Toren in de Schilderswijk wordt baken van hoop

06-04-2020

Terwijl Torenconcerten Haagse wijken opbeuren, verschijnt deze week op de panoramatoren in de Schilderswijk een enorm banier: Corona bestrijden doen we Zelf én Samen. Theater De Vaillant deelt die boodschap in liefde met bewoners en bezoekers van de Haagse Markt. Een boodschap in Haags groen-en-geel en met een hart onder de riem voor iedereen die door het virus geraakt wordt. De Vaillant zegt: ‘Leef Mee!’. De Vaillant is voor de Torenconcerten met crowdfunding gestart en partners uit wijk en stad doen mee. Zo wordt de toren die bij het afscheid van wethouders Duivesteijn en Verduyn Lunel in 1989 aan de Schilderwijk geschonken is, tot een baken van hoop in tijden van Corona.

In de Schilderswijk en Transvaal wonen mensen kleinbehuisd, met velen bij elkaar en met een inkomen dat ver onder het gemiddelde ligt. Tegelijk oefenen zij de vitale beroepen uit met handen aan het bed, aan het stuur en in supermarkten. Voor en met hen zetten de collega’s van De Vaillant de schouders onder een breed activiteitenpakket. Directeur Harrie van de Louw zegt ‘Nergens zo sterk als bij ons weten we dat je samen verder komt om deze crisis te verslaan.’

De Torenconcerten klinken komende tijd mee met Pasen, Ramadan en voor Dodenherdenking. Steeds meer artiesten melden zich en alleen al deze week verzorgen Residentie Orkest en Opera2Day programma’s met Passie. Zo heet Omar El Ouamari de Ramadan welkom en brengen Sattar al Saadi en Klezkopf muziek uit de Maghreb en de Levant. De concertserie groeit.
Op straatniveau verschijnen BuurtBiebs. Nu bibliotheken dicht zijn, plaatst De Vaillant met Museum Meermanno – Huis van het Boek boekenkasten aan de deur en bij supermarkten. Daarin komen boeken van collega’s, bewoners en liefhebbers die onze wijk een warm hart toedragen. Neem mee, ruil of plaats bij, de collectie wordt wekelijks ververst. Literatuur is bij uitstek cultuur om op 1,5 meter afstand te beleven.

Senioren ontvangen wekelijks een nieuwsbrief met recepten, online cultuurtips nieuwtjes en wat hulp bij de boodschappen. Dezelfde ouderen maken samen met KOO thuis presentjes voor de mensen van zorginstellingen in de buurt. Zo zorgen we voor elkaar en natuurlijk bellen we elkaar regelmatig om bij te praten. Stagehuis en buurtinitiatief Niet Hangen Maar Helpen springen bij.

Jongeren die een plek vinden in De Vaillant kunnen geen kant op: buurthuizen en scholen zijn dicht, het wordt lastig. Op initiatief van Multitalent Collinsz Allday bouwen zij thuis solo shows. Elke dinsdag streamt hij live vanuit De Vaillant zijn Studio S Homespecials via Instagram @StudioS070. Jongere kinderen vinden via ons een online plek bij Haags Theaterhuis, Art-S-Cool en Laaktheater.

De website Devaillant.nl is omgebouwd tot een servicedesk met nieuws en links te vinden zijn en waar Torenconcerten worden aangekondigd. Omdat iedereen telt kun je op Devaillant.nl, maar ook in direct contact met collega’s de weg vinden door deze tijd. De banner op de markante toren wijst de weg. Wanneer de crisis voorbij is nodigt De Vaillant de artiesten van de Torenconcerten uit om op te treden voor de mensen die nu over ons waken.

Waar

Wagenstraat 185 Den Haag

Contact

Thijs Moesker
Contactpersoon

Neem contact op met Thijs:

-23