Een schone buurt met bloemen

20-02-2020

Ontmoeten
Duurzaamheid
Meester Ibrahim van de Beatrixschool in de Schilderswijk in Den Haag opent met een zelfgeschreven verhaal over Kikker, geïnspireerd door Max Velthuijs. In het verhaal besluit Kikker iets aan de rommel in de buurt te doen door op te ruimen en bloemen te planten. Dat verhaal sluit naadloos aan bij het idee van een kleine oudergroep, enkele weken daarvóór, om bollen te gaan planten. Een positieve actie in de strijd tegen vervuiling op straat.

Ouders van de Beatrixschool kwamen weer ‘op de koffie bij de directie’ voor een BuBa ouderbijeenkomst. Ouders praten, aan de hand van een natuurfoto die hen aanspreekt, over het belang van natuur voor kinderen, juist als je in de grote stad woont. Een schone straat hoort daar ook bij. “Mijn zoon komt altijd thuis met papier en allerlei afval in zijn zakken”, zegt een moeder lachend. “Hij weet dat hij het niet op straat mag gooien.”

Schepjes en handschoenen
De rommel op straat is een doorn in hun oog. Net zoals ze zich eerder zorgen maakten over de verkeersveiligheid en er, samen met de gemeente, twee zelfgemaakte verkeersborden werden geplaatst, willen ze ook nu wel in actie komen. Dus zijn er schepjes en handschoenen aangeschaft en 500 bollen besteld die de grond in gaan.
Via Zebra Welzijn heeft een groepje jongens na schooltijd prachtige bordjes met positieve teksten getimmerd en beschilderd die moeten voorkomen dat ijverige schoffelaars de bollen beschadigen.

En nu wachten…
Tussen de stevige buien door is het, wonder boven wonder, even helemaal droog en dan trekt een groep kinderen van de leerlingenraad en de buur-school, samen met enkele ouders, leerkrachten en jeugdwerker Nasser, de buurt in. Rondom de bomen worden de bollen diep in de grond gestopt en de bordjes worden erbij geplaatst. En nu maar wachten wat er dit voorjaar gebeurt!
Eén succes is al binnen. Een moeder merkt op: “Ik geloof in dit soort acties en in dit project. Je ziet dat er steeds weer iets gebeurt en dat vind ik zo positief.
Daar blijft het niet bij. Want zoals ouders al benoemen: het werkt nóg beter om met veel meer partijen samen te werken!

De activiteiten op de Beatrixschool vormen onderdeel van het project BuBa (Buurtversterking vanuit de Basisschool) van Locus33 en Verus. School, ouders en buurt(partijen) zetten zich gezamenlijk in om een goede leer- en leefomgeving voor kinderen te creëren.

##
Deze tekst is geschreven door Inge Kok Postma, Buurtversterking vanuit de basisschool

Waar

Spui 70 Den Haag

Meer informatie

Contact

Rob Verbaan
Contactpersoon

Neem contact op met Rob:

-5