Blog Devanand Rambharose - Ayurveda

06-01-2020

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat eenieder er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Het is altijd mijn wens geweest om Ayurveda te bestuderen. Tijdens mijn opleiding tot Yoga Docent is dit vuur nog heviger gaan branden. Daarom verblijf ik sinds oktober 2019 in India om Ayurveda te studeren. Mijn opgedane kennis, deel ik graag met u. Ik vertrouw erop dat u uw voordeel zult doen met mijn blogs en dat u geïnspireerd wordt om na te denken over het belang van een goede Gezondheid.

Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een ruim 5000 jaar oud systeem van gezondheidzorg. Ayurveda maakt preventief gebruik van diverse technieken en methodes om de gezondheid te waarborgen door een gezonde levensstijl te adviseren, massages met medicinale oliën, interne en externe reinigingsmethodieken, yoga, meditatie en kuren toe te passen. Met andere woorden, Ayurveda focust primair op de preventie van ziekten. VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Ayu in Sanskrit betekent leven,(= een combinatie van het lichaam, het intellect, de ziel en de zintuigen). Veda betekent wetenschap. Ayurveda kan worden uitgelegd als: De kennis van het leven, een bewuste manier van leven enz. Het woord Ayurveda heeft dus een erg uitgebreide betekenis.

Ayurveda is een wetenschap die ons leert dat het leven bestaat uit geluk en ongeluk, balans & onbalans, wat gunstig en ongunstig is voor een lang leven en wat bepalend is voor gezond leven. En hoe men een gebalanceerd leven kan leiden.

Daarnaast is Ayurveda ook een systeem van geneeskunde dat de kennis over gezondheid en ziekte systematiseert en toepast. Ayurveda omvat alle aspecten voor het welzijn van alle levende wezens.
Volgens de Ayurveda is gezondheid een continuïteit van lichamelijke, mentale, spirituele vreugde en voldoening. Ayurveda en Yoga vinden hun oorsprong in de Vedas en is een onderdeel van de Vedische wetenschap.

Enkele unieke kenmerken van Ayurveda zijn:
- Het behandelt de oorzaak van de ziekte
- Medicijnen zijn vrij van giftige stoffen
- Dezelfde behandeling kan zowel aan een zieke (genezing) als een gezonde (preventie) persoon worden gegeven
- Ayurveda beschouwt een ziekte als een Psychosomatische aandoening
- Ayurveda maakt gebruikt van medicijnen uit de natuur
- Ayurveda kent een verscheidenheid aan medicijnen voor één en dezelfde aandoening
- Ayurveda promoot (panchakarma) bepaalde reinigingsmethoden

Dit om vastzittende en abnormale ophoping van metabolische en giftige stoffen uit lichaam te verwijderen en zo de systemen weer schoon en fit te krijgen. Ayurveda hanteert een simpele maar effectieve methode voor diagnose. De diagnose is onderverdeeld in 2 delen:
- De diagnose van de patiënt
- En de diagnose van de kwaal/ziekte

De diagnose van de patiënt is in 3 stappen:
1. Zien, onderzoek van de patiënt.
2. Lichamelijk contact, aanraking
3. Ondervraging.

Terwijl de diagnose van de ziekte in 5 stappen wordt gedaan:
1. Wat is de oorzaak van de aandoening
2. De signalen voorafgaand de aandoening
3. De symptomen van de aandoening
4. Wat zijn de genezende- of verergerende factoren van de ziekte
5. De pathologie van de volledige route van de ziekte

Doel van Ayurveda.
Het doel van Ayurveda kan worden verdeeld in twee delen:
1. De ellende van het lijden van mensen te verlichten.
2. Mensen helpen om goede gezondheid te behouden en zo de 4 hoofddoelen ( Dharma, Artha, Kama en Moksha) van het leven te bereiken.

De genezende kracht van voedsel
Ayurveda noemt voeding "het beste medicijn" en adviseert ons om dagelijks voedsel van goede kwaliteit te consumeren.
Volgens Ayurveda is namelijk de kwaliteit van ons dagelijkse voedsel en de kwantiteit ervan bepalend voor de bouw, de kracht van ons lichaam, de staat van onze gezondheid en geluk voor het lichaam en het intellect.

Streef jij naar gelukzaligheid? Volg dan een zodanig dieet zodat nieuwe ziektes niet kunnen ontstaan en de bestaande ziekten genezen.

Voor meer informatie of Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar Stichting Yoga Shishya.


Stichting Yoga Shishya.

D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapist en Yoga Docent.

Waar

Wagenstraat 185 Den Haag

Contact

Thijs Moesker
Contactpersoon

Neem contact op met Thijs:

-12