een belangrijk onderdeel van het winkelaanbod in deze periode en was reden om de markt zo lang mogelijk open te houden.

Het leek erop dat de mensen zich de afgelopen dagen beter aan de richtlijnen hielden, maar vandaag hield het winkelend publiek vaak geen 1,5 meter afstand. De veiligheid en volksgezondheid staan voorop en daarom wordt de markt tot nader order gesloten.

Er wordt onderzocht of er voor de voedselvoorzieningsfunctie een oplossing gevonden kan worden de komende dagen, waarbij toegang wordt beperkt en streng gehandhaafd.

Bron: Newsroom Den Haag (twitter)...

Blog Devanand Rambharose Ons afweersysteem en Ayurveda

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent & Ayurvedische Massage en Pancha Karma Therapeut). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat iedereen er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Vandaag wil ik het hebben over ons afweersysteem, ons natuurlijke kracht tot zelfgenezing en Ayurveda. Het is mijn bedoeling om u kennis te laten maken met deze natuurlijke methoden, zodat u de zelfherstellende modaliteiten kunt leren die voor u geschikt zijn om balans en gezondheid te creëren, zodat u de juiste levensstijl keuzes kunt maken.

Ayurveda is de kunst van dagelijkse harmonieus leven met wetten van de natuur en het universum. Het is een natuurlijke wijsheid van gezondheid en genezing, een medische wetenschap uit de antieke India. Het heeft als doel om de gezondheid van een gezonde individu te behouden en de ziekte van een ziek persoon te genezen. Voor zowel preventie als genezing worden alleen natuurlijke middelen gebruikt.

Volgens de Ayurveda, is gezondheid een perfecte staat van balans tussen de drie fundamentele energieën ofwel Doshas ( Vatta, Pitha, Kapha) en de eveneens zeer belangrijke lichaam met intellect, ziel en bewustzijn. Ayurveda is een degelijke wetenschap van het leven dat het totale leven omvat. Het verbindt het leven van de individu met het leven van het Universum, het is een holistisch systeem van genezing in pure vorm.

Ons lichaam, de geest en het bewustzijn zijn constant in interactie en in relatie met andere mensen en de omgeving. Om de gezondheid te verbeteren en te waarborgen houdt Ayurveda rekening met deze verschillende levensniveaus en hun onderlinge verbondenheid. Als wetenschap van zelfgenezing omvat Ayurveda dieet en voeding, levensstijl, lichaamsbeweging, rust en ontspanning, meditatie-ademhalingsoefeningen en reinigings- en verjongingsprogramma’s met medische kruiden voor het Lichaam, het Geest en de Ziel.

Volgens de Ayurveda “de wetenschap van lang en gezond leven” is elk individu zowel een creatie van kosmische energieën en tegelijk ook een uniek fenomeen, een unieke persoonlijkheid. Ook leert het ons dat we allemaal onze eigen individuele Psychobiologische samenstelling hebben. Vanaf het moment van conceptie wordt deze individuele constitutie gecreëerd door de universele energieën van: Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Deze vijf elementen vormen samen de drie fundamentele energieën genaamd Doshas (Vata, Pitha en Kapha).

Op het moment van de bevruchting, wanneer het mannelijke sperma en het vrouwelijke ei samenkomen, vormen de Vata-Pitta-Kapha factoren van de lichamen van de ouders die het meeste actief zijn, een nieuw individu met een bijzondere constellatie van kwaliteiten. Deze actieve factoren zijn mede afhankelijk van, het seizoen, de tijd, de emotionele toestand en de kwaliteit van hun relatie, In moderne termen spreken we van deze blauwdruk van het individu als onze erfelijke genetische Code, Ayurveda noemt het onze Prakriti. Deze genetische code is een constante factor die gedurende het hele leven onveranderd blijft en het is ons eigen unieke energiepatroon en een combinatie van onze fysieke, mentale en emotionele kenmerken en aanleg.

Hoewel de onderliggende structuur van Prakriti een vaste realiteit is, wordt de thuisbasis van onze essentiële individualiteit voortdurend gebombardeerd door talloze krachten. De veranderingen in leeftijd & levensstijl en in onze externe omgeving, afwisselend warmte en kou door de seizoenen en klimatologische veranderingen, onze eindeloos veranderende gedachten (Monkey Mind), gevoelens en emoties, de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat we eten beïnvloeden ons. Ongezonde voeding, overmatige stress, onvoldoende rust of inspanning/beweging en onderdrukte emoties verstoren onze Doshas. Afhankelijk van het type veranderingen en de onderliggende genetische code van het individu, kunnen er verschillende aandoeningen ontstaan.

- Kapha- Sommige individuen ervaren een toename of verergering van Kapha, wat leidt tot aandoening zoals verkoudheid, congestie, niezen en allergische manifestaties, evenals gehechtheid, hebzucht en bezitterigheid.

- Pitta – een Pitta persoon kan zeer kritisch worden, boos reageren, perfectionistisch gedrag vertonen of kan fysieke symptomen zoals indigestie, brandend maagzuur, diarree, dysenterie, netelroos, huiduitslag of acne ontwikkelen.

- Vata – onevenwichtigheden kunnen zich manifesteren als obstipatie, opgezette buik, Ischias, Artritis of slapeloosheid. Vata gedomineerde personen kunnen ook nog lijden aan psychologische symptomen zoals angst, onzekerheid, slapeloosheid en stress.

Al deze ziekten en aandoeningen, naast de talloze andere die ten grondslag liggen tot menselijk lijden, zijn het gevolg van veranderingen in de innerlijke ecologie van het lichaam. Deze verstoren het evenwicht van het individu en creëren subtiele biochemische veranderingen die uiteindelijk tot ziekte leiden. Daarom spreek Ayurveda over de noodzaak van genezing voor elk individu. Terwijl de interne en externe omstandigheden van ons leven steeds blijven veranderen, moeten we om gezond te blijven, ons voortdurend aanpassen om het evenwicht (tussen Vata-Pitta-Kapha ) te bewaren. Een deel van deze aanpassingen vindt automatisch plaats vanwege de prachtige wijsheid en intelligentie waarmee ons lichaam is voorzien. Maar voor veel van deze veranderingen is een bewust en weloverwogen keus een vereiste.

Om de gezondheid en het evenwicht te bewaren, moeten we jongleren met de drie Doshas en actie ondernemen om Vata, Pitta of Kapha te verhogen of te verlagen als de omstandigheden dat vragen. Dit vereist moment tot moment realisatie, moment tot moment bewustzijn en moment tot moment genezing.
Dus genezing-gezondheid, evenwichtig en bewust leven in de volheid van het huidige moment- is zeer zeker een manier van leven. Ayurveda is geen passieve vorm van therapie, maar vraagt ieder individu om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen dagelijkse leven. Door bewust te kiezen voor een bepaald soort dieet, relatie, werk, onze talrijke verantwoordelijkheden in ons dagelijks leven als geheel, kunnen we door eenvoudige acties uit te voeren zoals preventie, zelfgenezing en voldoening, groeien naar een volmaakt leven. Een lang, gezond & fit en gelukkig leven!

Voor meer informatie Yoga / Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar Stichting YogaShishya.

Stichting YogaShishya.
D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapeut & Yoga Docent.
...

1 centraal telefoonnummer voor kwetsbare Hagenaars ten tijde van Corona

Sinds donderdag 19 maart is er 1 centraal telefoonnummer beschikbaar voor kwetsbare inwoners van Den Haag die door corona in de knel komen. Zij kunnen op telefoonnummer (070) 205 30 03 terecht voor (hulp)vragen, of een goed gesprek. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur.

Kan iemand me helpen met mijn boodschappen als ik thuis moet blijven? Hoe kom ik aan een betaalbare maaltijd nu mijn buurtmaaltijd niet meer doorgaat? Hoe ga ik om met mijn sombere gedachten nu ik geen praatje meer kan maken in het buurtcentrum? Hoe kan ik mijn vaste lasten betalen nu ik mijn freelance baan niet kan uitoefenen? Hoe ga ik om met opstandige tieners die geen rekening willen houden met de coronarichtlijnen? Kan er flexibeler omgegaan worden met betalingstermijnen tijdens de crisis?

Met al deze, en andere, vragen kunnen bewoners terecht op dit nieuwe centrale telefoonnummer. Het is opgezet door de welzijnsorganisaties, partners in de wijk en de gemeente Den Haag. Zo willen zij ervoor zorgen dat de dienstverlening – ook in tijden van quarantaine en sociale isolatie – wordt voortgezet en niemand in de kou komt te staan.

'Mooi om te zien dat welzijnsorganisaties heel snel op zoek zijn gegaan naar hoe ze mensen zo goed mogelijk kunnen blijven ondersteunen en helpen', zegt wethouder welzijn Martijn Balster. 'Ik hoop dat inwoners niet zullen schromen contact op te nemen. Voor zichzelf of voor een ander die het moeilijk heeft. Samen komen we deze moeilijke tijd te boven.'
Ook wethouder zorg, jeugd en volksgezondheid Kavita Parbhudayal vindt het belangrijk dat alle Hagenaars met zorgvragen snel en makkelijk goede ondersteuning vinden.

'Vooral voor kwetsbare ouderen zonder vangnet ben ik heel blij dat we dit samen met Xtra zo snel voor elkaar hebben gekregen. Fijn dat zij nu op 1 centraal telefoonnummer terechtkunnen, of het nu gaat om maaltijdbezorging, boodschappen of gewoon een gesprek om de stilte thuis te doorbreken.'

Naast het telefoonnummer kan uiteraard nog steeds gebruik gemaakt worden van de chatfunctie op servicepuntxl.nl (zie onderstaande link) en kunnen mensen die al ondersteuning ontvangen nog steeds terecht bij hun vertrouwde contactpersonen.

Bron:Denhaag.nl...

Maatregelen coronavirus voor Haagse ondernemers

Afgelopen vrijdag stuurde wethouder van Economie Saskia Bruines een brief met onderstaande inhoud naar alle Haagse ondernemers:

Geachte ondernemers van Den Haag,

De coronacrisis en de genomen maatregelen om de verspreiding van het virus te controleren, hebben grote gevolgen voor ons leven en de Haagse economie. Veel ondernemers hebben hun deuren moeten sluiten, kunnen geen of moeilijker zakendoen met buitenlandse partners, krijgen onderdelen of producten niet meer geleverd, hebben te maken met stijgende transportkosten of beurzen en reizen die worden afgezegd. Deze maatregelen hebben zowel direct als indirect, op korte en lange termijn grote economische consequenties. Daar maakt u zich, net als ik, ongetwijfeld zorgen over. Tegelijkertijd ben ik enorm trots om zoveel hartverwarmende initiatieven te zien waarbij ondernemers elkaar of de Hagenaars proberen te helpen, ondanks de zorgen over de eigen onderneming. Daarnaast zie ik veel ondernemers nieuwe manieren zoeken om te blijven ondernemen, waarbij er vaak vanuit huis ook volop gewerkt wordt. De Haagse ondernemer toont zijn innovatieve kracht.

Maar niet alleen u bent keihard aan het werk. Ik wil u ervan verzekeren dat de gemeente Den Haag volop aandacht heeft voor uw zorgen en steevast aan verschillende acties werkt. Zo wordt de impact van de crisis voor de korte en lange termijn zoveel als mogelijk in kaart gebracht. Daarnaast werken we aan de praktische uitvoering van de landelijke economische maatregelen voor zover deze bij de gemeente liggen. De capaciteit van de uitvoering wordt dan ook fors uitgebreid. Daarnaast denken we aan aanvullende maatregelen waarover ik u in deze brief wil informeren.

Begin van deze week is er hard gewerkt om de informatievoorziening aan Haagse ondernemers op volle toeren te laten draaien en actuele informatie online beschikbaar te maken. Er is een aparte webpagina gemaakt voor ondernemers waar alle belangrijke informatie van het Rijk en de gemeente op staat: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/ondernemen/coronavirus-informatie-voor-ondernemers.htm. De pagina wordt voortdurend geactualiseerd.

Ook via het Twitterkanaal van het Ondernemersportaal (@OPDenHaag) wordt continu actuele informatie gedeeld. Vanwege de geldende restricties is het inloopspreekuur van het Ondernemersportaal voorlopig opgeschort. De digitale en telefonische dienstverlening van het Ondernemersportaal draait echter volop en de capaciteit is opgeschroefd (bereikbaar op: 070-3536004 en ondernemersportaal@denhaag.nl) De medewerkers van de gemeente staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Naast het MKB is ook met het grootbedrijf en verschillende stakeholders in Den Haag het accountmanagement geïntensiveerd. Met hen proberen we inzicht te krijgen in de gevolgen op de lange termijn, en hoe we de economie na de crisis weer goed op gang kunnen brengen.

Maatregelen Rijksoverheid
Op 17 maart 2020 heeft de Rijksoverheid economische maatregelen aangekondigd om ondernemers te
ondersteunen, bovenop het BMKB dat 12 maart werd aangekondigd. Deze maatregelen zijn:
1. Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (ministerie van SZW) Ondernemers met omzetverlies kunnen drie maanden lang tot 90% van de loonsom van alle werknemers krijgen (inclusief flexwerkers).
2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten) Zelfstandigen kunnen drie maanden aanvullende inkomensondersteuning aanvragen bij de gemeente
(gift) zonder partner- of kapitaaltoets, of een voordelige lening voor bedrijfskapitaal.
3. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK) Het ministerie staat voor 50% garant op bankleningen van 1,5 tot 150 miljoen per onderneming.
4. Verruiming borgstelling midden- en kleinbedrijf (ministerie van EZK) De overheid staat tot 90% borg voor leningen van het MKB in plaats van 50%.
5. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV) Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een aparte borgstelling.
6. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst) Er kan uitstel van betaling worden aangevraagd voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en
omzetbelastingen (btw), verzuimboetes hoeven niet te worden betaald, de invordering- en belastingrente gaan tijdelijk naar 0%.
7. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK) Ondernemers met een microkrediet bij Qredits krijgen zes maanden afstel van aflossing aangeboden
en renteverlaging naar 2%.
8. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector Het kabinet overlegt met gemeenten over het stopzetten en intrekken van (voorlopige) aanslagen aan
ondernemers. Voor de goede orde: deze maatregel is voor de gemeente niet van toepassing omdat Den Haag niet werkt met voorlopige aanslagen toeristenbelasting. Er wordt overlegd met de cultuursector over een verbijzondering van maatregelen.
9. Compensatieregeling getroffen sectoren (ministerie van EZK) Voor een aantal sectoren die bijzonder hard getroffen worden door de gezondheidsmaatregelen, zoals de culturele sector, evenementen- en reisbranche en de horeca, komt het kabinet met een compensatieregeling. Bedrijven in deze branches kunnen nu al direct 4000 euro krijgen bij een noodloket.

Maatregelen Gemeente Den Haag
We komen met een aanvullend lokaal steunpakket, met als het doel om mkb en werknemers de crisis door te helpen. Voor dit Haagse pakket worden in ieder geval nu acute maatregelen getroffen die zich richten op:
Voorlichting, communicatie en dienstverlening:
• uitbreiding informatievoorziening voor ondernemers (waaronder ZZP-ers);
• opschaling van de dienstverlening van bureau zelfstandigen. Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning
krijgen voor levensonderhoud. We doen de procedure zo snel mogelijk en om de uitvoering zo eenvoudig mogelijk te houden, geldt voor deze tijdelijke bijstandsregeling geen vermogens- of
partnertoets. Ondersteuning is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te lossen (maximaal 10.157 euro), tegen een verlaagd rentepercentage;
• extra inzet op accountmanagement omdat veel bedrijven hun eigen problematiek hebben en we hier gericht op willen inspelen.

Maatregelen ter verlichting van liquiditeitsdruk:
• mogelijkheid tot uitstellen van betaling toeristenbelasting;
• mogelijkheid tot uitstellen OZB-heffing;
• het voor de komende drie maanden niet versturen van BIZ-heffingen;
• uitstel van betaling voor bedrijfsparkeervergunningen;
• het aanbieden van maatwerkmogelijkheden om huur bij gemeentelijk vastgoed later te innen en het stimuleren van hetzelfde bij privaat eigendom;
• betalingsregelingen (zoals uitstel van betalingen), ook bij achterstallige belastingen;
• de invorderingsrente voor alle belastingschulden geldt per 23 maart tijdelijk een verlaagd tarief van 0,01 procent (dat was 4%);
• de invordering van openstaande schulden wordt verzacht; dat betekent dat eventuele beslagleggingsacties worden opgeschort;
• als ondernemers gebruik willen maken van de mogelijkheden tot uitstel van betalingen, kunnen ze dat kenbaar maken bij het onderdeel Belastingzaken van de gemeente Den Haag.
Ambtelijk wordt capaciteit toegevoegd om aanvragen zo snel mogelijk af te handelen. De afdeling Invordering van Belastingzaken (telefoonnummer 070 353 3820,
invordering.gbd@denhaag.nl) is beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Tijdelijke stimulerende maatregelen:
• coulant omgaan met prestatieafspraken in subsidievoorwaarden ten aanzien van organisatoren waarvan hun evenement/congres e.a. geen doorgang kan vinden;
• bezorgdiensten faciliteren daar waar dat kan (parkeren, laden/lossen, openings- en sluitingstijden);
• extra lokaal en sociaal inkopen waar (wettelijk) mogelijk;
• tijdelijke inzet bij kwetsbare sectoren om terugval in bijstand waar mogelijk te voorkomen;
• opties om inspanningen te intensiveren om omzetverlies in te lopen, bijvoorbeeld via tijdelijke extra marketing.

De komende periode zullen we bovenstaande maatregelen uitwerken en nagaan of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Ik zal u hierover blijven informeren en u laten weten wat bovenstaande maatregelen precies voor u betekenen. Verder raad ik u aan om de website van Den Haag in de gaten te houden.

De belangrijkste contactgegevens op een rij:
Ondernemersportaal, 070-3536004, ondernemersportaal@denhaag.nl, Twitter: @OPDenHaag
Invordering van Belastingzaken, 070-353 3820, invordering.gbd@denhaag.nl
SZW intakebalie, 070 353 75 00

Ik wens u veel sterkte in deze periode met uw onderneming en nog belangrijker, veel gezondheid.

Met vriendelijke groet,
Saskia Bruines...

Ontmoeten

Jeugdwerk gesloten tm 6 April

Beste ouders/ verzorgers,

Bij jullie waarschijnlijk al bekend, is sinds gisteren 15 mrt 2020, door het kabinet besloten de maatregelen rond het coronavirus aan te scherpen.

Hierin is bekend gemaakt dat ook scholen, horeca en meerdere bedrijven de deuren sluiten om verspreiding van het virus te voorkomen.

Zo zal ook Stichting Jeugdwerk alle locaties vanaf heden sluiten. Tot nu toe staat deze maatregel vast tot en met 6 april 2020. Wij hopen op begrip van ieder om de gestelde maatregelen en afspraken in acht te nemen.

Mochten er dingen wijzigen of aanvullingen komen op dit besluit dan zullen wij u daarvan op de hoogte stellen.

Tevens is er een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070- 4455888. Deze hulplijn is bedoeld voor de kwetsbaarste mensen zoals ouderen die door het virus hun huis niet meer uit kunnen en/ of zieken in hun omgeving.

Dit nummer kan ook worden gebeld voor praktische tips, bijvoorbeeld uitleggen hoe mensen online boodschappen kunnen doen. Als blijkt dat de telefonische hulp niet voldoende is kan er worden gekeken of hier vrijwilligers voor kunnen worden ingezet.

Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben, verblijven wij,

met vriendelijke groet,

Stichting Jeugdwerk

Team de Jeugdhaven
Team SamSam
Team SamSon...

Blog Devanand Rambharose Droge huid en winterjeuk voorkomen

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent & Ayurvedische Massage
en Pancha Karma Therapeut). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel
schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens
gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en
Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat
eenieder er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Vandaag wil ik het hebben over onze “winterhuid”/droge huid en Winterjeuk.
Mensen die in een koud, droog klimaat wonen, leven vaak onder de kwelling van een
droge huid en Winterjeuk. De meeste crèmes werken niet goed genoeg en zitten
vol Chemicaliën. Het is onmogelijk om de droge huid te herstellen door water te
drinken. Gewone Vaseline of mineralenolie zijn de beste vochtinbrengers. Kijk maar
om jou heen, alle leerproducten zoals schoenen, jassen, banken enz. moeten
regelmatig met olie worden behandeld. Het grote nadeel van olie is dat het een vettig
aanvoelt en een eigen geur heeft. Mensen houden van dingen die lekker ruiken
en zacht en soepel zijn en niet vettig aanvoelen.

We kunnen dus stellen dat de producten die juist geschikt zijn voor de mensen, door
de mensen niet wordt gebruikt vanwege de bovengenoemde eigenschappen.
Om dit probleem bespreekbaar te maken, wil ik mijn eigen kennis en ervaring over
het gebruiken van olie met u delen. Dit wil ik doen door over Abhyanga (1 van de 5
reinigingsmethoden van de Pancha karma uit de Ayurveda) te schrijven.

EEUWENLANG GEBRUIK VAN OLIE MET NAME IN INDIA, VAN MEER 5000 JAAR
GELEDEN TOT HEDEN.
Dat olie meer dan 5000 jaar wordt gebruikt blijkt uit de teksten van de Ayurveda en
archeologische opgravingen blijkt ook dat olie door de Egyptenaren, Grieken en
Romeinen werd gebruikt. Het kende vele toepassingen, waaronder medicinale.
Tegenwoordig gebruiken we de olie alleen nog voor voller, steviger haar en een
egale huid.

Wat is de Boodschap van Ayurveda voor een jong, gezond en fit lichaam en hoe kan
een droge huid worden voorkomen.
Ayurveda adviseert Abhyanga – Massage van het Lichaam met Olie.

OLIE VOOR JE HUID
Doordat olie een reinigende en tevens verzorgende werking heeft, wordt de olie vaak
gebruikt bij een droge huid of droge plekjes. Ook wordt het vaak gebruikt bij een
onrustige huid omdat het een reinigende werking heeft.

Het maakt de poriën vrij van bacteriën en door de natuurlijke zuren heeft olie
ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor helpt het de huid er gaaf uit te laten
zien. Bovendien ondersteunt olie het herstellend vermogen van de huid.
Doordat de oliemoleculen een kleine massa hebben, kan de olie makkelijk tot de
diepere huidlagen doordringen. Dankzij de unieke en gunstige samenstelling van

voedingsstoffen en vetzuren, wordt olie al duizenden jaren gebruikt voor met name
schoonheidsverzorging.

Laten we eens kijken naar de voordelen van Abhyanga.
Olie massage van het lichaam:
1. Versterkt de weerstand
2. Vertraagt het verouderingsproces, waardoor de we langer jong blijven
uitzien.
3.Verhoogt de mentale en lichamelijke fitheid.
4.Verzorgt en verjongt de huid
5.Verbetert het zicht
6.Zorgt voor een sterk lichaam met stevige en soepele spieren.
7.Levert een bijdrage voor een langer leven.
8.Verbetert de slaap en werkt stress verlagend.
9.Zorgt voor een stralend, gezond en soepel lichaam.
10.Verbetert de lichamelijke en geestelijke conditie.
Ik wil even het belang van een sterke weerstand toelichten.
Ons weerstand is een complex systeem dat ervoor zorgt dat ziekteverwekkers buiten
de deur blijven. Dat begint eigenlijk al bij de huid. De verschillende huidlagen met
een Vet- en Zuurlaagje houden veel ongewenste indringers buiten.

Voor meer informatie over hoe, wanneer en welke olie u het beste kunt gebruiken
of een Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar
Stichting YogaShishya.

Stichting YogaShishya.
D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapeut & Yoga Docent.
...

Coronavirus update 16-03-2020

In Nederland gelden nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de gemeente Den Haag.

Het uitgangspunt voor de gemeente Den Haag is dat de gemeente zo veel mogelijk doorgaat met de normale dienstverlening. Zodra er aanleiding toe is, geeft de gemeente een update over wat de ontwikkelingen voor Den Haag betekenen.

Zondag 15 maart 20.15 uur
Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De maatregelen zijn:

- Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

- Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.

- Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuiszitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

- Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

- Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

- Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

- Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Locoburgemeester Boudewijn Revis over de maatregelen die Haagse ondernemers raken: 'Ik zie dat veel ondernemers direct hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Dat past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij met z’n allen hebben om de gevolgen van dit virus te beperken.'

Zondag 15 maart 19.20 uur
Bibliotheken
Bibliotheek Den Haag neemt extra maatregelen. Behalve de Centrale bibliotheek aan het Spui, gaan ook van 16 maart tot en met 6 april alle filialen in de wijken dicht. Er worden tot en met 13 april geen boetes gegeven. Voor meer informatie kijkt u op de website van Bibliotheek Den Haag.

Studiezaal Haags Gemeentearchief
De studiezaal van het Haags Gemeentearchief in het atrium van het stadhuis is gesloten van 16 maart tot en met 6 april. De lezingen waren al eerder afgelast. Kijk voor meer informatie op de website van Haags Gemeentearchief.

Zondag 15 maart 17.55 uur
Instructies medewerkers
Voor burgers die de gemeente bezoeken is het goed om te weten dat de gemeente de volgende landelijke richtlijnen aan haar medewerkers heeft gegeven: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden, houd gepaste afstand en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.

Thuisblijven bij verkoudheid
Als medewerkers van de gemeente aan een balie, loket of in een spreekkamer constateren dat een bezoeker verkouden is, dan zullen zij aangeven dat zij het gesprek moeten stoppen. Zij vragen dan een nieuwe afspraak te maken.

Publieksruimtes
Bij de balies en loketten van de gemeente mogen niet meer dan 100 mensen aanwezig zijn. De beveiligingsmedewerkers van de gemeente houden dit bij en nemen als het nodig is maatregelen.

Huisbezoeken
Medewerkers van de gemeente die huisbezoeken afleggen waarbij hulp aan inwoners wordt geboden, bellen vooraf met de vraag of iemand verkouden is. Bij twijfel wordt de afspraak verzet.

Zondag 15 maart 17.15 uur
Noodverordening Haaglanden
De Veiligheidsregio Haaglanden heeft een noodverordening ingsteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In de verordening staat dat het in de regio verboden is evenementen te hebben met meer dan 100 personen. Dit is nu strafbaar. Er kunnen daarom hoge boetes worden gegeven en de politie kan optreden. Meer informatie op de website van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Zaterdag 14 maart 15.05 uur
Vrije inloop balies Publiekszaken Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg gesloten
De vrije inloop (van 8.30 uur tot 9.30 uur) aan de balies Publiekszaken op het Stadhuis Spui (stadsdeelkantoor Centrum) en Stadskantoor Leyweg (stadsdeelkantoor Escamp) wordt gesloten om te voorkomen dat er grote aantallen wachtende mensen ontstaan.

Vanaf maandag 16 maart is het alleen mogelijk om op afspraak bij de balies Publiekszaken langs te gaan (bijvoorbeeld voor reisdocumenten, rijbewijzen, verhuizingen, verstrekken akten burgerlijke stand, aangifte geboorte of overlijden.)

U kunt een afspraak maken via denhaag.nl/afspraak. Veel producten kunt u online aanvragen. De gemeente raadt iedereen aan daar zo veel mogelijk gebruik van te maken.

Voor aangifte geboorte en overlijden wordt een uitzondering gemaakt. U kunt langskomen om de aangifte te doen tussen 8.30 en 9.30 uur (maandag en donderdag in Stadskantoor Leyweg en op dinsdag, woensdag en vrijdag in Stadhuis Spui), maar u kunt uiteraard ook een afspraak maken.

Huwelijkssluitingen gaan gewoon door
De huwelijken die in de trouwzalen op Stadhuis Spui en op Stadskantoor Leyweg gesloten worden gaan vooralsnog gewoon door, omdat daar doorgaans niet meer dan 100 mensen bij aanwezig zijn. Mocht dit incidenteel wel het geval zijn dan worden de betrokkenen daarover geïnformeerd.

Voor huwelijken op andere locaties geldt dat de gemeente de richtlijn aanhoudt dat er niet meer dan 100 mensen bij elkaar mogen zijn. De trouwambtenaar zal hierover contact opnemen met de betrokkenen.​

Vrijdag 13 maart 20.15 uur
Locoburgemeester Boudewijn Revis heeft op vrijdag 13 maart via een open brief alle Hagenaars geïnformeerd over het coronavirus.

Gewijzigde dienstverlening
De gemeente heeft de dienstverlening aangepast ter bescherming van de klanten, bezoekers en medewerkers en om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen.

Sportaccommodaties
Alle sporthallen, zwembaden en buitensportaccommodaties zijn tot 6 april gesloten.

Markten
De gemeente volgt de lijn voor detailhandel en voedselvoorziening. Dit betekent dat de markten open zijn zodat iedereen levensmiddelen kan kopen. De gemeente laat de keuze voor het aan- of afwezig zijn op de markt bij de marktondernemer en gaat daarmee soepel om.

Stadsboerderijen
De stadsboerderijen zijn open, maar organiseren geen activiteiten van 16 tot en met 31 maart. Dat betekent dat activiteiten en andere bijeenkomsten zoals NLdoet, lessen aan scholen of de Compostdag niet doorgaan.

Veilingen Pandhuis
De veiling van woensdag 18 maart gaat niet door en wordt verschoven naar 13 mei. Meer informatie staat op de pagina Veilingen bij het Pandhuis.

Commissievergaderingen
De raadscommissies vergaderen vanaf 16 maart een week zonder publiek. Pers en insprekers blijven wel welkom in de raadzaal, waarbij het totaal aantal aanwezigen in de raadzaal onder de 100 moet blijven.

Donderdag 12 maart
De landelijke maatregelen van de Rijksoverheid tegen het coronavirus die ook voor de gemeente Den Haag gelden, zijn:

Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd sociaal contact. Bel pas met uw huisarts als de klachten verergeren.
Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
Overige maatregelen:

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open.
Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie op de website van de Rijksoverheid aangevuld. Hier vindt u ook vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag via onderstaande link.

Bron: Denhaag.nl...

Inspirerende bijeenkomst School Des Levens

Donderdag 5 maart vond in theater De Vaillant een inspirerende bijeenkomst plaats die werd georganiseerd door het Stagehuis Schilderswijk. Het project School des levens stond hierin centraal.

Tijdens een programma van 6 maanden worden jongeren uitgedaagd zichzelf te leren kennen, hun wereld te vergroten en hun talent in te zetten voor de bewoners van de wijk. In maart 2019 startte de eerste groep van tien jongeren, in oktober 2019 de tweede groep en in maart 2020 zal de laatste groep beginnen met trainingen, workshops, werkbezoeken en bijeenkomsten vanuit School des Levens. Ze ontdekken hun kwaliteiten en dromen, vertalen dit naar een project of activiteit voor de wijk, denken hun project zelf uit en zorgen voor voldoende financiering om deze te kunnen realiseren.

In het theater kreeg de eerste klas van het project een certificaat, ging het aanwezige publiek in gesprek met de deelnemers en werd een korte documentaire getoond die over de deelnemers is gemaakt. ...

Doe met uw straat mee aan de Buitenspeeldag

Eens per jaar is de straat van de kinderen. Geen auto’s en fietsers, maar van stoep tot stoep ruimte om te spelen. Woensdagmiddag 10 juni 2020 is de Nationale Buitenspeeldag. Organiseer een activiteit en vraag op tijd een vergunning aan.

Op de Buitenspeeldag worden in heel Den Haag straten afgesloten om de stad te veranderen in 1 grote speelplek. De gemeente en Jantje Beton roepen ouders, verzorgers, speeltuinen, scholen, jeugdclubs, belangenorganisaties en het verenigingsleven op om mee te doen.

Vergunning aanvragen
Wilt u een activiteit organiseren in uw straat tijdens de Buitenspeeldag? Vraag dan voor 3 april een gratis vergunning aan via e-mailadres jeugd@denhaag.nl(externe link).

Dranghekken aanvragen
Moet uw straat worden afgesloten vanwege de activiteiten? Of organiseert u een straatfeest tijdens de Buitenspeeldag? Dan moet u zorgen voor een afzetting met dranghekken. Deze kunt u gratis lenen, kijk voor meer informatie op de pagina Dranghekken aanvragen. Vergeet niet uw buren over uw plannen te vertellen, dat voorkomt misverstanden.

Subsidie aanvragen
U kunt subsidie aanvragen voor uw Buitenspeeldag-activiteit. Uw stadsdeelkantoor helpt en begeleidt u bij het aanvragen van deze subsidie.

Bron: Denhaag.nl...

Dien uw Haags Sportinitiatief in

Heeft u een idee om Hagenaars die niet of weinig bewegen actiever te maken? Dien dan nu uw Haags Sportinitiatief in. U maakt kans op maximaal € 10.000 subsidie.

Het Haags Sportinitiatief begint met een goed idee om Hagenaars in beweging te krijgen. Het werkt zo:

U heeft tot en met 27 april 2020 de tijd om uw plan in te dienen.
U hoort uiterlijk in de week van 25 mei 2020 of u subsidie krijgt voor uw Haags Sportinitiatief. Of dat er zo veel initiatieven zijn dat de inwoners van Den Haag erover mogen stemmen.
Lees alles over het indienen van een Haags Sportinitiatief.

Voorbeelden van Haagse Sportinitiatieven
De afgelopen 4 jaar zijn er al veel Haagse Sportinitiatieven uitgevoerd. Ouderen bewegen meer dankzij ideeën als wandelvoetbal en vitaliteitsclub. Andere voorbeelden van Haagse Sportinitiatieven zijn peutergym en frame voetbal voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Bron: Denhaag.nl...

Zero Waste Wandeltour op de Haagse Markt

Op zaterdag 28 maart bestaat Zero Waste Nederland 2 jaar en organiseren vele vrijwilligers Zero Waste Wandeltours door heel Nederland.

In Den Haag doen we dat op de Haagse Markt: enerzijds een zeer plasticrijke plek :-(,anderzijds één van de beste plekken om zonder zo 'zero waste' mogelijk je boodschappen te doen. Om 11 uur verzamelen we voor Cafe Market Place op het Hoflandplein (vlakbij tramhalte Hoefkade), wij van Den Haag Plasticvrij vertellen wat meer over 'Zero Waste principes' en gaan die daarna direct toepassen door boodschappen te doen op de markt zelf. Neem een flinke boodschappentas mee en wat kleinere (brood)zakken en bakjes of potjes. En wat kleingeld: wij zelf gaan, zoals elke zaterdag, fruit, groenten, brood en noten kopen voor ongeveer 10 euro. Bedenk zelf wat je nodig hebt en neem wat kleingeld en zakken mee.

We trakteren onszelf onderweg op wat lekkers :-) Maximaal 15 deelnemers.

Tot 28 maart!...

Schilderswijk Ruimt Op

Beste (buurt)partner,

Met de slogan: Schilderswijk ruimt op! gaat de actiemaand maart bijna beginnen! Alle acties die uit de bijeenkomst naar voren kwamen zijn inmiddels gepland of zijn in voorbereiding! Echter, hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dus mocht jij met je organisatie nog niets hebben bedacht, doe het dan snel. Je kunt mij altijd bellen of mailen voor inspiratie.

Waarom deze actie?
Veel mensen uit de Schilderswijk willen hetzelfde: een schone en prettige buurt om in te wonen. Eerder organiseerden betrokken ouders van de Beatrixschool in samenwerking met Buurtversterking vanuit de Basisschool (BuBa) een themabijeenkomst over zwerfafval en plantten zij bloembollen op het schoolplein. Ook op andere plekken in de wijk lieten bewoners al zien dat ze het afval willen aanpakken, zoals de groep buurtvaders die een opruimactie organiseerde. Met de actie-maand willen we deze mooie initiatieven uitbreiden en iedereen laten zien dat de Schilderswijk in actie komt voor een schone buurt.

Wat gaat er gebeuren?
Voorbeelden van activiteiten in de actiemaand zijn:

Wekelijks gaan scholieren van de Johan de Witt samen met mensen van Den Haag Werkt de omgeving van de school aan het Vermeerpark opruimen.
Jongeren maken onder leiding van Art-S-Cool een kunstwerk van zwerfafval: het Afvalmonster.
Jongeren gaan de straat op om filmpjes te maken hoe je met je afval om gaat in de Schilderswijk.
Als afsluiter van de campagne is er op 2 april de Opruimdag. Hier kunnen bewoners de spullen die ze niet meer gebruiken, kunnen inleveren of ruilen.
En wat kun jij doen?
Ook jij kunt een actie organiseren die past bij jouw organisatie. Alles is mogelijk. Ook als je nu al opruimacties organiseert, willen wij jouw activiteiten graag in het zonnetje zetten met Schilderswijk ruimt op!

Plaats je activiteit eenvoudig en snel op deze website
Wil jij als deelnemer aan Schilderswijk ruimt op! je activiteit, nieuwsbericht of oproep plaatsen op dit geheel vernieuwde platform? Dat is zo gebeurd!

Log in met de volgende gegevens: schilderswijkruimtop@hotmail.com (gebruikersnaam) en Schilderswijk (wachtwoord)
Klik op de blauwe knop Ga naar mijn wijkconnect
Klik bovenaan de pagina op Organisatie
Je komt nu in het profiel van Schilderswijk ruimt op en kunt door aan de linkerkant van de pagina op Agenda, Prikbord of Nieuws te klikken iets plaatsen door de stappen te volgen
Heb je hulp nodig bij het plaatsen van informatie op de website. Neem dan contact op met de beheerder van Schilderwijk.nl, Thijs Moesker (via de knop City Mondial in het menu van www.schilderswijk.nl ).

Wat doen wij?
Flyers en posters: Naast de website kun je je activiteit ook met flyers en posters promoten. Neem contact op met Annelies Rebel (zie ondertekening) voor promotiemateriaal.
Facebookcampage: In maart voeren we via Facebook een campagne om de opruimacties te promoten.
Afsluitende activiteit: Als afsluiter van de campagne helpen we mee met de organisatie van een spetterende Opruimactie op 2 april.
Deze campagne is ontstaat uit het initiatief van de bewoners en buurtpartners van het Frans Hals en Vermeerkwartier. Doe mee en maakt de Schilderswijk weer een stukje mooier....

Ontmoeten

Een schone buurt met bloemen

Meester Ibrahim van de Beatrixschool in de Schilderswijk in Den Haag opent met een zelfgeschreven verhaal over Kikker, geïnspireerd door Max Velthuijs. In het verhaal besluit Kikker iets aan de rommel in de buurt te doen door op te ruimen en bloemen te planten. Dat verhaal sluit naadloos aan bij het idee van een kleine oudergroep, enkele weken daarvóór, om bollen te gaan planten. Een positieve actie in de strijd tegen vervuiling op straat.

Ouders van de Beatrixschool kwamen weer ‘op de koffie bij de directie’ voor een BuBa ouderbijeenkomst. Ouders praten, aan de hand van een natuurfoto die hen aanspreekt, over het belang van natuur voor kinderen, juist als je in de grote stad woont. Een schone straat hoort daar ook bij. “Mijn zoon komt altijd thuis met papier en allerlei afval in zijn zakken”, zegt een moeder lachend. “Hij weet dat hij het niet op straat mag gooien.”

Schepjes en handschoenen
De rommel op straat is een doorn in hun oog. Net zoals ze zich eerder zorgen maakten over de verkeersveiligheid en er, samen met de gemeente, twee zelfgemaakte verkeersborden werden geplaatst, willen ze ook nu wel in actie komen. Dus zijn er schepjes en handschoenen aangeschaft en 500 bollen besteld die de grond in gaan.
Via Zebra Welzijn heeft een groepje jongens na schooltijd prachtige bordjes met positieve teksten getimmerd en beschilderd die moeten voorkomen dat ijverige schoffelaars de bollen beschadigen.

En nu wachten…
Tussen de stevige buien door is het, wonder boven wonder, even helemaal droog en dan trekt een groep kinderen van de leerlingenraad en de buur-school, samen met enkele ouders, leerkrachten en jeugdwerker Nasser, de buurt in. Rondom de bomen worden de bollen diep in de grond gestopt en de bordjes worden erbij geplaatst. En nu maar wachten wat er dit voorjaar gebeurt!
Eén succes is al binnen. Een moeder merkt op: “Ik geloof in dit soort acties en in dit project. Je ziet dat er steeds weer iets gebeurt en dat vind ik zo positief.
Daar blijft het niet bij. Want zoals ouders al benoemen: het werkt nóg beter om met veel meer partijen samen te werken!

De activiteiten op de Beatrixschool vormen onderdeel van het project BuBa (Buurtversterking vanuit de Basisschool) van Locus33 en Verus. School, ouders en buurt(partijen) zetten zich gezamenlijk in om een goede leer- en leefomgeving voor kinderen te creëren.

##
Deze tekst is geschreven door Inge Kok Postma, Buurtversterking vanuit de basisschool...

De Schilderwijk Moeders gaan Europees

Buurtcentrum De Mussen neemt met het project de Schilderswijk Moeders sinds begin dit jaar deel aan een derde Europese Interreg project: ENSURE.
ENSURE heeft als doel om de toegankelijkheid van de hulpverlening te verbeteren door middel van peer-to-peer ondersteuning. De succesvolle methodiek van de Schilderswijk Moeders is hierbij leidend.

Voor het project Schilderswijk Moeders betekent dit dat we het project door kunnen ontwikkelen en kunnen experimenteren met verdergaande samenwerking tussen informele en formele zorg. Buurtcentrum De Mussen heeft hier grote verwachtingen van en is dan ook heel enthousiast over de toekenning van ENSURE. We zijn met name trots dat de methodiek van de Schilderswijk Moeders in andere Europese landen wordt omarmd.

Over ENSURE:

Sociale uitsluiting wordt gedefinieerd als een: “proces waardoor individuen of groepen geheel of gedeeltelijk worden uitgesloten van volledige deelname aan de samenleving waarin zij leven” (Europese Stichting, 1995).
Overal in de 2Seas-regio zijn zorgverleners zich bewust geworden van een groeiend aantal sociaal uitgesloten kwetsbare mensen wier behoeften niet worden erkend / voorzien door de huidige structuren en diensten. Op dit moment zijn diensten toegankelijk door mensen een vooraf bepaald “label” toe te kennen, bijvoorbeeld autistisch.

ENSURE bereikt zowel het grote aantal mensen dat niet aan deze labels voldoet en van de ene dienst naar de andere wordt doorgestuurd zonder ondersteuning te krijgen, als degenen die geen toegang hebben tot ondersteuning ondanks het voldoen aan de criteria.

ENSURE biedt een eenvoudige, effectieve oplossing om te voorkomen dat hun situatie verslechtert en grote kosten voor hen en de samenleving veroorzaakt. Het erkent dat services deze mensen tekort schieten en biedt een kosteneffectief systeemontwerp om kwetsbaarheid in onze gemeenschappen te voorkomen.

...

Holifeest Wijkpark Transvaal op 10 maart

Op dinsdag 10 maart a.s. vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holifeest. In Den Haag wordt dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd door Stichting Holi Samen, onder de noemer: Haagse Holi Hangámá of te wel Haagse Holi Spektakel.

Sedert de vestiging in Den Haag van grote groepen Hindoestanen, nu ruim 40 jaar geleden, wordt Holi ook in deze stad intens en uitbundig gevierd. Eerst gebeurde dit voornamelijk in huiselijke kring, later ook in het openbaar: in grote zalen, in de wijken, in de straten en op pleinen. Ook dit jaar zal Holi in Den Haag groots worden gevierd in het Wijkpark Transvaal. Bij de Holiviering in Den Haag wordt bewust gestreefd naar een stadsbrede viering. Immers, Holi is een feest voor iedereen, ongeacht afkomst, kleur of cultuur. Het is een feest dat sociale barrières doorbreekt en op een vrolijke en kleurrijke wijze verbinding probeert te leggen naar alle mensen toe, zowel binnen het familieverband als met de omgeving en binnen de eigen cultuur als daarbuiten. Juist vanwege deze filosofie is het Holifeest bij uitstek een multicultureel feest, dat heel goed past in het integratiebeleid van gemeente Den Haag.

Ook dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een viering met een feestelijk multicultureel podiumprogramma, van 13.00 tot 18.00 uur. Simultaan zal, van 14.00 tot 15.00 uur, een kleurrijke Holi-optocht worden gelopen door de wijken Transvaal en Schilderswijk. De organisatie ligt in handen van Stichting Holi Samen i.s.m. een aantal Haagse culturele en maatschappelijke organisaties. De verwachting is dat ook dit jaar ruim 5 tot 6.000 holivierders de viering zullen bijwonen.

Dit spetterende multiculturele Holispektakel zal in Den Haag plaatsvinden op:

Datum: Dinsdag 10 maart 2020
Plaats: Wijkpark Transvaal (Schalk Burgerstraat/hoek Paul Krugerlaan)
Tijd: 13.00 – 18.00 uur : Cultureel feest in het Wijkpark met o.a. een podiumprogramma
14.00 – 15.00 uur : Kleurrijke Holi-optocht (vanuit het Wijkpark Transvaal)

Iedereen is welkom op het Haagse Holi Hangámá en de toegang is gratis....

Beweging

Zwemmen in de voorjaarsvakantie

Zwembad De Houtzagerij is in de voorjaarsvakantie, van zaterdag 22 februari tot en met zondag 1 maart, open voor vrij zwemmen.

Tijdens de vakantie zijn er diverse leuke activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar.

Openingstijden voorjaarsvakantie
De openingstijden zijn geldig van 22 februari tot en met 1 maart 2020. Vanaf maandag 2 maart 2020 gelden de reguliere openingstijden weer.

Kinderen zonder zwemdiploma zijn begeleid door een volwassene en dragen zwemvleugels. Meer informatie op huisregels zwembaden.
Vergeet uw zwempas of legitimatie niet. Legitimatie is verplicht bij uw 1e bezoek.

Vrij zwemmen
Op zaterdag 22 februari 2020 is zwembad de Houtzagerij beperkt open vanwege diplomazwemmen. Dan is er geen vrij zwemmen.

Goed om te weten
Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er geen (zwem)lessen en reguliere activiteiten.
Vergeet niet uw zwempas of legitimatie mee te nemen.
De kassa sluit 30 minuten eerder dan de eindtijd.
Tarieven Haagse zwembaden. Heeft u een Ooievaarspas? Dan krijgt u bij de kassa 50% korting.
Er is gratis een onbewaakte garderobe. Voor € 0,50 huurt u een afsluitbaar kastje.
De reguliere openingstijden buiten de vakanties.

Klik voor de openingstijden en meer informatie op onderstaande link.
...

Anoniem en gratis chatten met een professionele hulpverlener

’Wil je chatten met een professionele hulpverlener? Zit je ergens mee en kom je er zelf niet uit?’ zo begint de chat-tekst op de website www.servicepuntxl.nl. De nieuwe website biedt inwoners van Den Haag, jong en oud, de mogelijkheid om online te chatten met een maatschappelijk werker of cliëntondersteuner.

Deze chathulp is gratis en anoniem. Door op de website het chatvenster aan te klikken, kan men tijdens de chatspreekuren (en vanaf juni dagelijks tussen 09:00 en 17:00 uur) vragen stellen of een probleem bespreken. ‘In de chat bekijk en bespreek je samen met de professional, mogelijke oplossingen of antwoorden’ zegt Tamara Jansen, projectleider digitalisering bij Xtra, de organisatie die de website heeft ontwikkeld.

Met welke vragen kun je terecht op de chat?
‘Je kunt in principe alles vragen. Zijn er gedachten of gevoelens waar je mee worstelt? Heb je iets meegemaakt waar je met niemand over kunt praten? Op de chat kun je er anoniem en in vertrouwen over praten’ vervolgt zij. ‘Onze Servicepunten XL bieden hulp en ondersteuning bij vragen over zorg, werk, geldzaken, welzijn, wonen en vrijwilligerswerk. Ook voor de meer praktische vragen kun je natuurlijk terecht op de chat’.

Digitale aanvulling
De website servicepuntxl.nl werd in december gelanceerd, als de online toegang tot de 17 Servicepunten XL in Den Haag en Scheveningen. Via de Servicepunt XL website kun je ook allerlei andere informatie vinden, zoals adressen, diensten en activiteiten. Kijk meteen op de website welk Servicepunt XL het dichtste bij jou in de buurt is.

Hulp bij het oplossen van problemen
‘Wat wij hopen te bereiken? Dat mensen die ergens mee zitten en dat in vertrouwen willen bespreken, er niet mee blijven zitten. Heel vaak worden problemen snel groter als je er geen oplossing voor zoekt. Dat gebeurt bij jong en oud. Met de chatfunctie willen wij mensen op een snel toegankelijke manier verder helpen bij het oplossen van zorgen en problemen.’

Chatten met een professional? Ga naar www.servicepuntxl.nl en open de chat rechts onderaan de pagina....

Gratis hulp bij uw belastingaangifte

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte 2019? Op zaterdag 21 maart organiseert Stichting Belastingwinkel Rotterdam voor de zevende keer een aangifte dag in Den Haag. Heeft u een jaarinkomen van 35.000 of minder? En wilt u uw belastingaangifte van 2019 kosteloos laten invullen door een medewerker van onze stichting? Meldt u zich dan nu aan voor de Aangifte Dag Den Haag op 21 maart!

Al 45 jaar helpt de stichting mensen gratis met het invullen van hun belastingaangifte. De medewerkers van deze stichting zijn ervaren studenten Fiscaal Recht en Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aanmelden voor deze dag kan heel makkelijk via de link onderaan dit artikel.

Indien u liever telefonisch wilt aanmelden kan dat op 10,17 en 24 februari en 2,9 en 16 maart tussen 18:00 en 20:00 uur, het telefoonnummer is 010- 408 27 84.’ ...

Cultuur

Open dagen Peuteropvang De Mussen

Ouders met een peuter vanaf de leeftijd van 1 jaar zijn van harte welkom tijdens de open dagen! Op 10 en 11 februari zetten we onze deuren open. Loop even binnen voor meer informatie. U kunt uw peuter desgewenst gelijk inschrijven! ...

Ontmoeten

Gast van de raad

Welke partijen zijn er vertegenwoordigd in de gemeenteraad van uw stad en waar besluiten zij eigenlijk allemaal over? Hoe gaat die besluitvorming in z’n werk en kunt u daar nog invloed op uitoefenen? Op deze en andere vragen geeft de gemeenteraad graag antwoord.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar. Maar het is ook mogelijk om als ‘Gast van de raad’ de vergadering te bezoeken. Dit is een initiatief van de gemeenteraad om u kennis te laten maken met het werk van de raad.

Wat kunt u verwachten?
Om 18.30 uur verwelkomt een aantal leden van de gemeenteraad u in het stadhuis aan het Spui. Onder het genot van een kopje koffie vertellen zij u meer over het gemeentebestuur, het raadswerk en de manier waarop gemeentelijke besluiten tot stand komen. Op de publieke tribune worden plaatsen voor u gereserveerd zodat u de raadsvergadering live kunt volgen. Tot slot praat u rond 20.30 uur nog even na met raadsleden.

Aanmelden
Wilt u een keer Gast van de raad zijn? Meld u zich dan meteen aan voor een van de volgende bijeenkomsten:

Donderdag 6 februari
Donderdag 5 maart
Donderdag 26 maart

Aanmelden kan via onderstaande link!

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de griffie, telefoon: (070) 353 31 31 of via e-mail: griffievoorlichting@denhaag.nl....

Afsluiting doorgaand verkeer Slijpmolen en Oranjeplein op 10 en 11 februari bewonersbrief

De gemeente start binnenkort met de aanleg van verkeersmaatregelen in de omgeving van het Oranjeplein. Dit om sluipverkeer tussen de Stationsbuurt en Schilderswijk te voorkomen. Minder verkeer in uw wijk betekent meer veiligheid op straat. Maar ook een verbetering van het woonklimaat in de Schilderswijk en Stationsbuurt.

De gemeente start met de afsluiting van doorgaand verkeer op de Slijpmolen en het Oranjeplein. Dat gebeurt op 10 en 11 februari 2020.

- Omleiding vanaf Rijswijkseplein/Stationsweg via Hoefkade.
- Omleiding vanaf Vaillantlaan via Parallelweg

De voorbereidingen voor de afsluiting van de Hoefkade en de Parallelweg zijn in volle gang. Die afsluitingen gebeuren later dit jaar.

Voor vragen kunt u ons bellen op 14070 of een mail sturen aan fiets@denhaag.nl ...

Agenda Breed Buurt Overleg Schilderswijk woensdag 29 januari

Hieronder treft u de agenda voor het BBO van woensdag 29 januari. Na vaststelling van het verslag van december 2019 wordt ook dat op deze website gepubliceerd.

(concept!) agenda
BBO VERGADERING

Datum : 29 januari 2019, aanvang 19.30 uur
Plaats : VAN DER NEERSTRAAT 238 2525 CX DEN HAAG
voorzitter : Mohani Ramlal
secretaris : Madeleine Steigenga


Opening, mededelingen en inbrengen bespreekpunten

1. Fietsersbond Den Haag, Wil Bianchi
a. Wil Bianch, super vrijwilliger van de Haagse Afdeling van de Fietsersbond is uitgenodigd om de fietsersbond aan ons voor te stellen. Dit ook met het oog op de te verwachten nieuwe inrichtingsvoorstellen voor de Hoefkade.

2. verslag 19 december 2019

3. 2020
- brainstormen over onderwerpen voor de BBO in 2020
- nieuwe vergaderdata

4. bestuur, diverse mededelingen

5. rondvraag en sluiting
...

Ontmoeten

Stichting Jeugdwerk bestaat 70 jaar

Vandaag bestaat Stichting Jeugdwerk 70 jaar! We gaan dit groot vieren.

11:00 - 12:00: Inloop op Sam Sam voor ouders en wijkbewoners

16:00 - 17:00: Optreden van Theatergroep Hilaria voor de kinderen die zich ingeschreven hebben

18:00 tot 20:00: Receptie voor netwerkpartners, vrijwilligers, collega's en oud-collega's...

Nieuwjaarsreceptie Schilderswijk druk bezocht

Donderdag 16 januari vond onder grote belangstelling de nieuwjaarsreceptie van de Schilderswijk plaats in theater De Vaillant. Bewoners, ondernemers, professionals, iedereen was aanwezig om elkaar het beste te wensen voor dit nieuwe jaar. Wethouder Bert van Alphen deed dat namens de gemeente Den Haag en maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe stadsdeeldirecteur Centrum van de gemeente voor te stellen. Dat is Hassan el Houari.

Na afloop was er traditiegetrouw weer het nieuwjaarsconcert in de grote zaal waar een keur aan artiesten (jong en oud) uit de wijk en onder meer het residentieorkest een spetterend optraden gaven. ...

Den Haag zoekt nieuwe burgemeester en jij kunt meepraten

Johan Remkes is waarnemend burgemeester tot 1 juli 2020. De gemeente zoekt daarom een nieuwe burgemeester. Maar waar moet deze nieuwe burgemeester aan voldoen? Als inwoner van deze stad kunt u hierover meepraten.

De gemeenteraad stelt een conceptprofielschets op met inbreng van u als inwoner. Deze profielschets is het uitgangspunt voor de selectie van burgemeesterskandidaten.

Reageer online
Waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen? U kunt reageren op deze vraag kan tot en met 16 januari door te mailen naar burgemeester2020@denhaag.nl(externe link). De reacties worden door de raad verwerkt in een voorlopige profielschets nieuwe burgemeester die op 29 januari wordt besproken.

Spreek in op 29 januari
Op woensdag 29 januari spreekt de commissie Bestuur over de voorlopige profielschets van de nieuwe burgemeester. De vergadering start om 13.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. U kunt inspreken tijdens de vergadering door zich voor 29 januari 9.30 uur aan te melden via commissiebestuur@denhaag.nl(externe link). Op 17 februari wordt de profielschets in een openbare raadsvergadering met de commissaris van de Koning besproken en vastgesteld.

Vertrouwenscommissie
De gemeenteraad speelt een belangrijke rol bij de benoeming van een burgemeester. Er wordt een vertrouwenscommissie ingesteld bestaande uit een aantal raadsleden, die de aanbeveling tot benoeming van de burgemeester voorbereidt en de voordracht van 2 kandidaten aan de gemeenteraad doet. De raad stuurt een aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken voor de te benoemen burgemeester.

Samenvatting profielschets nieuwe burgemeester
Gepassioneerd bestuurder
De gemeente zoekt een ervaren bestuurder met hart voor het openbaar bestuur en affiniteit met de lokale democratie, die transparant is en integriteit hoog in het vaandel heeft staan. Een burgemeester die problemen niet verdoezelt, maar deze helder en met een oplossingsgerichte visie op tafel legt.

Tegelijkertijd beschikt deze over de nodige diplomatie. Een burgemeester die boven de partijen staat en onafhankelijk en betrouwbaar is. Iemand die met humor en relativering zaken daadkrachtig kan aanpakken. Een bestuurder die open en toegankelijk is, verbindend naar alle partijen in de stad en die erop is gericht de afstand tussen het politiek bestuur en de stad te verkleinen. Een burgemeester die zich op grond van ervaring zeer betrokken voelt bij openbare orde en veiligheid en daarbij standvastig en consistent optreedt.

De gemeente zoekt een burgemeester die gewend is om snel te schakelen en zich makkelijk beweegt in de vele verschillende situaties en omstandigheden die een stad als Den Haag met zich meebrengt.

Regio
De nieuwe burgemeester weet onze gemeente op een waardige wijze te vertegenwoordigen en kan omgaan met een grote verscheidenheid aan belangen die de functie als burgemeester, regioburgemeester politie-eenheid Den Haag, (plv.) voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Veiligheidsregio met zich meebrengt.

Betrokken inwoner
Met de genoemde kwalificaties beseft de gemeente dat er veel van onze nieuwe burgemeester wordt gevraagd, en natuurlijk ook dat de nieuwe burgemeester een betrokken inwoner van onze stad is of wordt.

Bron: Denhaag.nl...

Standplaatsen vrij op Haagse Markt

De gemeente heeft maximaal 4 keer per jaar standplaatsen vrij op de Haagse Markt aan de Herman Costerstraat. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Dan kunt u een marktvergunning aanvragen.

De aanvraagperiodes zijn:

van 1 januari tot en met 31 januari 0.00 uur
van 1 april tot en met 30 april 0.00 uur
van 1 juli tot en met 31 juli 0.00 uur
van 1 oktober tot en met 31 oktober 0.00 uur

Branche
U kunt alleen een aanvraag doen in een branche waarin op de betreffende marktdag(en) nog ruimte is. Dat wil zeggen dat het maximale aantal toegestane standplaatsen voor deze branche nog niet is bereikt.

Locatie
De locaties van vrije standplaatsen wisselt per kwartaal. Een plattegrond met de actuele en vrije standplaatsen kunt u inzien op het marktkantoor op de Haagse Markt op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Op verzoek stuurt de gemeente u de plattegrond en het overzicht gratis toe. Een e-mail sturen onder vermelding van ‘Vrije standplaatsen Haagse Markt’ naar markten@denhaag.nl(externe link) is voldoende.

U moet zelf een vrije standplaats kiezen en deze bij uw aanvraag vermelden. De gemeente wijst geen willekeurige vrije plaats aan u toe. Op de plattegrond staat bij elke vrije standplaats wat het tarief voor deze standplaats is.

Aanvragen
Vraag een vergunning aan op Marktvergunning vaste standplaats aanvragen. U leest daar ook hoe aanvragen voor een marktvergunning worden beoordeeld.

Over de Haagse Markt
De Haagse Markt is met ruim 500 kramen 1 van de grootste markten van Europa.

De marktdagen zijn maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. De openingstijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur.
Valt een marktdag op een nationale feestdag, dan is het raadzaam de openingstijden op www.denhaag.nl bij ‘nieuws’ te raadplegen.
Het tarief voor de meest voorkomende standplaats met opslagunit is € 32,53 per marktdag. Dit bedrag is inclusief servicekosten en exclusief verbruik van elektriciteit, gas en water en btw.
Er zijn ook open standplaatsen zonder opslagunit. De prijzen hiervoor variëren en zijn lager. Op de plattegrond staat bij elke vrije standplaats welk tarief hiervoor geldt.

Contact
Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet op de website vinden? Neem dan contact op met afdeling Markten. U kunt een e-mail sturen naar markten@denhaag.nl(externe link) onder vermelding van 'Vraag marktvergunning Haagse Markt'.

Op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur kunt u telefonisch contact opnemen met afdeling Markten via telefoonnummer (070) 353 93 20.

Bron: Denhaag.nl...

Blog Devanand Rambharose - Ayurveda

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat eenieder er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Het is altijd mijn wens geweest om Ayurveda te bestuderen. Tijdens mijn opleiding tot Yoga Docent is dit vuur nog heviger gaan branden. Daarom verblijf ik sinds oktober 2019 in India om Ayurveda te studeren. Mijn opgedane kennis, deel ik graag met u. Ik vertrouw erop dat u uw voordeel zult doen met mijn blogs en dat u geïnspireerd wordt om na te denken over het belang van een goede Gezondheid.

Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een ruim 5000 jaar oud systeem van gezondheidzorg. Ayurveda maakt preventief gebruik van diverse technieken en methodes om de gezondheid te waarborgen door een gezonde levensstijl te adviseren, massages met medicinale oliën, interne en externe reinigingsmethodieken, yoga, meditatie en kuren toe te passen. Met andere woorden, Ayurveda focust primair op de preventie van ziekten. VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Ayu in Sanskrit betekent leven,(= een combinatie van het lichaam, het intellect, de ziel en de zintuigen). Veda betekent wetenschap. Ayurveda kan worden uitgelegd als: De kennis van het leven, een bewuste manier van leven enz. Het woord Ayurveda heeft dus een erg uitgebreide betekenis.

Ayurveda is een wetenschap die ons leert dat het leven bestaat uit geluk en ongeluk, balans & onbalans, wat gunstig en ongunstig is voor een lang leven en wat bepalend is voor gezond leven. En hoe men een gebalanceerd leven kan leiden.

Daarnaast is Ayurveda ook een systeem van geneeskunde dat de kennis over gezondheid en ziekte systematiseert en toepast. Ayurveda omvat alle aspecten voor het welzijn van alle levende wezens.
Volgens de Ayurveda is gezondheid een continuïteit van lichamelijke, mentale, spirituele vreugde en voldoening. Ayurveda en Yoga vinden hun oorsprong in de Vedas en is een onderdeel van de Vedische wetenschap.

Enkele unieke kenmerken van Ayurveda zijn:
- Het behandelt de oorzaak van de ziekte
- Medicijnen zijn vrij van giftige stoffen
- Dezelfde behandeling kan zowel aan een zieke (genezing) als een gezonde (preventie) persoon worden gegeven
- Ayurveda beschouwt een ziekte als een Psychosomatische aandoening
- Ayurveda maakt gebruikt van medicijnen uit de natuur
- Ayurveda kent een verscheidenheid aan medicijnen voor één en dezelfde aandoening
- Ayurveda promoot (panchakarma) bepaalde reinigingsmethoden

Dit om vastzittende en abnormale ophoping van metabolische en giftige stoffen uit lichaam te verwijderen en zo de systemen weer schoon en fit te krijgen. Ayurveda hanteert een simpele maar effectieve methode voor diagnose. De diagnose is onderverdeeld in 2 delen:
- De diagnose van de patiënt
- En de diagnose van de kwaal/ziekte

De diagnose van de patiënt is in 3 stappen:
1. Zien, onderzoek van de patiënt.
2. Lichamelijk contact, aanraking
3. Ondervraging.

Terwijl de diagnose van de ziekte in 5 stappen wordt gedaan:
1. Wat is de oorzaak van de aandoening
2. De signalen voorafgaand de aandoening
3. De symptomen van de aandoening
4. Wat zijn de genezende- of verergerende factoren van de ziekte
5. De pathologie van de volledige route van de ziekte

Doel van Ayurveda.
Het doel van Ayurveda kan worden verdeeld in twee delen:
1. De ellende van het lijden van mensen te verlichten.
2. Mensen helpen om goede gezondheid te behouden en zo de 4 hoofddoelen ( Dharma, Artha, Kama en Moksha) van het leven te bereiken.

De genezende kracht van voedsel
Ayurveda noemt voeding "het beste medicijn" en adviseert ons om dagelijks voedsel van goede kwaliteit te consumeren.
Volgens Ayurveda is namelijk de kwaliteit van ons dagelijkse voedsel en de kwantiteit ervan bepalend voor de bouw, de kracht van ons lichaam, de staat van onze gezondheid en geluk voor het lichaam en het intellect.

Streef jij naar gelukzaligheid? Volg dan een zodanig dieet zodat nieuwe ziektes niet kunnen ontstaan en de bestaande ziekten genezen.

Voor meer informatie of Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar Stichting Yoga Shishya.


Stichting Yoga Shishya.

D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapist en Yoga Docent.
...

Schilderswijk Moeders genomineerd voor een Appeltje van Oranje Stem

Buurtcentrum De Mussen is dit jaar genomineerd voor een Appeltje van Oranje met het project De Schilderswijk Moeders! Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar ‘Maatjes ben je samen’. Dit thema slaat volledig op de Schilderswijk Moeders. Tussen 6 januari en 15 januari hebben we uw stem hard nodig! Stemmen kan via onderstaande link.

De Schilderswijk Moeders zijn 22 getrainde vrijwilligers die andere vrouwen in de Schilderswijk ondersteunen bij kleine en grote problemen. Dagelijks komen de Schilderswijk Moeders achter de voordeuren van de gezinnen in de Schilderswijk en signaleren daar zaken die veelal voor de reguliere hulpverlening verborgen blijft. Indien nodig zorgen zij dat er hulpverlening op gang komt. Op deze manier vervullen zij een brugfunctie tussen informele en formele zorg. De Schilderswijk Moeders hebben de afgelopen jaren meer dan 1500 gezinnen in de wijk ondersteund. Ook hebben de moeders zich persoonlijk ontwikkeld. Zo hebben sommige contactvrouwen werk gevonden of zijn een opleiding gaan volgen. De moeders zijn belangrijke rolmodellen in de Schilderswijk geworden.

Appeltjes van Oranje
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. In mei reikt Koningin Maxima aan de drie winnaars een Appeltje van Oranje uit op Paleis Noordeinde.

De Appeltjes van Oranje 2020 staat in het teken van sociale projecten die maatjes voor langere tijd bij elkaar brengen.
...

Duurzaamheid

Doe mee aan de Schoonste Straatverkiezing en maak kans op een straatfeest

Van 10 tot en met 28 december 2019 kunnen inwoners van Den Haag hun straat opgeven voor de Schoonste Straatverkiezing. Ga samen met buren, familie en vrienden aan de slag. Meld uw straat aan en maak kans op een straatfeest ter waarde van € 2.500.

Per stadsdeel wordt er een winnaar gekozen. Van 2 tot en met 7 januari 2020 kan er op de schoonste straat gestemd worden.

Hoe werkt het
Spreek met uw buren af om mee te doen.
Meld uw straat aan via onderstaande link.
Veeg de straat samen schoon op 1 januari 2020 voor 13.00 uur.
Die dag fotografeert een fotograaf uw straat.

Roep mensen op om op uw straat te stemmen via www.denhaag.nl/jaarwisseling, dit kan van 2 tot en met 7 januari 2020.
Begin januari 2020 wordt de winnende straat bekendgemaakt.

De gemeente organiseert dit jaar voor de 2e keer de Schoonste Straatverkiezing. Hiermee wil zij Hagenaars die hun straat schoonmaken kans laten maken op een beloning hiervoor.

Bron: DenHaag.nl
...

Nieuw coalitieakkoord voor Den Haag

De politieke partijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA hebben samen een nieuw coalitieakkoord gemaakt. Het akkoord heet ‘Samen voor de Stad’ en is maandagmiddag 9 december 2019 gepresenteerd in Sportcampus Zuiderpark.

Bouwen en Wonen, Mobiliteit en Bereikbaarheid, Duurzaamheid en Energietransitie en Kansen voor Iedereen en Veiligheid zijn de kernthema’s van de nieuwe coalitie. De ruim 650 miljoen euro die de gemeente heeft ontvangen door de verkoop van Eneco-aandelen, investeert de coalitie in duurzame investeringen in de stad: in het bereikbaar houden van de stad en in beter openbaar vervoer, in het verduurzamen van de stad en in stadsontwikkeling en woningen. Integriteit is ook een onderwerp in het akkoord. Het herstel van vertrouwen is 1 van de belangrijkste prioriteiten van deze coalitie.

Nieuwe coalitie
In oktober had de coalitie van VVD, D66, GroenLinks en Hart voor Den Haag/Groep de Mos geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Nu is er een nieuwe coalitie met de partijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA en hebben ze het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd.

Wethouders
Boudewijn Revis, Kavita Parbhudayal, Robert van Asten, Saskia Bruines, Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen blijven wethouders. CDA heeft als kandidaat-wethouder Hilbert Bredemeijer, PvdA heeft Martijn Balster als kandidaat.

Samen voor de stad
Lees het volledige coalitieakkoord via onderstaande link.

Bron: DenHaag.nl...

Feestelijke certificaatuitreiking voor leerlingen praktijkschool De Einder

Wethouder Bert van Alphen reikte tijdens een feestelijke bijeenkomst in Juliana Plaza op dinsdag 10 december certificaten uit aan leerlingen van praktijkschool De Einder!

Samen met Praktijkschool de Einder en het Werkgevers Service Punt (WSP) werkt Juliana Plaza hard om de jongeren van Transvaal een toekomstperspectief te bieden in de Horeca. De jongeren die een opleiding volgen op praktijkschool de Einder worden bij Juliana Plaza professioneel begeleid.

Binnen 12 maanden kunnen verschillende jongeren bij Juliana Plaza betaald aan de slag en kunnen ze doorstromen naar een Horeca werkgever. Een win-win-situatie! Binnen het traject krijgen de leerlingen trainingen en cursussen (o.a. HACCP, Sociale Hygiëne en gastheerschap) zodat ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de toekomst. Bij Juliana Plaza willen we de Jongeren de kans geven te leren werken en werkend te leren. Door samen te werken met werkgevers en beroepsonderwijs geven we onze jongeren de beste praktijkopleiding met uitzicht op een baan!...

Beweging

200ste jeugdlid voor BSV De Mussen

De afgelopen jaren is Buurtsportvereniging (BSV) De Mussen een begrip in de Schilderswijk; ruim 300 volwassenen zijn op dit moment lid van de BSV. De BSV heeft in oktober een jeugdafdeling geopend, ook de jeugdafdeling is een groot succes, afgelopen week hebben we het 200ste lid kunnen verwelkomen. Dat mag gevierd worden! Het 200e lid werd tijdens de basketbaltraining verrast met een sportshirt die zij met trots draagt. De jeugdafdeling van BSV De Mussen biedt kinderen en jongeren in de Schilderswijk een veelzijdig aanbod aan sportactiviteiten zoals peuter- en kleutergym, judo, voetbal, kennismakingslessen met verschillende sporten en bootcamps. De activiteiten vinden plaats op verschillende plekken in de wijk, waaronder De Mussen, leefstijlcentrum WOW en de Houtzagerij. Te veel bewoners in de Schilderswijk kampen met gezondheidsproblematiek: het is dus van belang dat er een bloeiende sportvereniging actief is in de wijk!


BSV De Mussen wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Den Haag,
de Ooievaarspas en Interreg SBS.


Meer informatie bij de buurtsportcoach jeugd Mandy Duyvestyn:
E-mail: mandy.duyvestyn@demussen.nl
Tel: 06 30162441

Meer informatie over De Mussen: www.demussen.nl
Meer informatie over de activiteiten: www.schilderswijk.nl/den-haag/schilderswijk/agenda/?q=bsv
...

VERBORGEN PARELS ZIJN AANGRIJPEND

"Het gebeurt niet vaak dat je naar een amateurtheatervoorstelling gaat en dat je ontroerd raakt. De theatergroep van Avrasya heeft dat afgelopen zaterdag wel bij mij voor elkaar gekregen. Met het theaterstuk “Verborgen Parels” is mij veel duidelijk geworden over het leven dat veel immigratievrouwen hebben en de achterliggende problemen die er spelen.

Aan de ene kant wordt je gegrepen door de vrolijkheid, de prachtige muziek en de mooi aangeklede dames en het andere moment wordt je geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Verhalen van onderdrukking, uithuwelijking, migratie en geweld. Juist door deze tegenstelling zo duidelijk neer te zetten op toneel, wordt je emotioneel. Je wordt blij en droevig op bijna het zelfde moment en dat is heel knap op de bühne gezet. Je wordt gegrepen door het theaterstuk en je hebt niet in de gaten dat het wordt gespeeld door amateurs. Dames die nog nooit toneel hebben gespeeld en die hun verhalen en expressie over je heen draperen. Dat allemaal bedacht door Fatma Aktas van Stichting Avrasya. Onder regie van Stephanie Hermes van Haags Theaterhuis, geïnspireerd op een stuk geschreven door Gulumser Kalender.

Het aangrijpendste is dat de verhalen van geweld en onderdrukking vaak ook hun eigen verhalen zijn. Wat deze vrouwen uit Turkije, Iran, Roemenië en Nederland hebben meegemaakt is echt gruwelijk. En ze laten zien dat het huiselijk geweld in de schilderswijk en daarbuiten nog steeds doorgaat. Na de voorstelling zei een van de dochters van deze vrouwen, dat de werkelijkheid nog veel erger is. Dat er vrouwen zijn die nooit naar buiten mogen en niet weten hoe Nederland eruit ziet, “Het ergste heeft mijn moeder nog niet eens verteld” zei ze met tranen in haar ogen.

De titel verborgen parels doet goed recht aan dit theaterstuk. Het waren allemaal aangrijpende verhalen met een prachtige muzikale omlijsting en die je tot nadenken stemt. Ik wil de toneelspeelster bedanken voor hun bijdrage aan de discussie over de problemen met huiselijk geweld en migratie en ik heb duidelijk gezien dat er veel kracht schuilt in deze vrouwen. De stichting Avrasya komt op voor de rechten van deze Kaukasische vrouwen en heeft dat op pijnlijke maar ook prachtige manier laten zien.

Aldus een ontroerde bezoeker,

Albert Struikenkamp”

Foto credits: Jacques Rijnsburger...

Ontmoeten

Stem nu op jonge meiden uit de Schilderswijk voor Nationale Jeugdhulpprijzen 2019

Sinds maart 2019 komen er ongeveer 15 meiden uit groep 7/8 uit de Schilderswijk op woensdagmiddag samen in het Stagehuis. Samen met de stagiaires Social Work praten zij met elkaar over school, hun vrienden en actualiteiten in de wijk of media. Uit deze groep is nu het project Girlz ontstaan. “Ik voel me hier thuis,” vertelt Ibtesam (12 jaar), “we kunnen hier over alles praten.”

Samen met partners in de wijk en sociaal cultureel werkers vanuit de eigen organisatie, hebben de meiden zelf thema’s benoemd waarop zij zich willen ontwikkelen. Identiteit staat hierin centraal. “We hebben met de meiden een programma gemaakt waarin we leuke en leerzame activiteiten met elkaar afwisselen,” vertelt Souraya (21 jaar). Zij woont zelf ook in de buurt en neemt net als de andere begeleiders deel aan de School des Levens. “Wij wilden vanuit de School des Levens iets gaan doen voor kinderen uit de wijk en zagen toen de mogelijkheden met deze meidengroep.”

“Meiden in de Schilderswijk hebben veelal te maken met verschillende, conflicterende verwachtingen. Culturele verschillen tussen de cultuur van hun ouders en de maatschappij met bijbehorende verwachtingen maken het lastig een eigen weg te vinden,” vertelt Imane (21 jaar) verder, “Met Girlz willen we de meiden begeleiden bij het vinden van hun eigen stem en pad.” Samen met de meiden en Nikki van Driel (sociaal cultureel werker) hebben zij een programma gemaakt waarin de jonge meiden hun talenten ontdekken, zelfbeeld vormgeven en zelfvertrouwen versterkt wordt. Nikki vertelt over het doel van Girlz: “Door hen bewust te maken van zichzelf, hun mogelijkheden en dromen, worden zij minder beïnvloedbaar voor negatieve verleidingen of invloeden en staan ze sterker in hun schoenen.” Met Girlz wordt een basis gelegd aan het ontwikkelen van vrouwelijke rolmodellen van de toekomst in de Schilderswijk. Deze rolmodellen zijn weer nodig om de volgende generatie meiden te inspireren en ondersteunen bij het vormgeven van hun leven. Romaisa (10 jaar) zegt: ”Het lijkt wel of ik allemaal zussen erbij heb.”

Girlz is als het enige Haagse project genomineerd voor de Nationale Jeugdhulpprijzen. Deze wordt iedere 2 jaar uitgereikt aan bijzondere en veelbelovende projecten en initiatieven die zich inzetten voor jongeren binnen de jeugdhulp. Naast een juryprijs, maakt Girlz ook kans op de publieksprijs. “We zijn supertrots dat we nu al kans maken op een grote Nederlandse prijs”, vertelt Nihad (20 jaar), “Ik ben heel blij dat we voor deze jonge meiden dit project kunnen doen. Het geeft mij een goed gevoel om hen te helpen met het vormgeven van hun leven.“ Stemmen kan t/m 26 november 2019 via https://nationalejeugdhulpprijzen.nl/stemmen/ en klik dan op ‘Girlz’....

Beweging

Basketbalwedstrijden BSV De Mussen, Dribble Academy en Seagulls

Op maandag 18 november hebben de meiden -en jongens teams (10-14 jaar) van BSV De Mussen, Dribble Academy en Seagulls wedstrijden tegen elkaar gespeeld in sportcentrum de Houtzagerij. Meer dan 70 kinderen hebben hieraan deelgenomen. De kinderen waren fanatiek, maar ook enorm sportief! Ben je ook geïnteresseerd in basketbal? Kom dan proef trainen. Iedere maandagavond zijn er basketbaltrainingen van BSV De Mussen in sportcentrum de Houtzagerij.

6-9 jaar 17:30-18:45 uur
10-15 jaar 18:45-20:00 uur

Meer informatie? Neem contact op met de buurtsportcoach:
mandy.duyvestyn@demussen.nl / 06-30162441...

Ontmoeten

Voedselbank zoekt personeel voor verswinkel Zoutkeetsingel

Voedselbank Haaglanden zoekt vrijwilligers die willen helpen in de Verswinkel aan de Zoutkeetsingel 72 in het centrum van Den Haag.

De Verswinkel is op dit moment drie dag(del)en per week open voor klanten van 2, en binnenkort 3, uitgiftepunten. Zij kunnen hier met een door de Voedselbank verstrekte persoonlijke pas (gratis) boodschappen komen doen, in aanvulling op de wekelijkse voedselpakketten. Daarnaast is de Verswinkel een plek voor klanten, waar ze een kop koffie of thee kunnen drinken in de koffiecorner.

De Verswinkel zoekt vrijwilligers die minimaal 1 dagdeel per twee weken beschikbaar zijn, op dinsdag, vrijdag of zaterdag. Vrijwilligers gaan met de klanten in gesprek, houden de Verswinkel en haar voorraad bij en helpen klanten eventueel met het uitkiezen van producten. Belangstelling? Stuur een e-mail waarin je wat meer over jezelf vertelt naar sarah.mullie@VoedselbankHaaglanden.nl

Stichting Voedselbank Haaglanden werkt uitsluitend met vrijwilligers. Wie niet voldoende geld heeft om zelf dagelijks een maaltijd op tafel te zetten, kan zich bij de voedselbank aanmelden via een hulpverlener. Klik voor meer informatie op onderstaande link.
...

Cultuur

Gratis cultureel avondje uit voor bewoners centrum

Het Kunstmuseum Den Haag organiseert op woensdag 27 november van 18:00 - 20:30 uur een gratis, cultureel avondje uit. Dus of u nu heel vaak het museum bezoekt, of nog nooit geweest bent: u bent van harte welkom voor een geheel verzorgde avond uit! Alleen, met uw buren of uw hele familie. We nodigen alle Hagenaars en Hagenezen, uit alle wijken, uit voor een gezellige avond in het museum.

We laten u graag onze toptentoonstellingen zien, bijvoorbeeld Monet – Tuinen van verbeelding. In de swingende tentoonstelling Let’s Dance! – Dansmode: van tutu tot pattas ziet u mode van grote sterren als Madonna en Beyoncé. Of bekijk de werken van één van de beroemdste schilders van Nederland: Piet Mondriaan in de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl. Er is genoeg te zien en te doen, ook voor kinderen.

De avond wordt afgesloten met een gezellig drankje en hapje in de Tuinzaal voordat de bussen u weer naar huis brengen.
- Monet schilderde vaak in afzondering.
- Sluit aan bij de workshop De kunst van het gesprek
- Geniet van muzikale optredens en gezelligheid
- Ga samen met uw (buurt)kinderen creatief aan de slag in het Familieatelier
- Ontdek samen met uw (buurt)kinderen Wonderkamers en speel de game
- Vervoer, toegang, activiteiten en een hapje en drankje zijn helemaal gratis en iedereen is welkom!

GEMEENTEMUSEUM IS KUNSTMUSEUM DEN HAAG
Vanaf oktober 2019 heet het Gemeentemuseum Kunstmuseum Den Haag. Het Kunstmuseum brengt kunst dichtbij. Omdat kunst het leven mooier maakt, energie geeft en troost biedt.
Dat willen we met iedereen delen. We hopen u te mogen begroeten!

GRATIS BUSVERVOER UIT CENTRUM

18.00 uur heen, 20.30 uur retour

Wilt u mee met de gratis bus? Geef u op bij een van onderstaande vertrekpunten.

Vertrekplaatsen bussen:

- Centrale bibliotheek
Spui 68
- Bibliotheek Transvaalkwartier
Hobbemaplein 30
- Buurthuis Mandelaplein
Mandelaplein 1
- Buurtcentrum De Mussen
Hoefkade 602
- Buurthuis De Kronkel
Westeinde 425
- Buurthuis De Sprong
Paviljoensgracht 33

Wilt u uw buren, collega’s en vrienden ook meenemen? Vraag uw eigen gratis bus aan op elk gewenst adres in Centrum (vanaf
40 personen). Stuur een email naar avondjeuit@kunstmuseum.nl

Meer informatie: Natalie Fransen
avondjeuit@kunstmuseum.nl
Stadhouderslaan 41, Den Haag
www.gemeentemuseum.nl...

Jonge wijkbewoners zetten eigen zaalvoetbalcompetitie op in Schilderswijk

Vanaf 1 november 2019 start een eigen wijkcompetitie voor zaalvoetbal in de Schilderswijk van Den Haag. Geïnspireerd door hun eigen ervaringen met de zaalvoetbalcompetitie van enkele jaren geleden, hebben Mahmut Simsek (18) en Redouan Lamkadam (17) er nu zelf een opgezet. “Met de Schilderswijk Soccer Competitie spelen verschillende teams met spelers tussen 13 en 15 jaar iedere vrijdagavond in Sporthal De Houtzagerij tegen elkaar,” vertelt Mahmut, “De team komen vanuit de hele wijk, en daarbuiten,” vult Redouan aan. Beide zijn enorm trots op hun prestatie om de competitie op te zetten.

“Het idee kwam toen we met de School des Levens bezig waren,” vertelt Mahmut, “Wij wilden vanuit dat programma iets gaan doen voor kinderen uit de wijk.” Redouan vertelt dat hij zelf heel graag voetbalt, maar dat een zaalvoetbalcompetitie ontbreekt. “Dat heeft mij geïnspireerd om een samen met andere jongens van Stagehuis Schilderswijk er een op te zetten. En kijk nou hoeveel kinderen met plezier wedstrijdje tegen elkaar spelen?!” Samen met andere jongens van het Stagehuis hebben zij het plan geschreven, voor fondsen gepitched, folders laten maken, de zaal geregeld en het wedstrijdschema opgezet. De winnaar van de competitie wint niet alleen roem, maar natuurlijk ook een prachtige beker.

De aftrap voor de competitie vond afgelopen vrijdagavond plaats. Begeleiders van verschillende teams kwamen met 5 tot 7 spelers per team naar de Houtzagerij voor de officiële inschrijving. Ook werden al de eerste wedstrijdjes gespeelt. “De kinderen hebben plezier met elkaar, bewegen veel en leren netjes met elkaar omgaan,” vertelt Redouan. “Ook als de wedstrijd tegenzit,” vult Mahmut aan, ”We stimuleren sportief gedrag binnen en buiten het veld. Verliezen hoort erbij, dan feliciteer je de winnaar en ga je nadenken over
hoe je de volgende keer wel kan winnen.”...

Wonen

Verkeersmaatregelen Schilderswijk - Stationsbuurt

Er rijden veel auto’s door de Stationsbuurt en Schilderswijk die hier niet hoeven te zijn. Zij rijden via deze wijken naar een andere bestemming. Het is daarom erg druk op de wegen en daar wil de gemeente iets aan veranderen.

Om ervoor te zorgen dat er minder auto’s door de wijken rijden, stelt de gemeente een aantal aanpassingen voor:

4 afsluitingen tussen de Stationsbuurt en de Schilderswijk.
Op 1 kruispunt in Laak is het straks niet meer mogelijk linksaf te slaan naar de Waldorpstraat.
Uiteraard kunt u met de auto nog steeds bij uw woning of winkel komen. Het wordt alleen niet meer mogelijk om de straten van de Schilderswijk en Stationsbuurt als doorgaande route te gebruiken.

Dankzij deze afsluitingen rijden er straks minder auto’s door de wijk. En minder auto’s betekent dat de wijk veiliger, mooier en prettiger wordt. Vooral de luchtkwaliteit van de Hoefkade wordt beter en de Stationsweg, Hoefkade en de Parallelweg worden door de aanpassingen rustiger.

Klik voor meer informatie over de werkzaamheden op onderstaande link.

Bron: denhaag.nl

...

1500e cliënt Schilderswijk Moeders bereikt en geholpen

Onlangs hebben De Schilderswijk Moeders een nieuwe mijlpaal bereikt: de 1500e client is bereikt en langdurig geholpen!

De Schilderswijk Moeders zijn 23 getrainde vrouwen uit de wijk van diverse etnische achtergronden. Zij bieden laagdrempelige hulp via spreekuren en huisbezoeken. De moeders empoweren (geïsoleerde) vrouwen in de Schilderswijk, bieden gezinnen ondersteuning en leiden hen, indien nodig, naar passende hulpverlening. De Schilderswijk Moeders komen achter de voordeuren bij gezinnen waar reguliere hulpverleners vaak niet komen. Zij worden ook vaak ingezet om aanvullende hulp te verlenen door deze instellingen.

De methodiek van het project is bewezen effectief: het Kennisplatform Integratie & Samenleving heeft onderzoek gedaan naar het project en stelt dat de Schilderswijk Moeders een grote maatschappelijke bijdrage leveren, waarbij de baten de kosten ver overschrijden....

Wethouder Van Alphen In gesprek met bewoners en ondernemers

Afgelopen dinsdag 15 oktober bezocht wethouder Bert van Alphen 's avonds de Schilderswijk. Hij ging met bewoners en ondernemers in gesprek over wat goed gaat en beter kan in de wijk. Verschillende organisaties ontvingen de wethouder hartelijk.

De ronde door de wijk begon bij het Haags Hopje op het Van der Vennepark. Vervolgens werden ook een koffiehuis aan de Hoefkade, fysiotherapeut in Het Fort en een boksschool aan de Koningstraat bezocht. Er zijn veel vragen en ideeën opgehaald waar de gemeente Den Haag mee aan de slag gaat.

Het bezoek werd georganiseerd door bewonersorganisatie De Paraplu. ...

Cultuur

Klaar voor de muur

Heel veel rollen behang met Schilderswijkse bloemetjes erop: klaar voor de muren van onze bewonersvereniging. Vandaag kwamen ze binnen, en binnenkort zijn ze te zien in het opgefriste pand van De Paraplu aan de Van der Neerstraat 238, waar de verbouwing begonnen is...
Alle bloemen op dit behang zijn beschikbaar gesteld door mensen in onze wijk: ze hebben deze zelf getekend, geplukt, geknutseld, of laten fotograferen in hun huis of straat....

Ontmoeten

Johan Remkes waarnemend burgemeester Den Haag

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 12 oktober 2019 Johan Remkes tot waarnemend burgemeester van de gemeente Den Haag.

Na het ontslagverzoek op zondag 6 oktober van Pauline Krikke, besloot de commissaris op maandag, na overleg met de fractievoorzitters, een waarnemend burgemeester te benoemen. In het gesprek is gesproken over de strekking van de opdracht en het gewenste profiel. De commissaris heeft Johan Remkes voorgesteld als waarnemend burgemeester. Na een gesprek met hem op woensdag hebben de fractievoorzitters laten weten zich te herkennen in de voordracht.

Smit:

'Met Johan Remkes krijgt het stadsbestuur van Den Haag een burgemeester die rust en gezag brengt. Als voorzitter van het college en de gemeenteraad geeft hij gezicht aan een sterk en stabiel stadsbestuur van deze prachtige stad.'
Bestuurlijke stabiliteit
Ook is afgesproken niet direct te starten met de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester zodat Remkes de tijd heeft om voor bestuurlijke stabiliteit te zorgen. De commissaris heeft hem de opdracht meegegeven om de rust in de gemeente de komende periode samen met het gemeentebestuur te herstellen. Daarnaast zal Remkes aandacht besteden aan integriteit en wordt hem gevraagd zich specifiek te richten op de openbare orde portefeuille. Op die manier wordt aan een nieuwe kroonbenoemde burgemeester een goede start geboden.

In het voorjaar van 2020 zal de commissaris de fractievoorzitters opnieuw uitnodigen. In overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt dan bepaald of de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kan beginnen.

Reactie college op benoeming waarnemend burgemeester
Het college van Den Haag bedankt de Commissaris van de Koning Jaap Smit voor het snel zoeken én vinden van een waarnemend burgemeester.

'Wij zien ernaar uit om samen te werken met Johan Remkes. Zo kunnen we rust brengen in de stad en op het stadhuis'
zegt Boudewijn Revis namens het college.

Johan Remkes
Remkes is 68 jaar en was negen jaar commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vicepremier en staatssecretaris van Volkshuisvesting en Stedenbeleid. Recent bracht Remkes als voorzitter van het Adviescollege aanpak stikstofproblematiek advies uit aan het kabinet.

Bron: DenHaag.nl...

Beweging

Openingstijden herfstvakantie zwembad de Houtzagerij

Tijdens de herfstvakantie is zwembad de Houtzagerij van zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober 2019 open voor vrij zwemmen.

Openingstijden herfstvakantie
Onderstaande tijden zijn geldig van 19 tot en met 27 oktober 2019. Vanaf maandag 28 oktober gelden de reguliere openingstijden weer.

Heeft u een vakantiepas? Hiermee kan uw kind met korting komen zwemmen. Meer informatie op www.vakantiepas.nl.
Kinderen zonder zwemdiploma zijn begeleid door een volwassene en dragen zwemvleugels. Meer informatie op huisregels zwembaden.


zaterdag 19 oktober
13.30 - 16.00 alle leeftijden alle baden

zondag 20 oktober
11.00 - 13.30 ouders met kinderen alle baden
14.00 - 16.00 alle leeftijden alle baden

maandag 21 oktober
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
15.00 - 17.00 Speel-in t/m 12 jaar alle baden
19.00 - 21.00 18 jaar en ouder alle baden

dinsdag 22 oktober
14.30 - 16.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
14.30 - 16.00 alle leeftijden alle baden

woensdag 23 oktober
7.00 - 8.30 alle leeftijden/banenzwemmen alle baden
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
15.00 - 17.00 Speel-in t/m 12 jaar alle baden

donderdag 24 oktober
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
15.00 - 17.00 alle leeftijden alle baden
19.00 - 22.00 alle leeftijden alle baden

vrijdag 25 oktober
7.00 - 8.30 alle leeftijden/banenzwemmen alle baden
12.00 - 17.00 jump-in t/m 12 jaar Sporthal
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad

zaterdag 26 oktober
9.00 - 12.00 alle leeftijden alle baden
13.00 - 16.00 alle leeftijden alle baden

zondag 27 oktober
11.00 - 13.30 ouders met kinderen alle baden
14.00 - 16.00 alle leeftijden alle baden

Goed om te weten
Tijdens de herfstvakantie zijn er geen (zwem)lessen en reguliere activiteiten.
Vergeet niet uw zwempas of legitimatie mee te nemen.
De kassa sluit 30 minuten eerder dan de eindtijd.
Tarieven Haagse zwembaden. Heeft u een Ooievaarspas? Dan krijgt u bij de kassa 50% korting.
Er is gratis een onbewaakte garderobe. Voor € 0,50 huurt u een afsluitbaar kastje.
De reguliere openingstijden buiten de vakanties.

Bron: DenHaag.nl...

Laat uw tuinafval gratis ophalen tijdens de takkenroute

Het is weer tijd voor de Haagse takkenroute. Van 7 oktober tot en met 15 november 2019 haalt de gemeente gratis uw snoeihout en takken op. U kunt hiervoor nu een afspraak maken.

U kunt een afspraak maken via de pagina Grofvuil of tuinafval laten ophalen of door te bellen naar 14 070.

Hoe biedt u het aan?
Bind het snoeihout samen en maak het niet langer dan 1,2 meter.
Boomstammen en takken mogen maximaal een doorsnede van 20 centimeter hebben.
Bied uw snoeihout vóór 7.45 uur aan langs de weg op de dag van de afspraak.
Waarom snoeihout en takken apart aanbieden?
Als u snoeihout en takken apart aanbiedt, werkt u mee aan een beter milieu. Van dit tuinafval wordt compost gemaakt. Deze compost kan weer worden gebruikt voor tuinen en parken.

Klein snoeiafval en bladeren mogen in de gft-container
Heeft u een gft-container (kliko)? Dan mag u hier klein snoeiafval en bladeren in doen. Heeft u veel tuinafval of helpt u mee met het opruimen van bladeren op straat? Vraag dan een 2e gft-container aan via de pagina Minicontainer (kliko) aanvragen of teruggeven. U vindt hier ook de voorwaarden voor deze extra gft-container.

Bron: DenHaag.nl...

Beweging

Feestelijke opening uitgebreide Buurtsport Vereniging De Mussen

Buurtsportvereniging (BSV) De Mussen heeft onlangs de sportactiviteiten van Leefstijl centrum WOW en BSV Teniersplantsoen overgenomen. Hiermee gaat het oudste buurthuis van de Schilderswijk voor een bloeiende en actieve Buurtsport Vereniging in de Schilderswijk, voor de jeugd én voor volwassenen!

Vandaag (woensdag 9 oktober) vond de feestelijke opening plaats met muziek en optredens. Ook was er op het naastgelegen Meester de Bruinplein een 1km run voor jong en oud! Daarna werden er nog diverse sportclinics, zoals panna knock out, zaalvoetbal en dans georganiseerd.
...