Zwerfafval groot gevaar voor dieren

Duurzaamheid
7 september 2020

De gevolgen van een klein stukje plastic of een blikje in de natuur zijn soms niet te overzien. Dieren slikken plastic in, raken bekneld of verwonden zichzelf. Dierenambulance Den Haag helpt dagelijks meerdere slachtoffers en roept op: denk na voordat je je afval op straat gooit!

Op één dag bevrijdt de dierenambulance soms wel drie slachtoffers van visgereedschap. Watervogels raken maar al te vaak verstrikt in achtergebleven haken, dobbers en lijnen. Maar ook plastic ringetjes, bijvoorbeeld van kauwgompotjes, kunnen de dood tot gevolg hebben. Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag: “Ik geloof niet dat mensen bewust afval op straat gooien om dieren pijn te doen. Er wordt gewoon niet goed nagedacht over de gevolgen. Aan de plastic ringetjes van kauwgompotjes zitten weerhaken, waardoor ze onmogelijk af te schudden zijn. Eten met een plastic ring om je hoofd en snavel is niet mogelijk, dus de eenden sterven een langzame hongerdood. Allemaal door zo’n klein, stom ringetje.”

Veel dieren komen in de problemen door lege blikjes die op straat zijn gegooid. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar ook voor huisdieren. Anouk Korporaal: “Een van de meest aangrijpende situaties die ik heb meegemaakt is het verhaal van katertje Ken, die dagen heeft rondgelopen met zijn kop in een blikje. Hij wilde het laatste beetje voedsel uit het blik halen. Hij kon dagen niet zien, niet horen, niet ruiken en niet goed ademhalen. Zijn oren en nek hadden diepe wonden opgelopen van de scherpe randen en zijn gezicht was aan het smetten. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven. Gelukkig is hij er helemaal bovenop gekomen.

We lijken soms te vergeten goed voor onze leefomgeving en onze medebewoners, zowel mens als dier, te zorgen. Als iedereen zijn eigen afval netjes in de prullenbak gooit, is het al een stuk schoner op straat en in de natuur. Anouk Korporaal: “Een van de grootste oorzaken van zwerfafval is de afvalzak die náást de vuilnisbak gezet wordt. Meeuwen en andere dieren scheuren de zak open, waardoor de volledige inhoud op straat terecht komt. Wil je helpen voorkomen dat meer dieren verstrikt raken? Stop jouw afval dan ín de vuilnisbak. En ruim eens een stuk zwerfafval op dat je onderweg tegenkomt, ook al is het niet van jou. Dat ene plastic zakje of flesje oprapen en weggooien kost jou slechts een moment van je dag, maar redt misschien het leven van een dier!”

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen

Meer informatie