Blog Devanand Rambharose Ons afweersysteem en Ayurveda

23-03-2020

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent & Ayurvedische Massage en Pancha Karma Therapeut). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat iedereen er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Vandaag wil ik het hebben over ons afweersysteem, ons natuurlijke kracht tot zelfgenezing en Ayurveda. Het is mijn bedoeling om u kennis te laten maken met deze natuurlijke methoden, zodat u de zelfherstellende modaliteiten kunt leren die voor u geschikt zijn om balans en gezondheid te creëren, zodat u de juiste levensstijl keuzes kunt maken.

Ayurveda is de kunst van dagelijkse harmonieus leven met wetten van de natuur en het universum. Het is een natuurlijke wijsheid van gezondheid en genezing, een medische wetenschap uit de antieke India. Het heeft als doel om de gezondheid van een gezonde individu te behouden en de ziekte van een ziek persoon te genezen. Voor zowel preventie als genezing worden alleen natuurlijke middelen gebruikt.

Volgens de Ayurveda, is gezondheid een perfecte staat van balans tussen de drie fundamentele energieën ofwel Doshas ( Vatta, Pitha, Kapha) en de eveneens zeer belangrijke lichaam met intellect, ziel en bewustzijn. Ayurveda is een degelijke wetenschap van het leven dat het totale leven omvat. Het verbindt het leven van de individu met het leven van het Universum, het is een holistisch systeem van genezing in pure vorm.

Ons lichaam, de geest en het bewustzijn zijn constant in interactie en in relatie met andere mensen en de omgeving. Om de gezondheid te verbeteren en te waarborgen houdt Ayurveda rekening met deze verschillende levensniveaus en hun onderlinge verbondenheid. Als wetenschap van zelfgenezing omvat Ayurveda dieet en voeding, levensstijl, lichaamsbeweging, rust en ontspanning, meditatie-ademhalingsoefeningen en reinigings- en verjongingsprogramma’s met medische kruiden voor het Lichaam, het Geest en de Ziel.

Volgens de Ayurveda “de wetenschap van lang en gezond leven” is elk individu zowel een creatie van kosmische energieën en tegelijk ook een uniek fenomeen, een unieke persoonlijkheid. Ook leert het ons dat we allemaal onze eigen individuele Psychobiologische samenstelling hebben. Vanaf het moment van conceptie wordt deze individuele constitutie gecreëerd door de universele energieën van: Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Deze vijf elementen vormen samen de drie fundamentele energieën genaamd Doshas (Vata, Pitha en Kapha).

Op het moment van de bevruchting, wanneer het mannelijke sperma en het vrouwelijke ei samenkomen, vormen de Vata-Pitta-Kapha factoren van de lichamen van de ouders die het meeste actief zijn, een nieuw individu met een bijzondere constellatie van kwaliteiten. Deze actieve factoren zijn mede afhankelijk van, het seizoen, de tijd, de emotionele toestand en de kwaliteit van hun relatie, In moderne termen spreken we van deze blauwdruk van het individu als onze erfelijke genetische Code, Ayurveda noemt het onze Prakriti. Deze genetische code is een constante factor die gedurende het hele leven onveranderd blijft en het is ons eigen unieke energiepatroon en een combinatie van onze fysieke, mentale en emotionele kenmerken en aanleg.

Hoewel de onderliggende structuur van Prakriti een vaste realiteit is, wordt de thuisbasis van onze essentiële individualiteit voortdurend gebombardeerd door talloze krachten. De veranderingen in leeftijd & levensstijl en in onze externe omgeving, afwisselend warmte en kou door de seizoenen en klimatologische veranderingen, onze eindeloos veranderende gedachten (Monkey Mind), gevoelens en emoties, de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat we eten beïnvloeden ons. Ongezonde voeding, overmatige stress, onvoldoende rust of inspanning/beweging en onderdrukte emoties verstoren onze Doshas. Afhankelijk van het type veranderingen en de onderliggende genetische code van het individu, kunnen er verschillende aandoeningen ontstaan.

- Kapha- Sommige individuen ervaren een toename of verergering van Kapha, wat leidt tot aandoening zoals verkoudheid, congestie, niezen en allergische manifestaties, evenals gehechtheid, hebzucht en bezitterigheid.

- Pitta – een Pitta persoon kan zeer kritisch worden, boos reageren, perfectionistisch gedrag vertonen of kan fysieke symptomen zoals indigestie, brandend maagzuur, diarree, dysenterie, netelroos, huiduitslag of acne ontwikkelen.

- Vata – onevenwichtigheden kunnen zich manifesteren als obstipatie, opgezette buik, Ischias, Artritis of slapeloosheid. Vata gedomineerde personen kunnen ook nog lijden aan psychologische symptomen zoals angst, onzekerheid, slapeloosheid en stress.

Al deze ziekten en aandoeningen, naast de talloze andere die ten grondslag liggen tot menselijk lijden, zijn het gevolg van veranderingen in de innerlijke ecologie van het lichaam. Deze verstoren het evenwicht van het individu en creëren subtiele biochemische veranderingen die uiteindelijk tot ziekte leiden. Daarom spreek Ayurveda over de noodzaak van genezing voor elk individu. Terwijl de interne en externe omstandigheden van ons leven steeds blijven veranderen, moeten we om gezond te blijven, ons voortdurend aanpassen om het evenwicht (tussen Vata-Pitta-Kapha ) te bewaren. Een deel van deze aanpassingen vindt automatisch plaats vanwege de prachtige wijsheid en intelligentie waarmee ons lichaam is voorzien. Maar voor veel van deze veranderingen is een bewust en weloverwogen keus een vereiste.

Om de gezondheid en het evenwicht te bewaren, moeten we jongleren met de drie Doshas en actie ondernemen om Vata, Pitta of Kapha te verhogen of te verlagen als de omstandigheden dat vragen. Dit vereist moment tot moment realisatie, moment tot moment bewustzijn en moment tot moment genezing.
Dus genezing-gezondheid, evenwichtig en bewust leven in de volheid van het huidige moment- is zeer zeker een manier van leven. Ayurveda is geen passieve vorm van therapie, maar vraagt ieder individu om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen dagelijkse leven. Door bewust te kiezen voor een bepaald soort dieet, relatie, werk, onze talrijke verantwoordelijkheden in ons dagelijks leven als geheel, kunnen we door eenvoudige acties uit te voeren zoals preventie, zelfgenezing en voldoening, groeien naar een volmaakt leven. Een lang, gezond & fit en gelukkig leven!

Voor meer informatie Yoga / Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar Stichting YogaShishya.

Stichting YogaShishya.
D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapeut & Yoga Docent.

Waar

Wagenstraat 185 Den Haag

Contact

Thijs Moesker
Contactpersoon

Neem contact op met Thijs:

-31