Kittens aan lot overgelaten

Duurzaamheid
8 september 2020

Afgelopen vrijdagavond kwam er rond 22.00 uur een melding binnen bij de Dierenambulance Den Haag over een moederpoes met kittens aan de Slicherstraat in de Schilderswijk. Kittens op straat is eigenlijk altijd foute boel. De jonge katjes kunnen zich namelijk niet goed weren tegen de gevaren die ze op straat tegen komen, zoals de weersomstandigheden, roofdieren, verkeer en de kans dat er niet voldoende voedsel beschikbaar is.

Bij aankomst bleek er helemaal geen moederpoes aanwezig te zijn geweest. De vier kleine katjes liepen los in een steegje en verstopten zich onder een afdekzeil van een berg met bouwmateriaal. Er stonden twee grote dozen met gaatjes bij. Na alle melders gesproken te hebben kwam de chauffeur tot een verdrietige conclusie: de kittens waren gedumpt in een doos. Zonder moeder, warmte, eten of bescherming zijn zulke jonge katjes ten dode opgeschreven.

Dumpen is nooit de oplossing

Het is in geen enkel geval in orde om een huisdier op straat achter te laten. Er zijn, weliswaar met een beetje extra moeite, altijd oplossingen om een dier op een veilige manier af te staan als het ongewenst is of de huidige eigenaar er door omstandigheden niet meer voor kan zorgen. Het afstaan van een huisdier tijdens vervelende omstandigheden is niets om je voor te schamen. Liefhebben is soms ook loslaten. Wij vragen mensen in dit geval altijd te handelen in het belang van het dier. Informeer voor de mogelijkheden bij asiels in de regio.

Castreren of steriliseren voorkomt veel leed

Het laten castreren en steriliseren van katten wordt door veel mensen nog gezien als overbodig of als iets wat in de toekomst altijd nog kan. Besef je wel: een loslopende zwangere moederpoes kan ook met goede bedoelingen haar kittens op een verkeerde plek werpen en haar kittens op die manier verliezen. Eén ongecastreerde kater in de wijk kan al zorgen voor tientallen nakomelingen per seizoen.

Bovendien zorgen de hormonen bij ongecastreerde katers ervoor dat zij regelmatig vechtpartijen beginnen. De eenmalige kosten van een castratie wegen niet op tegen de medische kosten van talloze dierenartsconsulten voor wondverzorging. Ongeholpen katten worden ook regelmatig slachtoffer van het kattenaids-virus (FIV), een ziekte die ongeneesbaar is en het immuunsysteem van de kat aantast. De meeste katten lopen FIV op via bijtwonden tijdens een gevecht met een besmette kat.

Neem daarom je verantwoordelijkheid bij het nemen van een nieuw huisdier en castreer of steriliseer het dier zo snel als medisch verstandig is en laat het dier niet los op straat voordat dit gebeurd is. En wil je er een kat bij, kies dan niet voor een eigen nestje, maar kijk eens bij één van de vele opvangcentra voor een kat of kitten die heel hard een thuis nodig heeft.

Deze vier kittens zijn naar het hospitaal van de Dierenambulance gebracht om veilig met z’n viertjes uit te rusten van hun avontuur. Lekker knus op een warmtematje met extra handdoekjes en knuffeltjes. Zaterdagochtend zijn ze verhuisd naar het Haags Dieren Centrum voor verdere opvang en zodra ze hier aan toe zijn, worden ze geplaatst bij nieuwe eigenaren. Voor hen komt het gelukkig dus allemaal goed.

Wie

Jongeren
Volwassenen

Meer informatie