Groeten uit de Schilderswijk - ansichtkaartenactie voor ouderen in verpleeghuizen

Ontmoeten
Cultuur
29 april 2020
“Met de kaartenactie Groeten uit de Schilderswijk hoop ik dat we ouderen in de verpleeghuizen voor even blij kunnen maken,” vertelt Younes. Hij stond net op het punt om maandelijkse bezoeken aan verzorgingshuizen in Den Haag te plannen en zich daar nuttig te maken voor ouderen, toen de Coronamaatregelen hem dwongen zijn plan om te buigen. “Maar juist nu is het belangrijk om contact te maken met ouderen, om eenzaamheid te bestrijden en een positief bericht te verspreiden.” Dus, wie helpt er mee om samen met Younes meer dan 2000 kaarten te versturen naar ouderen in heel Den Haag?

Younes Achahboun (23 jaar) heeft de afgelopen 6 maanden deelgenomen aan School des Levens, dat is een programma voor de maatschappelijke diensttijd. Na vele workshops, trainingen en bezoeken die de deelnemers inspireren en hen uit hun comfort zone laten stappen om zichzelf te ontwikkelen, bedenken zij een project waarin zij aan de sociale cohesie in de stad bijdragen en maatschappelijk impact hebben. Younes was al snel klip-en-klaar over zijn project: hij wil iedere maand (12 maanden lang) ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen een leuke dag bezorgen. “Ik heb tijdens mijn stage gezien hoeveel behoefte daaraan is. En hoe blij ik deze mensen kan maken met iets simpels als een bingo, een praatje bij de koffie of een uitje in de stad.” Helaas kan hij zijn project nu vanwege de Corona maatregelen niet uitvoeren zoals hij had bedacht. Toch laat hij zich niet uit het veld slaan, juist nu wil hij voor ouderen die in quarantaine moeten leven iets moois te doen.

De actie ‘Groeten uit de Schilderswijk’ is eenvoudig en simpel. Alle deelnemers, trainers, inspirators en partners van School des Levens zijn gevraagd een inspirerende, troostende of opbeurende quote uit te kiezen. “Ook de wijkagent heeft een bijdrage geleverd en een quote gekozen,” verteld Younes. Zo zijn er totaal 40 quotes op de kaarten gedrukt. Daarna worden de kaarten door bewoners beschreven en verspreid door Younes, samen met andere deelnemers vanuit School des Levens. Younes heeft al 9 verzorgingshuizen in Den Haag, van Moerwijk tot het Statenkwartier, bereid gevonden de kaarten voor hun bewoners in ontvangst te nemen. Younes vertelt: “Ondanks dat we fysiek niet bij elkaar kunnen zijn, wil ik zo wel contact maken. Ik hoop dat er voor iedereen een mooie, aansprekend kaart bij zit waar ze blij van worden.” Enkele van de huizen hebben aangegeven heel erg blij te zijn met de actie. Ze willen bijvoorbeeld de kaarten gaan ophangen en de bewoners zelf een kaart laten kiezen die bij hen past. En als dan de quarantaine voorbij is, mag Younes langskomen om samen alsnog zijn oorspronkelijke project vorm te geven.

De ansichtkaarten worden gratis aan bewoners aangeboden via Stagehuis Schilderswijk, theater de Vaillant, scholen, kerken, moskeeën en de Voedselbanken. Schrijf een leuk, mooi of vrolijk bericht op de kaart en lever het in bij het Stagehuis aan het Teniersplantsoen (Teniersstraat 13b). Vergeet ook niet een kaart te pakken en naar je familie, vrienden of buren te sturen, want ook dat is leuk en verbindend.

Doe mee en maak de ouderen blij. ”Zolang de ouderen in de verpleeghuizen geen bezoek kunnen ontvangen of aan activiteiten in huis kunnen deelnemen, zal ik kaarten bezorgen. Want hoe mooi is het dat ze dan even voelen dat er aan hen gedacht wordt? En dat we zo de eenzaamheid van de quarantaine voor een moment doorbreken.”

Waar

Teniersstraat 13
Den Haag

Contact

Heb je een vraag?
Stuur ons een bericht via het onderstaande contactformulier:

Anne-Frieda Neijenhuis
-59