Nieuws uit Schilderswijk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wonen

Gestemd op speeltoestellen Oranjeplein

Zaterdag 26 november konden kinderen met hun ouders uit de omgeving Oranjeplein hun stem uitbrengen op speeltoestellen. In het voorjaar 2023 wordt een aantal speeltoestellen voor de kleinste kinderen vervangen. In een tent op het Oranjeplein kozen moeders met kinderen welke ontwerpen zij het fijnst vonden om in te spelen. De stemsessie werd samen met welzijnsorganisatie Wijkz en de bewonersorganisatie Stationsbuurt georganiseerd.

Vervanging deel speeltoestellen Oranjeplein

De gemeente gaat een deel van de speeltoestellen op het Oranjeplein vervangen. Dit gebeurt in fasen. Eind november 2022 wordt gestart met het vernieuwen van de Krajicek Playground. De speeltoestellen voor de kleinsten worden in het voorjaar 2023 vervangen.

Definitief ontwerp

Het definitieve ontwerp wordt gekozen op basis van “de meeste stemmen gelden”. Wanneer de stemmen zijn geteld, wordt bekend welk ontwerp er gaat komen.

Vragen?

Voor vragen over het stemmen voor de speeltoestellen voor de kleinsten. Neem dan contact op met speelbeheerder John Oosterbeek. U kunt hem bereiken tijdens kantooruren via telefoonnummer 14070 of u kunt mailen naar centrum@denhaag.nl.

Sociaal

De Buur(t)vrouwen waren weer op stap!

De Buur(t)vrouwen waren weer op stap! Na twee jaar corona-stilte organiseerde de werkgroep Buur(t)vrouwen weer een vrouwen-ontmoeting. Luisa - éen van de drijvende krachten achter Buur(t)vrouwen - nam kontakt op met Amare. De bijna zestig vrouwen die reageerden op de uitnodiging om samen naar Amare te gaan. Ze konden kiezen tussen een rondleiding of een dansvoorstelling. Amare ontving de Buur(t)vrouwen op 17 november voor de rondleiding met kennismaking met het residentieorkest. Op 8 december gaat een andere groep Buur(t)vrouwen naar de dansvoorstelling van de Vlaamse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

Nu snap ik het dat dit allemaal veel geld kost! In de stromende regen liepen we naar Amare, waar Mariska ons gastvrij ontving. Eerst samen de roltrappen op, naar de koffie in de personeelskantine en onze gids Elly.

En dan direct het eerste hoogtepunt, de enorme concertzaal voor 1500 toehoorders. Alles werd duidelijk uitgelegd, ook de werking van de akoestische panelen - om het geluid te dempen of te kaatsen - het flexibele podium en het wegschuiven van de stoelenrijen voor een pop-concert. Door de ruimte voor staplaatsen kunnen er dan 1000 bezoekers meer in de zaal. De bewondering voor alle mogelijkheden deed één van de vrouwen verzuchten 'er wordt steeds gepraat over kostbare kaartjes, maar nu snap ik het dat dit allemaal veel geld kost'. Terwijl iedereen genoot van de ruime zaal en de lekkere stoelen, maakte de fotograaf van De Wijkkrant (Rivierenbuurt/Spuikwartier), een foto voor onze wijkmedia te gebruiken. Onder leiding van onze gids dwaalden we daarna door het ruime gebouw.

Vrouwen uit drie buurten ontmoeten Chef-dirigent Anja Bihlmaier. Met het Residentieorkest maakten we kennis via haar zakelijk & artistiek directeur Sven Arne Tepl. Hij legde ons heel veel uit over het orkest. Ook hoe het orkest in onze wijken werkt in het muziekonderwijs. Vervolgens werden we meegenomen naar de oefenzaal van het Residentie-orkest om een repetitie bij te wonen. Daar ook weer een verassing. Chef- dirigent Anja Bihlmaier kwam met ons praten en het muziekstuk uitleggen. Daarna genoten we van een privé-concert!

Tot slot stond in de Stadskantine de Buur(t)vrouwen de lunch voor ons klaar. Iedereen was onder de indruk van het gebouw, maar ook van de grote gastvrijheid waar we van genoten hebben. De naam Amare werd in vele talen 'geproefd'; 'lief hebben/ to love' het meest passend bleek de betekenis in Napolitaans dialect 'A Mare= naar de zee'.  

Tips hoe je gebruik kunt maken van Amare:

 • Ga gewoon naar binnen bij Amare, van 8 tot 20uur kun je naar binnen lopen en ook gebruik maken van de Stadskantine.
 • Gratis lunchconcerten elke maand, ticket reserveren eerstvolgende: 17 februari 2023!
 • vanaf 2+:  https://www.amare.nl/nl/agenda  

wie zijn de buur(t)vrouwen? Buur(t)vrouwen is in 2007 ontstaan in de Stationsbuurt rond buurthuis Parada en met steun van de bewonersorganisatie Buurtstation. Een groep vrouwen (3x Joke, Kathleen, Kim, Luisa, Marijke & Madeleine) organiseert zo nu en dan 'een ontmoeting'.  Samen iets te ondernemen, met als doel dat vrouwen elkaar zien, spreken, leren kennen. De bezoeken aan Amare zijn de 22e en 23e keer dat zo'n ontmoeting georganiseerd wordt. Wilt u op de mailinglijst? stuur dan een mailtje naar stationsbuurtvrouw@gmail.com.

m.s. nov22 foto Steven Scholten www.stevenscholten.com

Sociaal

maak kennis: de Teamchefs Hoefkade

maak kennis: gesprek met de Teamchefs politiebureau Hoefkade

De Schilderswijk is druk, maar druk betekent niet onveilig. We hoorden dat er een nieuwe teamchef op bureau Hoefkade was gekomen. Dat maakt nieuwsgierig. Tijdens het Schilderswijkfestival onze wijkagent Michelle Spigt ernaar gevraagd, die enthousiast een interviewafspraak regelde voor Schilderswijk.nl. Van haar begreep ik dat er niet één, maar twee teamchefs zijn, die allebei fulltime werken. 

Voor teamchef Willemijn Jenner-Klarenbeek is haar werk bij bureau Hoefkade haar eerste baan bij de politie. Ze werkte eerst bij het openbaar ministerie en is jurist. Haar werk is dan ook 'niet executief'. Collega Machteld van den Bosch draagt wel de complete set 'diendergereedschap'. Zij werkte ooit in de zorg en het onderwijs, en vervolgde haar carrière met de politieopleiding in Apeldoorn, inmiddels 15 jaar geleden. Twee jaar geleden kwam ze bij ons in de wijk. 

Hoe bevalt het om in de Schilderswijk te werken? Machteld: “Het is een wijk waarin je duidelijk de invloed van gebeurtenissen in de rest van het land en de wereld merkt. De wijk werkt hard om los te komen van hoe anderen stigmatiserend over de wijk praten en schrijven. De wijk verdient het om dat imago van zich af te schudden. Daar wil ik graag aan bijdragen”. Willemijn: “Het is een heel gastvrije wijk met behulpzame bewoners. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat bovengemiddeld veel bewoners vrijwilligerswerk doen. Ook de recente gebeurtenissen als de brand in de Wouwermanstraat en het huisvesten van vluchtelingen uit de Oekraïne laten zien dat de gastvrijheid groot is in de Schilderswijk.” 

Wat doen de teamchefs eigenlijk? “Feitelijk zijn we eindverantwoordelijk voor het politiewerk dat wordt gedaan door circa 100 collega’s die nu op ons team werken. Wij helpen hen daarbij door de bedrijfsvoering en personeelszorg te organiseren. Bijna iedereen werkt 'op straat' of is op een andere manier direct in contact met de bewoners van de wijk. Denk aan de wijkagenten, de meldingen, aangiftes en de incidenten. Ook opsporing en internetcriminaliteit kost veel mankracht”. 

Wie werken hier? “eigenlijk heeft iedereen die hier werkt voor de Schilderswijk gekozen. Er zijn medewerkers die van ver komen, bewust kiezen voor deze buurt.”

Wat maakt de Schilderswijk zo aantrekkelijk? Machteld: “de wijk leeft. De wijk is druk, maar druk betekent zeker niet onveilig”. Willemijn: “de diversiteit in onze wijk vraagt soms om een andere benadering”. Als voorbeeld het wereldkampioenschap voetbal. Op bureau Jan Hendrikstraat wordt vooral rekening gehouden met de wedstrijden van het Nederlands elftal terwijl er in onze wijk meerdere favoriete teams zijn die kunnen winnen en verliezen. 

Het gebied van politiebureau Hoefkade is Rivierenbuurt, Stationsbuurt, Oranjeplein en Schilderswijk noord en oost. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met de collega’s van Bureau de Heemstraat. Er wordt onderzocht of deze samenwerking in de toekomst nog verder vorm kan worden gegeven. 

m.s. nov22

ps toch even reclame maken na dit leuke gesprek: iedereen welkom is om te solliciteren bij de politie, ook instromers zijn welkom! https://kombijde.politie.nl/

Sport

Stadsdeel Centrum in de sportspotlight!

Elke 2 maanden zet de WSDH (Werkgever Sportclubs Den Haag) een Haags stadsdeel in de spotlight. Dit keer stadsdeel Centrum! In deze editie gaat extra aandacht naar Girls & Streetsport. In dit artikel lees je over de upgrade van playgrounds, komen vrouwelijke buurtsportcoaches aan het woord over sporten voor en door vrouwen en lees je welke evenementen de komende periode op het programma staan in stadsdeel Centrum!

Lees het artikel hier. 

Duurzaamheid

Oude Brommer of Diesel wegdoen?

De Subsidieregeling demontage dieselvoertuigen, bromfietsen en snorfietsen Den Haag 2022 voorziet in een subsidie voor het van de weg halen van (oude) dieselvoertuigen en brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor en om de overstap naar fiets en OV te stimuleren. De regeling eindigt op 1 december 2022. Het subsidieplafond is nog niet bereikt. Daarom wordt de regeling verlengt tot 1 april 2023. U kunt tussen de 400 en 1500 Euro aan te goeden krijgen voor bijvoorbeeld OV of fiets.

zie ook www.denhaag.nl/nl/subsidies/subsidies-milieu-en-duurzaamheid/omruilregeling-voor-dieselautos-brommers-en-snorfietsen.htm

Sociaal

Herderslaan de op één na liefste straat

Herderslaan de op één na liefste straten van Den Haag.

Wist U dat Den Haag 300 Lief en Leedstraten kent? En dat onze Herderslaan er één van is?

De Herderslaan dong mee aan de verkiezing van 'de liefste straat van Den Haag' en werd verdienstelijk tweede achter de Hengelolaan te Morgenstond. Ook aan de tweede prijs zat een mooie geldprijs vast, die weer in de straat geïnvesteerd kan worden. Alex en Jerry namen de prijs in ontvangst.

Wat zijn Lief en Leed straten?

Dat zijn straten waar de buren naar elkaar omkijken. Ze kunnen gebruik maken van een klein geldpotje waarmee een aardigheidje betaald kan worden bij leuke of verdrietige gebeurtenissen.

Wil je in jouw straat ook iets organiseren, zodat de buren onderling meer contact hebben? Vraag dan ook het Lief & Leed potje aan van 75€.

Foto: BeeldinZicht, Peter Snaterse

m.s. nov22

https://liefenleeddenhaag.nl/

Sport

Opgeknapt Cruyff Court heropend

Onder grote belangstelling van buurtkinderen, vaders en moeders werd woensdag 16 november 2022 het opgeknapte Cruyff Court aan het Teniersplantsoen heropend. Er ligt een nieuwe grasmat, het hekwerk rond de Court is hersteld, NOCNSF regelde graffiti tekeningen van de Nederlandse Olympische Sporters op de wanden. Tijdens de heropening werd ook een sociaal convenant getekend door alle samenwerkende partijen op deze waardevolle sportplek voor de kinderen in de buurt. Stadsdeeldirecteur Centrum, Hassan El Houari opende de bijeenkomst waarna directeur Job Schenau (Werkgevers Sport Den Haag), Simon van Rooijen, (Cruyff Foundation) en directeur Wijkz Den Haag, Irma Bolhuis volgden.

Stadsdeeldirecteur Centrum, Hassan El Houari: Geweldige heropening van het Cruijff Court. Grote opkomst, leuke sfeer, enthousiaste kinderen, grote betrokkenheid van bewoners en organisaties” .

Hele middag sporten

Na de opening konden de kinderen de hele middag meedoen aan allerlei sportactviteiten. Said Bettah van BBG Boxing verzorgde een boksclinic. Er was poolvoetbal, pannavoetbal en schietschijfvoetbal.

Sportieve hart van de Schilderswijk

Het Cruyff Court, Teniersplantsoen ligt in het hart van de Schilderswijk en is in 2009 aangelegd. In deze week heerst er veel bewegingsarmoede en zijn er weinig sportverenigingen. Door samen met verschillende sportpartners een uitgebreid sport en bewegingsprogramma te bieden wordt getracht overgewicht onder jeugd en jongeren tegen te gaan. Daarnaast trekken de jongeren in de buurt met verschillende achtergronden samen op en is het samen sporten een positieve verbindende factor.

Samenwerkende partners

De partners die samen afspraken maakten in het beheren en het aanbieden van activiteiten voor de buurt zijn: de gemeente Den Haag, Wijkz, Werkgever Sportclubs Den Haag (WSDH), Stagehuis Schilderswijk, Stadsboerderij Schildershoeve, MOC Schilderswijk, Stichting Jeugdwerk, Woningcorporatie Haag Wonen, Politie Haaglanden, Buurtkamer Teniersplantsoen, Basisschool Palet.

 

Wonen

Den Haag wint NK Tegelwippen weer!

Den Haag is weer kampioen NK Tegelwippen en wint de Gouden Tegel. Net als vorig jaar wipte Den Haag de meeste tegels van Nederland: 307.178 tegels maakten plaats voor planten.

In de afgelopen zeven maanden zijn in de 135 deelnemende gemeenten meer dan 2,8 miljoen tegels vervangen voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Er is ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners van Den Haag zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Den Haag heeft de meeste straatstenen gewipt en is daarmee kampioen!

Eigen buurt groener maken

Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van opgeknapte parkeerplaatsen tot buurtprojecten. Heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. “Den Haag heeft de Gouden Tegel weer gewonnen omdat er ontzettend veel bewoners zijn die zich inzetten voor het groener maken van hun eigen buurt. En Den Haag pakt zoveel mogelijk kansen om ook stenen uit straten en pleinen te halen en groener te maken”, zegt een trotse wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.

Meer informatie over Den Haag en groen: Welkom op hethaagsegroen.nl - Het Haagse Groen

Sociaal

Verslag Breed Buurt Overleg 26okt22

concept notulen verkorte versie

BBO VERGADERING 

datum               : 26 okt 2022, aanvang 19.00 uur

plaats               : VAN DER NEERSTRAAT 238 te DEN HAAG

aanwezig           : 10 aanwezigen, drie afzeggingen

1. opening 2. agenda

3. notulen 28 sept 2022 tekst goedgekeurd 

n.a.v.  notulen 28 sept 2022

Ø  de vijfsprong en andere zaken: zie de website www.werkaandewijk.denhaag.nl

Ø  meldpunt zorgwekkend gedrag, bel gratis tel.nl 0800 1205

4. mededelingen:

·       vuurwerk in de wijk 'je schrikt je soms rot' 

·       Vocht en Schimmel, woontips? geef je op voor Nieuwsbrief Hou van je Huis nummer 4 | 27 oktober 2022

5. algemeen

Ø  verslagje en voortgang Werkgroep Groen wordt besproken, ideeën en punten:

·       zaterdag a.s. starten de Groene Mussen weer (Marnix/Wijkz)

·       aansluiting met actieve bewoners binnentuinen complex 207 mogelijk?

Ø  buur(t)vrouwen organiseert weer activiteit voor vrouwen schilderswijk/stationsbuurt/rivierenbuurt (stationsbuurtvrouw@gmail.com)

Ø  stichting Lief en Leed steunt burencontacten financieel: aanvragen zie https://liefenleeddenhaag.nl/

aktiepunten BBO

- welzijn bewoners Schilderswijk, zorgen energiecrisis

- verkeersplannen o.m. de vijfsprong, Hoefkade, lijn 6

- uitslag parkeerenquete Schilderswijk/Transvaal

aktiepunten werkgroep groen:

- langs de Vaillantlaan en de Hoefkade tijdelijke bloembakken in 2023

- totaalplan voor Groene Schilderswijk, vermindering hittestress

Volgende BBO woensdag 30 november om 19uur bij De Paraplu.

U bent welkom, aanmelding/ inlichtingen info@parapludh.nl .

 

Sport

maak kennis: Sportvoorzieningen!!!

'Tot een uur van te voren kun je nu een sporthal huren'.

De Houtzagerij is een compleet sportcentrum met zwembad en een sporthal. Met het zwembad - waar jaarlijks zo'n 1600-2000 leerlingen zwemles krijgen - hebben we al kennisgemaakt. Van de sporthal wordt gebruik gemaakt door veel Haagse scholen uit de buurt, zoals ‘t Palet en het Johan de Witt College, maar ook het Haags Montessori Lyceum komt soms sporten in de Schilderswijk. 

Teamhoofd Rembrandt Nieuwveld is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van drie sporthallen: Oranjeplein, Transvaal en de Houtzagerij. In de zomerperiode is het rustig, maar in oktober gaan de middelbare scholen en sporters binnen sporten.  Niet alleen scholen maken gebruik van sporthal de Houtzagerij, ook sportverenigingen, zaalvoetbalteams en welzijnsorganisaties. Sporthal de Houtzagerij is een grote zaal van 45 bij 25 meter, met tribune. De sportzaal heeft badmintonvelden, basketbalvelden, volleybalvelden, een handbalveld en een voetbalveld.

De sporthal wordt soms ook gehuurd voor kleine evenementen. Recent was dat bijvoorbeeld het bokstoernooi tijdens het Schilderswijk Festival. Ook werd het zwembad dit jaar verhuurd voor iets bijzonders: het toneelstuk Trojaanse wijven werd in het zwembad gespeeld in april/mei.

Vraag aan Rembrandt, kan iedereen de sporthal de Houtzagerij of Oranjeplein huren? ‘Dat kan, voor sportactiviteiten kun je de beschikbaarheid online in de webshop zien. Als de sportzaal of een veld beschikbaar is, kan er meteen een reservering gemaakt worden. Dat kan tot één uur van tevoren. Wanneer iemand de sporthal wil huren voor een andere activiteit of een klein evenement, dan kijken we samen met de afdeling Sportverhuur naar de mogelijkheden hiervoor.’

Website: www.denhaag.nl/sportverhuur

Webshop: www.denhaag.nl/sportwebshop

m.s. sept'22

Sociaal

Kanshebbers Haagse Vrijwilligersprijzen

Sinds september lopen de aanmeldingen voor de Haagse Vrijwilligersprijzen. Haagse inwoners hebben hun favoriete vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie kunnen opgeven.

Nu zijn de kanshebbers voor de Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 bekend. Op zaterdag 19 november reikt de gemeente de prijzen uit binnen 7 onderwerpen. De winnende vrijwilligers krijgen dan een eretitel, bijzondere oorkonde en een persoonlijk cadeau. 

Kijk wie de kanshebbers zijn. 

Wonen

Nieuw asfalt Kruispunt Calandstraat

Het asfalt op de Calandstraat richting de Neherkade ter hoogte van het kruispunt met de 1e Van der Kunstraat wordt vervangen. Dit is nodig omdat het asfalt hier slecht is. De werkzaamheden starten maandag 7 november 2022 en duren 4 werkdagen.

Tijdens de werkzaamheden is een deel van het kruispunt afgesloten. Autoverkeer op de Vaillantlaan (S100 route) of Waldorpstraat richting de Neherkade kan omrijden via de Waldorpstraat en Hildebrandplein naar de Neherkade. Verkeer vanaf de Neherkade kan wel richting het Centrum rijden.

HTM en EBS buslijnen rijden deze week een andere route. Op de website van HTM en EBS staat informatie over de omleidingen.

Veiligheid en hulpdiensten

De aannemer doet er alles aan om de omgeving tijdens het werk veilig te houden. Toch blijven werkterreinen gevaarlijke plekken. Het is goed om dit aan kinderen te vertellen en ze weg te houden van het werkterrein.

De hulpdiensten (ambulance, brandweer en politie) hebben altijd doorgang als er noodgevallen zijn.

Sport

Maak kennis: teamhoofdSportvoorzieningen

Maak kennis: teamhoofd Sportvoorzieningen Rembrandt Nieuwveld, stadsdeel Centrum

'Leren zwemmen is meters maken'

Tijdens deze zomervakantie konden de volwassenen voor banenzwemmen op de woensdag- en vrijdagochtend terecht. Dat maakte nieuwsgierig, want andere jaren was de Houtzagerij tijdens de zomervakantie gesloten voor recreatief zwemmen. We zijn het gaan vragen bij Rembrandt Nieuwveld, teamhoofd Sportvoorzieningen voor stadsdeel Centrum. Zijn uitleg: 'We organiseren in de vakanties 'turbozwemmen'. Dat is extra zwemles van 3 of 4 dagen achter elkaar. Daar profiteren ook de banenzwemmers van, omdat het zwembad dan extra open is'. Hij legt de ambities uit waarvoor het team van de Houtzagerij - 21 medewerkers, waarvan 14 zwemonderwijzers - zich inzetten: 'alle leerlingen die de basisschool verlaten, hebben een zwemdiploma op zak'. 

De Houtzagerij is een echt zwemles bad. Schoolzwemmen is onze basis, met jaarlijks zo'n 1600-2000 leerlingen. Rembrandt legt uit 'leren zwemmen is meters maken'. Bij schoolzwemmen hebben de leerlingen 45 minuten per week les. 

Er zijn ook ouders die hun kinderen op zwemles doen via de gemeente. Het afgelopen schooljaar hebben ongeveer 1500 kinderen hun zwemdiploma gehaald in de Houtzagerij. Er is wel een wachtlijst voor zwemles voor de jeugd. 'Ons speerpunt is het wegwerken van de wachtlijsten. Daarom hebben we de lesmogelijkheden uitgebreid, doordeweeks en in het weekend worden er extra zwemlessen gegeven. Op de woensdag- en zaterdagmiddag is er vrijzwemmen, dan kunnen ouders zelf oefenen met hun kinderen.  

Rembrandt legt uit dat de Houtzagerij echt een zwemles bad is: 'echte recreatiebaden zijn zwembaden de Blinkerd, het Zuiderpark, het Hofbad en Overbosch en de Waterthor, met een golfstroom, duikplanken en glijbanen. De Houtzagerijheeft wel elke eerste zaterdag van de maand de Speel-in, met speelkussens in het water. Helemaal ingericht voor kinderen, van 14.30-16.00uur'.

Voor informatie over openingstijden en zwemlessen: 

Website: www.denhaag.nl/zwemmen (openingstijden, zwemactiviteiten en zwemles)

Webshop: www.denhaag.nl/sportwebshop (inschrijven zwemles en zwemvorderingen inzien)

m.s. sept'22

Sport

Subsidieregeling Haags Sport Initiatief

Gemeente Den Haag doet een oproep aan Hagenaars en Haagse organisaties om met initiatieven te komen om inwoners in beweging te brengen. Hiervoor is de subsidieregeling ‘Haags Sport Initiatief’ beschikbaar. Op deze manier wil gemeente Den Haag, naast alle eigen programma’s en activiteiten, zoveel mogelijk Hagenaars structureel laten bewegen. 

Op zoek naar initiatieven om Hagenaars in beweging te krijgen

Het Haags Sport Initiatief is een stimuleringsregeling waarmee de stad wordt uitgedaagd om zelf initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren om Hagenaars in beweging te brengen en te houden. Na twee jaar van afwezigheid (door de onuitvoerbaarheid van activiteiten tijdens corona) is de regeling nu opnieuw opengesteld. De regeling is aangepast en toegankelijker gemaakt. Zo kunnen naast Hagenaars en non-profit organisatie nu ook profit-organisaties een aanvraag doen. Juist in deze financieel zware tijd voor vele verenigingen en organisaties, is het extra belangrijk om ondersteuning te blijven bieden voor creativiteit die leidt tot meer beweging bij Hagenaars. 

Voor Haagse organisaties (scholen zijn uitgesloten van de regeling) is maximaal 10.000 euro per aanvraag beschikbaar, voor particulieren ligt dit bedrag op 5.000 euro. Er is in totaal 200.000 euro beschikbaar in 2022. 

Klik hier voor meer informatie.

Wonen

Tentoonstelling Woningnood Den Haag

Vanaf 31 oktober presenteert het Haags Gemeentearchief de tentoonstelling Woningnood in Den Haag in het Atrium van het stadhuis aan het Spui. In deze tentoonstelling vertellen we het verhaal van woningnood in Den Haag in de afgelopen 175 jaar. Een dak boven je hoofd is een grondrecht, dat helaas niet altijd vanzelfsprekend is.

Duurzaamheid

de kans op Woninginbraak verkleinen?

Geef u dan op voor de informatieavond bij YMCA, Clubhuis de Hobbel, Hobbemastraat 184. De avond begint met de inloop om 18.30uur. Als u ouder bent dan 18jaar, kunt u zich voor 27 oktober opgeven:

voorlichtingsbijeenkomst@denhaag.nl

Sociaal

Fiets mee met Haagse Fietslichtjesparade

Fiets je donderdag 3 november 2022 mee met de tweede Haagse Fietslichtjesparade? Een gezellige fietstocht door het donker, dus pimp je fiets met zoveel mogelijk mooie verlichting!

Versier je fiets met brandende, knipperende en gekleurde lampjes en stap op de fiets voor dit gezellige, gratis Haagse fietsevent. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen en meedoen is gratis.

Programma Fietslichtjesparade

Vanaf 17.00 uur verzamelen we met alle verlichte fietsen bij Den Haag Fietst! Service & Info aan de Wagenstraat 185a. Heb je nog wat hulp of inspiratie nodig voor het versieren van de fiets? Van 16:00 tot 18:00 uur kun je nog meedoen aan de gratis workshops ‘Pimp Your Bike’.

Om 18.00 uur vertrekt de fietslichtjesparade met live muziek vanaf de Wagenstraat naar het centrum. De route voert onder andere langs de Hofvijver en over de Lange Voorhout. Voor Paleis Noordeinde is er een stop voor een kop warme chocolademelk, dus neem je eigen beker mee.

Na ruim een uur eindigt de tocht weer bij de Wagenstraat. Daar is de prijsuitreiking. Een professionele jury, onder leiding van een aantal Haagse fietsprominenten, bepaalt wie de prijs wint voor de fraaist verlichte fiets: een nieuwe fiets! Om 20.00 uur is het spektakel afgelopen.

Fiets met licht!

Met de Haagse fietslichtjesparade hopen de Haagse Fietsburgemeesters veel mensen op de fiets te krijgen om te genieten van het samen licht brengen in donkere tijden. Daarnaast is er zo aandacht voor goede verlichting in de wintermaanden.

Nog meer workshops en tutorials

Dit jaar zijn er speciale workshops en tutorials ontwikkeld voor scholen en groepen, die vanaf vandaag in de klas en -in de herfstvakantie- in diverse buurtcentra te doen zijn. Er is bijvoorbeeld een workshop waarin kinderen leren hoe ze fietslampjes kunnen laten branden door een windmolentje op hun fiets te plaatsen!

Bekijk hier hoe je je fiets kunt pimpen!

De Tweede Haagse Fietslichtjesparade wordt georganiseerd door Marcel Kleizen, Patty Broese van Groenou, Michiel van Zuijlen, de Gemeente Den Haag in samenwerking met Pépé Den Haag, Den Haag Fietst! en de Haagse Fietsburgemeesters en hun Kettingcast.

Klik hier voor meer informatie.

Sociaal

gevaarlijk kruispunt: de VIJFSPRONG

Afgelopen woensdag 12 oktober 2022 van 14.00 tot 17.00 uur stond er een wijkkraam op de Vaillantlaan. Wist u daar niet van, en wilt u toch graag uw mening geven over mogelijke veranderingen aan dit moeilijke kruispunt? 

Dat kan nog tot 30 oktober via  www.werkaandewijk.denhaag.nlKlik door op deze website naar Transvaal-Schilderswijk > Schilderswijk. Dan kun u uw mening geven. Bijvoorbeeld: de gemeente vindt dat de Wouwermanstraat 'eruit' moet. Vindt U dat ook? De afstelling van de stoplichten, okee zo? Rotonde? Laat het weten hoe u er overdenkt.

Sociaal

verslag Breed Buurt Overleg 28sept2022

BBO VERGADER verslag, korte versie 

wilt U dit maandelijkse overleg bijwonen? geef U op via bewonersorganisatie De Paraplu https://parapludh.nl/

Op 28 sept 2022, aanvang 19.00 uur - 20.30 uur waren er bij het BBO 11 aanwezigen en er werden 10 afzeggingen genoteerd, waaronder Wijkz en Gemeente.

1. opening     

2. agenda       

3. notulen 31 aug 2022, goedgekeurd na tekstwijziging op Jacobahof en SWF22 

4. mededelingen en vragen

vraag*: Is er iets bekend over verkeersmaatregelen? veel klachten over opstoppingen/files

vraag*: grote problemen in weekend 16sept-19sept om adres in Schilderswijk te bereiken vanwege asfalteren De Put. 

Iedereen heeft grote zorgen over de energierekeningen. ** 

- aktie (al geregeld) 2x in de maand gratis maaltijd, 1x in de week gaarkeuken

- moeilijk te bereiken mensen -  thuislozen - info geven via Fruitweg 17, verzameladres

- initiatieven zijn welkom

Grote zorgen of de kleine middenstand het volhoud**, immers 'het cement van de buurt'.

De Posthoorn ontvangen? zorg zelf voor jaja stickerwww.spotta.nl/ja-sticker-bestellen(externe link) anders krijg je geen reclame-gratis krant. Schilderswijkkrant bestaat niet, wel Schilderswijk.nl

Voor subsidie-aanvragen: De Paraplu kan helpen. 

Donderdag 10 november bij YMCA Anti-Inbraak preventie voorlichtingsavond, er komen flyers.

·       Aan Wijkagent Schilderswijk Oost is gevraagd om aanwezig te zijn bij BBO

·       De kosten voor de politietelefoon 09008844: is om nepmeldingen tegen te gaan. Gemiddeld gesprek 6 cent.  

·       werkgroep Groen, nog geen voortgang

·       gemeenteberichten: aanvragen gepubliceerd voor: Van der Vennestraat 85, daar wordt een voorziening voor maaltijd-verstrekking 

·       gemeenteberichten: IPM Braderie Hobbemarkt 5-11-2022 t/m 6- 11-2022.

5. algemeen

Zorgen om ouderen en kwetsbaren

Besproken worden de ervaringen met een buurvrouw die niet meer goed voor zichzelf kan zorgen. Er komt wel thuiszorg, maar 'je ligt er wel 's nachts wakker van'. De wijkagent heeft adressen als er een melding gedaan wordt, maar voor omwonenden die zich zorgen maken blijft het onduidelijk wie verantwoordelijkheid heeft, en aanspreekbaar is over mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.

6. rondvraag 

·       Redactie Schilderswijk.nl wil graag verslagen snel (concept) op de site zetten, om meer mensen te interesseren voor BBO. Dit is een proef.

·       Vraag aan de Paraplu wat er nog gebeurd (nog) aan Huiselijk Geweld meldingen en de Vocht en Schimmel adviezen. Dit omdat de SP nu bezig is in de buurt, vanwege schimmelklachten Penninkhof. Er worden foto's van getoond. 

- antwoord: Het betrokken bestuurslid gaat aftreden maar zet haar vrijwilligerswerk voort.

- advies: bij klachten Vocht en Schimmel melden aan bij De Paraplu, bij signaleren van problemen de pandjesbrigade waarschuwen. nb met wethouder Martijn Balster is regelmatig contact rond dit onderwerp. In het coalitieakkoord is vastgesteld dat de Pandjesbrigade fors wordt uitgebreid.

·       Er zijn zorgen om de gevolgen van de energiecrisis in relatie met de brandveiligheid in de buurt.

* vraag wordt doorgezet naar de gemeente. 

** e.e.a. wordt aan de wijkwethouder Arjen Kapteijns doorgegeven en besproken

Volgende BBO woensdag 26 oktober om 19uur bij De Paraplu; wilt U dit maandelijkse overleg bijwonen? geef U op via bewonersorganisatie De Paraplu https://parapludh.nl/

Wonen

werkzaamheden Van Dijckstraat gestart

De onderhoudwerkzaamheden aan de stoepen en de rijweg van de Van Dijckstraat zijn gestart. De werkzaamheden worden in kleinere stukken uitgevoerd, dit gaat enige maanden duren. De bewoners zijn geïnformeerd via huis-aan-huis brieven en naar de inloop-avond op 30 augustus zijn drie bewoners gekomen. Contactadres voor de werkzaamheden Riana Witkamp Projectondersteuner GOWGOW@denhaag.nl

Groen

groen!!!

ondanks de super droge zomer, is het Bockplein nog goed groen! De hoveniers van de gemeente doen vandaag hun werk.

Sociaal

Opening Gouden Lunchroom

Eerste stap aantrekkelijk winkelen Hoefkade gezet.

Zaterdag 10 september opende Burgemeester Jan van Zanen de ‘Gouden Lunchroom'. Ondernemer en eigenaar Abdelilah el Yandouzi richtte zijn zaak vrouwvriendelijk in. Met een sfeervolle inrichting en een gevarieerde menukaart hoopt hij dat vrouwen hier makkelijker naar binnen stappen. De gemeente Den Haag en ondernemers uit de Schilderswijk werken samen om winkelstraten zoals De Hoefkade en de Koningstraat meer te laten opbloeien. Zo wordt het winkelaanbod aantrekkelijker gemaakt. Hierbij houdt men bij de uitstraling en het aanbod ook rekening met vrouwen. 

Burgemeester van Zanen werd tijdens de opening kleurrijk verrast door een liveoptreden van een traditionele dansband uit Marrakesh. De muziekband Asmâa Hamzaoui + Bnat Timbouktou waren aanwezig tijdens het gnawafestival in Den Haag van 8 t/m zo 11 september. 

Een van de organisatoren van het www.gnawafestival.nl en tevens ondernemer en aanjager van de Hoefkade Moustapha Barbouch (MJG) had de band als verrassing uitgenodigd voor de opening van de Gouden Lunchroom. 

Herinrichting Hoefkade 

Een ander plan om het imago van de Hoefkade te verbeteren is om het deel tussen Hollands Spoor en de Vaillantlaan van gevel tot gevel opnieuw in te richten. De Hoefkade is één van de straten die valt binnen het stadsnetwerk van sterfietsroutes. Dit zijn bestaande fietsroutes die beter en veiliger gemaakt worden. Tijdens een aantal bijeenkomsten van de gemeente hebben ondernemers breder gekeken hoe de Hoefkade verbeterd kan worden. Deze straat zal over ruim een jaar helemaal vernieuwd worden. Er wordt een 30 km zone ingericht. De straat blijft tweerichtingsverkeer voor auto's. Ook komt er meer groen, zitgelegenheden en wordt de bestrating vernieuwd. Planning is begin 2024 met de uitvoeringswerkzaamheden te starten.  

Wijkagenda Schilderswijk  

Vóór de zomer is samen met ondernemers, bewoners en wijkorganisaties de inhoud voor de wijkagenda Schilderwijk samengesteld. Hierin zijn vijf thema's benoemd om de komende vier jaar aan te werken. Het organiseren van ondernemers en met hen samen te werken is één van de onderwerpen. Nadat de wijkagenda binnen het gemeentebestuur is afgestemd wordt deze winter de uitvoering gestart. 

Klik hier voor meer informatie over de wijkagenda.

Sociaal

Meld uw favoriete vrijwilliger aan

Op zaterdag 19 november aanstaande reikt gemeente Den Haag de jaarlijkse Haagse Vrijwilligersprijzen uit. Kent u iemand of een organisatie die zich actief inzet voor mensen in de buurt, een schone wijk of andere vrijwilligerswerk. Meld uw favoriete vrijwilliger dan nu aan. Dat kan tot en met zondag 25 september via haagsevrijwilligersprijzen.nl. De jury bestaat uit winnaars van afgelopen jaar. Zij maken een keuze uit alle aanmeldingen en beslissen wie de zeven winnaars dit jaar worden.  

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Vrijwilligerswerk is veelzijdig en heel belangrijk in onze stad. Veel Hagenaars doen al vrijwilligerswerk. Als hulp bij de dierenambulance, met zieke ouderen, het opruimen van het strand, klaarmaken van pakketten bij de Voedselbanken of als bestuurslid voor een stichting. Met deze eervolle prijs zetten we de vrijwilligers van onze stad ieder jaar in het zonnetje.”  

Onderdelen

Er worden zeven verschillende vrijwilligersprijzen uitgereikt.

 1. Sport
 2. Zorg & Welzijn,
 3. Buurt & Omgeving,
 4. Cultuur,
 5. Ontwikkeling & Jeugd.

Aanmelden 

Meld uw favoriete vrijwilliger aan via www.haagsevrijwilligersprijzen.nl. U kunt kiezen voor een persoon, voor een team en/of voor een organisatie. Per onderdeel worden er in oktober drie kanshebbers bekendgemaakt. Uit deze drie wordt door de jury één winnaar gekozen. De uitreiking is dit jaar op zaterdag 19 november 2022 in Amare Studio. De winnende vrijwilligers krijgen dan een eretitel, bijzondere oorkonde en persoonlijk cadeau.  

 Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 - YouTube

Cultuur

Binnenkijken in bijzondere gebouwen

Heeft u altijd al een keer een bijzonder monumentaal gebouw in Den Haag willen bezoeken? Of door de prachtige verborgen, groene hofjes willen wandelen? Dit kan tijdens de Open Monumentendag in Den Haag op zaterdag 10 en zondag 11 september. Door de hele stad kunt u een rondleiding krijgen in verschillende bijzondere gebouwen en plekken. Er zijn 80 monumentale gebouwen geopend voor bezoekers.

Kinderworkshop, fietsen en varen

Tijdens het weekend is er ook een kinderworkshop op De Plaats (Jules Kinderatelier) waar je ideeën voor daktuintjes kunt knutselen. Verder zijn er rondritten met historische trams, een fietstocht en kunt u de mooie plekjes ook vanaf de boot bekijken. 

Bekijk historische gebouwen vanuit huis

De afdeling Monumentenzorg en Welstand heeft van meer dan 60 monumenten 360° foto’s laten maken. U kunt nu dus ook vanaf uw bank of luie stoel manier binnenkijken bij bijzondere gebouwen. Ga naar dutchvrviewer.com

Ga voor aanmelden voor rondleidingen en activiteiten naar: home | Den Haag (monumentenzorgdenhaag.nl)

Sociaal

Martin van Hijkoop overleden

Martin van Hijkoop, beter bekend als meester Martin, de koning van het Oranjeplein, is op 23 augustus jongstleden overleden. Hij laat een lege plek achter op het plein en in ons hart. Martin werkte al ruim twintig jaar als beheerder op het Oranjeplein.

Deze week is het nog mogelijk om een boodschap te schrijven in het condoleanceboek in het Hopje. Het condoleanceboek zal daarna aan de familie van Martin worden gegeven. Hij is in besloten kring gecremeerd op 31 augustus. 

Wonen

Alles voor een schone stoep

Dagelijks zetten medewerkers van de gemeente Den Haag zich in om uw stad schoon te houden. Veel bewoners en ondernemers houden hun stoep netjes en schoon. Toch ligt er vaak genoeg nog zwerfval op straat of staat er afval naast de ondergrondse containers. De gemeente Den Haag organiseert daarom het hele jaar door extra acties zodat we blijven werken aan een schone stad.

Acties bij u in de wijk

In de Van Ostadestraat en de Loosduinsekade ter hoogte van nr 39 wordt vanaf 5 september tot eind november tijdelijk een ondergrondse afvalcontainer (Orac) verwijderd. Een van de containers uit deze straten wordt verwijderd. Deze container is vaak niet vol. Maar mensen zetten er toch afval naast. De Haagse Milieu Service (HMS) krijgt dan geen signaal om de containers te legen, want ze zijn niet vol. We gaan één container tijdelijk weghalen. Zo hopen we dat er meer afval in de andere containers gaat. De HMS krijgt dan vaker een bericht dat de containers vol zijn. De plek wordt dan schoner, netter en veiliger. Dit plan wordt in meerdere straten in Den Haag uitgevoerd.

Zelf actief meedoen uw straat schoon te houden?

-         Vraag een afvalknijper aan om uw stoep schoon te houden.

-         Adopteer een afvalcontainer. U houdt dan de plek rond een container in uw buurt schoon. U krijgt ook een sleutel zodat u de container open kunt maken als die verstopt is.

-         Begin zélf een opruimactie in uw buurt. Kijk op www.haagsehanden.nl voor ideeën en inspiratie.

Meer informatie over wat u kunt doen om de buurt schoon te houden vindt u op: Den Haag - Zorgen voor een schone buurt

Wonen

De Put: nieuw asfalt

De Spooronderdoorgang ‘De Put’ tussen de Vaillantlaan en de Calandstraat krijgt nieuw asfalt. Het werk gebeurt in het weekend van 16 tot 19 september 2022.

Het asfalt van de Spooronderdoorgang ‘De Put’ heeft gevaarlijke scheuren en is in slechte staat. Daarom voert de gemeente werk uit.

Wat er gaat gebeuren

Het asfalt van de ‘De Put’ wordt vervangen. Ook een deel van het kruispunt met de Parallelweg en de middenberm van de Calandstraat bij de kruising met de Waldorpstraat krijgen nieuw asfalt.

Planning

Het werk start op vrijdagavond 16 september om 20.00 uur duurt tot maandagochtend 19 september 2022 6.00 uur. De werkzaamheden gaan vrijdagnacht door en, als dat nodig is, ook zaterdagnacht. De werktijden overdag zijn van 6.00 tot 18.00 uur.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk zijn er omleidingen voor automobilisten. Er zijn geen omleidingen voor fietsers, voetgangers of openbaar vervoer.

Omleiding autoverkeer

Autoverkeer rijdt om:

 • via de Neherkade, Erasmusweg, Moerweg, Soestdijksekade, Zuiderparklaan, Loosduinsekade (de rode en de blauwe route)
 • voor de Parallelweg via de Vaillantlaan, Hoefkade en Koningsstraat (groene route)

Hulpdiensten

Hulpdiensten (ambulances, brandweer en politie) moeten tijdens het werk bewoners goed kunnen bereiken. Parkeer daarom uw auto alleen in de parkeervakken. Zo kunnen hulpdiensten er bij nood goed langs.

Veiligheid

De gemeente probeert ervoor te zorgen dat het werk veilig gebeurt. Toch blijven werkterreinen gevaarlijke plaatsen. Houd kinderen daar weg.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het werk? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. Zet in uw mail dat het gaat om het werk aan de Spooronderdoorgang ‘De Put’.

Of neem contact op met de gemeente.

Gezondheid

Groen en hitte-stress

Heeft u het ook zo worm, in onze stenige wijk?

lees NRC artikel over onze Haagse Hitte: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/18/het-haagse-hitte-eiland-koelt-niet-zomaar-af-2-a4136788

en bekijk: https://hitte-eilanden.nl/den-haag/

Groen

Het groenste balkon in de Schilderswijk!

GroenLinks Den Haag heeft deze week voor de tiende keer de prijs voor het groenste balkon, (dak)terras of geveltuintje uitgereikt. De Schilderswijker Mohamed Ahraoui won één van de twee eerste prijzen. De heer Ahraoui verbouwt op zijn balkon verschillende groenten en kruiden, zoals paprika’s, tomaten en munt. Er groeien zelfs aardappels. De vakjury vond het mooi om te zien dat op dit kleine balkon de plant heel veel ruimte krijgt, en vooral ook dat er een mooie mix van eetbaar groen groeit waar duidelijk veel zorg en aandacht aan wordt besteed.

Groen

Groen in de wijk

Elk jaar weer! veel liefde voor planten en bloemen in de Rubensstraat (bijTeniersplantsoen)

Wonen

Loosduinseweg: nieuw asfalt

De Loosduinseweg krijgt nieuw asfalt tussen de Noord-West Buitensingel en de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. Het werk gebeurt in 2 delen tussen 16 en 26 juli 2022. De einddatum kan nog veranderen.

Het asfalt van de Loosduinseweg is in slechte staat. Daarom voert de gemeente dit onderhoud uit. Om overlast te verminderen gebeurt het werk zo veel mogelijk in de avond en nacht.

Wat gaat er gebeuren?

 • De aannemer verwijdert het oude asfalt.
 • De rijbaan krijgt nieuw asfalt. Hierin komen meetpunten die meten hoeveel auto’s voor het verkeerslicht staan.
 • Het asfalt krijgt witte lijnen.

Planning

Het werk gebeurt in 2 delen:

 • Deel 1: vanaf zaterdag 16 juli 18.00 uur tot dinsdag 19 juli 6.00 uur.
 • Deel 2: vanaf zaterdag 23 juli 18.00 uur tot dinsdag 26 juli 6.00 uur.
 • Als dat nodig is, zijn er ook nog werkzaamheden van zaterdagavond 29 juli tot dinsdagochtend 2 augustus.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk is de Loosduinseweg dicht vanaf de Noord-West Buitensingel tot de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. De weg is afgesloten als doorgaande route voor de hulpdiensten. De trambaan is wel beschikbaar voor hulpdiensten. In geval van nood zijn woningen en bedrijven bereikbaar via de rijbaan of via het fietspad.

Omleidingen autoverkeer

Autoverkeer rijdt om via de Noord-West Buitensingel, Groot Hertoginnelaan en Valkenboslaan. Voor fietsers en openbaar vervoer zijn er geen omleidingen.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de gemeente. Geef aan dat het gaat om het werk aan de Loosduinseweg.

Klik hier voor meer informatie (bijvoorbeeld de visual van de omleidingsroute) op de website van de gemeente Den Haag.

Bron: DenHaag.nl

Gezondheid

Wij zoeken jou!

                  RespijtHuis HouseMartin zoekt vrijwilligers

 

                                               met het hart op de goede plek

 

 

RespijtHuis HouseMartin is een logeerhuis voor zieken zonder dak boven het hoofd. Aan de Hooftskade 88 kunnen 5 gasten na verwijzing van het straatverpleegkundige team korte tijd verblijven om te herstellen van een ziekte of om te revalideren na een ziekenhuisopname.

Wij zoeken vrijwilligers die minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar zijn voor een van de volgende taken:

-      administratie

-      aankoop en bereiding van maaltijden

-      verzorging en begeleiding van gasten.

 

Voor alle taken geldt:

●     evenwichtig in het leven staan

●     goed kunnen luisteren

●     empathisch ingesteld

●     normen en waarden van anderen respecteren

●     ervaring met de taak

●     het spreken van een niet-westerse taal is een pre.

 

Wij bieden:

-      maatschappelijke uitdagingen

-      begeleiding en trainingen.

 

Meer informatie op https://respijthuishousemartin.com/vrijwilliger/ of neem contact op met Joke Visser T 06 22 74 06 55, joke@respijthuishousemartin.com.

 

Wij zien naar je uit!

Sport

Maak kennis met zomerprogramma 070

Dicht bij huis leuke dingen doen deze zomer? Dat kan bij het Zomerprogramma in Den Haag!

Zes weken lang (9 juli t/m 21 augustus 2022) zijn er activiteiten in de wijk. Het Zomerprogramma is voor iedereen van 4 tot en met 16 jaar.

In iedere wijk is wat te doen op het gebied van sport, cultuur en bijscholing. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar de kans te geven aan activiteiten deel te kunnen nemen. En te zorgen dat ze plezier hebben bij activiteiten die hun wereld vergroten en waarbij ze (nieuwe) leeftijdsgenoten ontmoeten.

Er zijn vakantiestraten, workshops, cursussen streetsports en veel meer. Het Zomerprogramma wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag samen met welzijns- en jongerenorganisaties, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen. En is bedacht met jongeren.

Meer informatie? Bekijk hier de website.

Wonen

Internationale aandacht schilderswijk.nl

Vanwege Wereld Vluchtelingendag (20 juni 2022) besteedde The Hague Academy aandacht aan schilderswijk.nl. Centraal stond de vraag hoe het online platform partijen in de wijk weet te verbinden en bewoners te informeren.

Lees hier het artikel.

Sociaal

twee Stolpersteine geplaatst

Tijdens een kleine plechtigheid binnen het hofje van de Ostadewoningen zijn twee Stolpersteine geplaatst, voor het echtpaar Van Tijn-Kleinhaus. Deze door heel Europa geplaatste 'struikelstenen' vormen samen een herinneringsmonument voor de slachtoffers van het nazi-regime. Jetta van Tijn-Kleinhaus en Mozes van Tijn waren al bejaard toen ze naar Duitsland werden gedeporteerd om in 1943 in Auschwitz. Het echtpaar van Tijn had vier zonen. Hun zoon Alexander woonde met zijn vrouw en zes kinderen vlakbij, op de Jacob Catsstraat. Ook zij werden in Auschwitz vermoord. Itai Cohn vroeg de struikelstenen aan en op woensdag 23 juni werden de betonblokjes met de messing bovenlaag waarin de namen en data te lezen zijn, met zorg geplaatst door de stratenmakers van de gemeente Den Haag. Als afronding werd door Avigdor, een goede vriend van Itaihet Kaddesj gezegd - gebed - voor Jetta van Tijn-Kleinhaus en Mozes van Tijn. 

Informatie: www.stichting-stolpersteine.nl

Wonen

Nieuwe website voor werkzaamheden

In de wijken Transvaal en Schilderswijk West zijn tot 2024 meerdere projecten om de wijk beter te maken. En daar heeft de gemeente de hulp van bewoners bij nodig. Daarom is de website werkaandewijk.denhaag.nl in het leven geroepen. Op deze website kun je meedenken, stemmen en op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in de wijk.

Bekijk hem snel!

Groen

Groen in de Wijk

Bockplein, mooie wildgroei om de bomen! Heeft u ook een foto van Groen in de Wijk? mail foto naar redactieraadschilderswijk@gmail.com

Sociaal

Maak kennis met de Den Haag Bakfiets

Ken je Den Haag Fietst! Service & Info aan de Wagenstraat 185A al? Hier kunnen bewoners terecht met al hun vragen over fietslessen, het aanschaffen van een fiets, betaalbare reparaties en fietsvragen.

Nu staat er sinds kort ook de Den Haag Bakfiets. Samen met Cargoroo stelt de gemeente deze beschikbaar. Bewoners van de wijken rondom het servicepunt kunnen het eerste half uur gratis fietsen. De code voor een half uur gratis fietsen is DHWG85.

Daarnaast hebben we speciaal voor buurtbewoners voor wie de bakfiets een oplossing kan zijn, een speciale code ontwikkeld. Zij kunnen de fiets via jullie een uur gratis gebruiken. Denk daarbij aan iemand die een klus moet doen, een kinderfeestje geeft, voor veel mensen boodschappen moet doen, etc. Zie bijvoorbeeld de verhalen van Aimad en Tamme

Wel moeten de bewoners de app van Cargoroo downloaden om de fiets te kunnen gebruiken.

Op www.denhaagfietst.nl/nieuws/bakfiets is er meer over te vinden.

Meer weten over fietsen in Den Haag? Neem dan ook eens een kijkje op onderstaande websites:

https://denhaagfietst.nl/nieuwsoverzicht-den-haag-fietst/

https://denhaagfietst.nl/nieuws/bakfiets/

https://denhaagfietst.nl/nieuws/op-pad-met-de-den-haag-bakfiets/

Groen

groen in de wijk

deze vrolijke bloemenweelde is te bewonderen op de hoek Hoefkade-Falckstraat

Sociaal

Burgemeester ontvangt kindermanifest

Burgemeester Jan van Zanen heeft vandaag (woensdag 1 juni) het Manifest van de Vreedzame Kinderwijkraad Schilderswijk in ontvangst genomen. Aan de rap, die de kinderen zelf hadden gemaakt over veiligheid en inclusiviteit in hun Vreedzame wijk, deed de burgervader vrolijk mee. Ook waren alle wijkpartners, die betrokken zijn bij de Vreedzame Wijk, aanwezig.

Het Manifest met kindertekeningen bevat de vier belangrijkste afspraken om als wijkbewoners na te leven. De directeur van Vreedzame School de Triangel was gastheer van deze bijeenkomst. 

Afspraken Manifest en vragen aan Burgemeester van Zanen

In het Kindermanifest staan de vier belangrijkste afspraken om als Vreedzame wijk samen te leven.

·      Je mag zijn wie je bent

·      We zijn aardig en helpen elkaar

·      Samen houden we de wijk schoon

·      Samen houden we de wijk veilig

Kinderen van verschillende scholen in de Schilderswijk hebben samen een Kinderwijkraad gevormd en nagedacht wat zíj belangrijk vinden in hun wijk. Ook hebben ze mensen in de wijk hierover geïnterviewd. De vier belangrijkste punten kozen ze voor het Kindermanifest. Tijdens de bijeenkomst vroegen de kinderen zich onder andere af waar de burgemeester mee bezig was, om de wijk te verbeteren? Van Zanen antwoordde: “Naast veiligheid, vind ik vertrouwen in elkaar het belangrijkste in mijn taak. We moeten het samen doen.”

Van Zanen nam alle tijd om vragen te beantwoorden, rapte mee en ging met alle kinderen op de foto. Het was duidelijk dat de Vreedzame Wijk hem aan het hart gaat en hij bood meteen aan nog eens langs te komen bij de Kinderwijkraad. 

Toekomst

Het blijft niet alleen bij afspraken opschrijven. Na 1 juni gaat de Kinderwijkraad acties bij de inhoud van het Kindermanifest bedenken. Organisaties, scholen en buurtbewoners worden opgeroepen mee te doen om acties te organiseren rond de Vreedzame Wijk Schilderswijk Oost en Stationsbuurt. In Den Haag bestaan inmiddels meer Vreedzame Wijken: Oude Centrum, Kortenbosch, Moerwijk, Vrederust. De Wijk Morgenstond tekent op 8 juni a.s. een intentieverklaring voor een Vreedzame wijk.  Als het aan de burgemeester ligt, wordt Den Haag een Vreedzame stad!

Sociaal

Maak kennis: Alex Bergman

'De Schilderswijk is hier niet mee opgeschoten en heeft er nog niets voor teruggekregen'

Zo verwoordde Alex Bergman eind februari de gemoedstoestand van de bewoners, naar aanleiding van de enquete over alle verkeersmaatregelen. Met deze woorden sprak Alex de raadsleden van de commissie leefomgeving aan, als voorzitter van bewonersorganisatie Schilderswijk 'De Paraplu'. 

Alex Bergman is getrouwd met een Schilderswijkse en kwam zo in 1977 in de wijk te wonen. Na vijf jaar kon het stel een huis 'met een eigen trap' krijgen in het Regentessekwartier, en verhuisden. Maar als ze op bezoek gingen bij familie aan de Hoefkade, liepen ze altijd via de Herderslaan en daar stond een huis te koop, reden om zich eind vorige eeuw weer in de Schilderswijk te vestigen.  

Maar hoe wordt je dan voorzitter van De Paraplu? 'door het straatgebeuren. De aankleding van de straat voor de WK 2010'. De samenwerking tussen een aantal buurmannen verliep zo voorspoedig dat ze het jaar daarop een straatfeest wilden organiseren in de Herderslaan. 'Zo kwam ik terecht bij De Paraplu, om via hen subsidie aan te vragen bij de gemeente voor dat feest. Aletta werkte toen als ondersteuner bij De Paraplu, zij vroeg me direct voor het bestuur van De Paraplu.'  

Toen Ismet Bingöl als voorzitter vertrok, volgde Alex hem op in 2020, tijdens het begin van de Coronacrisis. 'Het was hard werken tijdens de Coronacrisis om degenen die het nodig hadden in de wijk te ondersteunen.' Alex zijn vaste klus is het bijhouden van facebook. 'via facebook konden we na de brand in de Wouwermanstraat snel de bewoners bereiken, voor hulp aan de getroffenen'. U kunt Alex altijd bereiken via info@deparapludh.nl en het volgen van facebook.com @schilderswijknetwerk - Community 'Wij zijn de Schilderswijk.nl'.

Madeleine Steigenga

Duurzaamheid

groen in de wijk

In de Bosboomstraat is een grote bak met planten geplaatst tussen twee ondergrondse afvalcontainers. Eigen initiatief!? Meer groen in de wijk? kom op 11 mei 19.00uur naar het Breed Buurt Overleg Van der Neerstraat 238 bij bewonersorganisatie Schilderswijk De Paraplu.

Sociaal

4 mei 19.45 oorlogsmonument Parallelweg

4 mei herdenking

Het monument aan de Parallelweg is de plek waar 12 Nederlandse gevangenen door de Duitsers werden doodgeschoten op 31 maart 1945, een wraakaktie van de bezetters voor twee verzetsdaden in de buurt. De executie gebeurde 6 weken voor het eind van de oorlog.

Uit Den Haag werden 14.000 inwoners weggevoerd omdat ze van afkomst Joods waren. Het grootste deel van deze Joodse families stammen van de emigratiegolven in de zestiende en zeventiende eeuw. Een enkel gezin stamde af van vluchtelingen uit Rusland, vanwege de progroms tijdens de Russische burgeroorlog begin twintigste eeuw. Van de 14.000 Hagenaars die met de trein weggevoerd werden, overleefden slechts 2.000 de oorlog.

12.000 doden, onder hen veel mensen uit onze buurt. Een beeld van de impact daarvan op het dagelijks leven in de Schilderswijk tijdens de oorlogsjaren kun je krijgen door op straat en huisnummer opzoeken wat er met de Joodse buurtgenoten gebeurde via joodsmonument.nl. Alleen al op de Hoefkade tussen de Stationsweg en de Heemstraat werden 43 huizen leeggehaald en meer dan 150 bewoners omgebracht. Hele gewone mensen. De meeste werden in Den Haag geboren. Beroepen zoals we nu ook in de buurt hebben: slager, kruidenier, koopman, musicus, muzieklerares, huishoudelijke hulp, kantoor mensen. 

De kleine Louis Kwetsie van 1 jaar woonde met zijn oudere broertje en zijn ouders aan het begin van de Hoefkade, op nummer 2, de huizen zijn al lang geleden gesloopt. Begin januari 1943 werden ze gedood, ver weg in Auschwitz. Op Hoefkade 43 woonde de gezinnen Danser en Scheffer, alle tien bewoners werden in 1942 vermoord. Edith Weiner kwam uit Wenen en was studente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze verbleef op verschillende adressen in Den Haag voor ze naar Hoefkade 89 verhuisde. Toen ze in1944 in Auschwitz stierf was ze pas 21 jaar. De vier andere bewoners van nummer 89, het echtpaar Dormits met twee zonen, kwamen daar in 1942 om. Ook de 82-jarige schoonmoeder die inwoonde bij het gezin de Wind van Hoefkade 734, werd met haar dochter, zoon en kleindochter Ester, die als verkoopster werkte, weggevoerd. Alle vier vonden de dood in Auschwitz. Het is onvoorstelbaar dat zoveel mensen, hele gezinnen in korte tijd -binnen twee jaar - weggevoerd werden en omgebracht. 

Op Joodsmonument.nl is zoveel mogelijk informatie bij elkaar gebracht om de omgekomenen een gezicht te geven. Soms een foto, berichten van verloving en trouwen, een enkele herinnering wordt gedeeld, de relaties met broers en zussen en ouders die elders in de wijk of in Den Haag woonden zijn ook terug te vinden. Familie in de Jacob Marisstraat, in de Rivierenbuurt, de Stellenboschstraat, verloofd met de broodbakker van de Wagenstraat... het is niet anders dan nu.

Het zijn gewone mensen als u en ik die onvoorstelbare zaken meemaakten en meemaken. Van toen en nu, ver weg en dichtbij, die we gedenken en in het nu kunnen helpen.

 

Madeleine Steigenga

Sociaal

Den Haag zoekt gebruikte (kinder)fietsen

Fietsen is voor kinderen meer dan alleen plezier. Met een goede fiets kan elk kind meedoen aan activiteiten met vriendjes en op school. Voor 1 op de 9 kinderen in Nederland is een eigen ­fiets niet vanzelfsprekend. De gemeente Den Haag doet daarom mee met het Kinderfietsenplan van de ANWB.

Het Kinderfietsenplan zamelt ­fietsen in, knapt ze op en zorgt dat ze bij de juiste kinderen terecht komen. Heb je een kinderfiets over? Doneer ‘m dan aan het Kinder­fietsenplan.

Inzamelactie ­1 mei tot en met 4 juni 2022.

Lever je ­fiets in bij:

• Afvalbrengstations

• Biesieklette (Leyweg en Kranenstraat)

• Leren Doen

• Stadsboerderijen

• Meer inzamelpunten op de website

www.denhaag.nl/kinder­fietsenplan

ww.denhaag­fietst.nl/kinder­fietsenplan

Wonen

Meedenken over mobiliteit in de wijk

Het college van B&W heeft begin maart een stappenplan gepresenteerd om bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden te raadplegen bij grote verkeersprojecten in Transvaal en de Schilderswijk in het kader van de mobiliteitsvisie.

Klik hier om dat stappenplan te bekijken.

Wil je meer weten over die mobiliteitsvisie en zien welke projecten er de komende jaren worden uitgevoerd? Klik dan hier

Sociaal

maak kennis: Diny de Schrijver-Vissers

Altijd druk, altijd 100% inzet als vrijwilliger in onze buurt: maak kennis met Diny.

Tussen de winkels aan de Hobbemastraat vind je op nummer 184 clubhuis 'De Hobbel' van YMCA Schilderskwartier. In de agenda van Schilderswijk.nl vind je de data waarop de activiteiten zijn.

Diny is hier de top-vrijwilliger, al zestig jaar is betrokken bij het Jongerenwerk op Christelijke grondslag in onze buurt. Als rasechte Schilderswijkse - geboren in de Gerard Doustraat - ging ze als zevenjarige al mee met het zomerkamp. Dat was toen eigenlijk alleen voor jongens, maar met een vader die in de leiding van het kamp zat, mocht ze al jong mee om te helpen. En dat is ze blijven doen. Met haar - inmiddels overleden - echtgenoot zette ze zich samen in voor de Christelijke Jongeren Vereniging, nu YMCA. Aanvankelijk had de YMCA drie panden in de Schilderswijk, die sneuvelden in de sloopwoede tijdens de stadsvernieuwing. 'We hebben veel moeten knokken, om een pand in de buurt te behouden' vertelt Diny, die trots is op 'De Hobbel'. Daar is iedereen welkom. Nog steeds is de oecumenische boodschap de basis van de YMCA. Die achtergrond wordt niet vertaald naar bidden en schriftlezing, maar praktisch toegepast: heb uw naaste lief en heb respect voor elkaar. Zoals Diny uitlegt 'het hoeft niet hoogdravend, het gaat erom hoe je met mensen omgaat, en om alles te delen.' Heel bijzonder zijn de zomerkampen van de YMCA. Diny gaat nog steeds graag mee: 'van Koningin Juliana kreeg de YMCA toestemming om te kamperen in de bossen van Het Loo te Apeldoorn, deze kampen worden nog steeds georganiseerd, twee weken per jaar. Heel bijzonder, want er is geen officiële camping, alles wordt voor deze twee weken opgebouwd.' 

Laatste vraag aan Diny: Wat kan beter? Natuurlijk altijd vrijwilligers nodig voor het werk en praktische zaken, zoals een parkeer- of een bezoekersvergunning voor de vrijwilligers die zich inzetten voor 'De Hobbel'!

Wonen

Bijeenkomst herinrichting en nieuwe tram

Op woensdag 20 april was er een wijkwerkplaatsbijeenkomst in Bibliotheek Transvaal. Tijdens de bijeenkomst kregen bewoners en ondernemers informatie over de projecten herinrichting Hobbemaplein, Hobbemastraat en Paul Krugerlaan.

Ook de nieuwe lage vloertram die gaat rijden op lijn 6 en 12 in Transvaal kwam aan de orde. De gemeente liet ook de eerste schetsvarianten zien van beide projecten waar bewoners en ondernemers hun voorkeur konden aangeven. Het was een inloopbijeenkomst van 16:00 – 20:00 waar circa 80 mensen op af kwamen. Rond 18:00 uur was Wethouder Robert van Asten aanwezig de sfeer te proeven en informele gesprekken te voeren.

Opvallende opmerkingen van aanwezigen gingen over:

 • De verkeersveiligheid Paul Krugerplein. Hier wordt vaak te hard gereden en het is lastig oversteken voor fietsers.
 • De parkeeroverlast mag niet toenemen als er parkeerplaatsen worden weggehaald. De gemeente kijkt naar maatregelen om de parkeeroverlast te verminderen in Transvaal.
 • De loopafstand tussen de verschillende haltes op het Hobbemaplein 
 • Het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid op het Hobbemaplein

Spreekuren 

Tot en met mei 2022 zijn er spreekuren over de herinrichtingsplannen en de nieuwe tram in Buurthuis Bario, Kockstraat 175. De spreekuren zijn in de oneven weken op woensdagochtend van 10:00 tot 13:00 uur.

Wonen

Wijktour nieuwe huurders Haag Wonen

Nieuwe huurders Haag Wonen krijgen gratis bewonerstour.

De gratis bewonerstour is elke maand op een zaterdag en wordt speciaal georganiseerd voor nieuwe bewoners van de Schilderswijk. De tour vindt in 2022 plaats op: 16 april, 28 mei, 25 juni, 30 juli, 27 augustus, 24 september, 29 oktober, 26 november en 31 december. Op de website schilderswijkbewonerstours.nl/blog/ welkomsttour-schilderwijk vind je altijd de actuele data. De data zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Tijdens de bewonerstour

• Maak je kennis met de bruisende Schilderswijk, met haar bijzondere verhalen, verteld door bewoners zelf;

• Leer je je nieuwe buurtgenoten kennen;

• Laat je je inspireren door de markt, de ho­ es en andere verrassende bezienswaardigheden;

• Maak je kennis met de leuke winkeltjes in de wijk, waar je zeker nog een keer terug zult komen om je boodschappen te doen!

Meld je nu aan!

Tijdens de tour ga je ongeveer 2 uur op pad door de wijk onder begeleiding van een gids, die zelf ook bewoner is! Je kunt je met maximaal 2 personen voor de tour aanmelden. Dat kan door een mailtje te sturen naar swbewonerstours@stichtingbbis.nl. Heb je vragen of wil je je liever telefonisch aanmelden? Bel of app naar 06 388 754 15.

Cultuur

film Stadsvernieuwing Schilderswijk

Op donderdag 28 april om 17uur in het filmhuis (Spui): ‘Intuition, zoektocht naar Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit’ van Marit Geluk

daarna om 17.45 uur: gesprek onder leiding van Ivar Lingen met Ron Fresen, politiek verslaggever, burgemeester Jan van ZanenWinfred en Annelies Haase, auteurs van de biografie over Adri Duivesteijn ‘Vanzelfsprekend maar niet normaal’ en Francien van Westrenen curator van de tentoonstelling ‘Revolutionary Traces’ bij Stroom Den Haag waarin de kunstenaar Ângela Ferreira de woningbouwprojecten van Álvaro Siza in de Schilderswijk en Bairro de Bouça (Porto) met elkaar verbond. max 100 pers, aanmelden via https://www.haac.nu, toegang gratis

Sociaal

Bestel cheesecake en steun vluchtelingen

Wij komen in actie voor vluchtelingen uit alle landen. De actie Cakes4U(s) wordt door jongeren vanuit MDT School des Levens voor jongeren die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld georganiseerd. Want iedereen verdient een plek om te slapen. 

Samen met meidenclub GIRLZ uit de Schilderswijk bakken we daarom iedere week heerlijke cheesecakes. Bestel deze nu voor €2,50 per punt via https://forms.gle/bvLrUEa5UTiXjo1g7, doneer via de link in het bestelformulier en maak een bed voor een vluchteling mogelijk. De volledige opbrengst van deze actie komt namelijk ten goede aan #bedvoorbed van Stichting Vluchteling.

Bestel je voor donderdag om 18 uur, dan bezorgen wij je taartpunt(en) op vrijdag na 15 uur. De actie duurt tot 29 april as.. Laat daarom duidelijk je adresgegevens achter, en vermeld je naam bij je donatie (niet anoniem);-) 

Zoom