Nieuws uit Schilderswijk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wonen

werkzaamheden Van Dijckstraat gestart

De onderhoudwerkzaamheden aan de stoepen en de rijweg van de Van Dijckstraat zijn gestart. De werkzaamheden worden in kleinere stukken uitgevoerd, dit gaat enige maanden duren. De bewoners zijn geïnformeerd via huis-aan-huis brieven en naar de inloop-avond op 30 augustus zijn drie bewoners gekomen. Contactadres voor de werkzaamheden Riana Witkamp Projectondersteuner GOWGOW@denhaag.nl

Wonen

Rood fietsasfalt ’s-Gravenzandelaan

De gemeente pakt in de hele stad de fietsroutes aan. Sterfietsroutes zijn snelle, veilige en comfortabele fietsroutes. Ze vormen de belangrijkste doorgaande verbindingen binnen het fietsnetwerk in de stad. Door aanpassingen te doen worden de fietsroutes veiliger en comfortabeler. De fietsers krijgen meer ruimte. Zo wordt Den Haag een echte fietsstad.

De ’s-Gravenzandelaan is onderdeel van de sterfietsroute die van de binnenstad via Transvaal naar Wateringse Veld loopt. In de hele laan zijn de straatstenen vervangen door rood fietsasfalt. Eind februari heeft wethouder Robert van Asten de laatste meters geasfalteerd. Er zijn nieuwe drempels in de straat gekomen en een aantal parkeervakken is vernieuwd.

Aan het einde van dit jaar is de gehele sterfietsroute Binnenstad – Wateringse Veld klaar en ligt er ruim 10 kilometer rood asfalt op dit traject.

Ontdek alle sterfietsroutes op www.denhaagfietst.nl/sterfietsroutes of kijk voor een overzicht op www.denhaag.nl/fietsen

Wonen

inspraak buurt op in de raadscommissie

3 insprekers maakten gebruik van hun recht. Rita Tesselaar (Weeshuis), Alex Bergman (namens bewonersorganisatie De Paraplu), David Sanders als persoon.

Lees hieronder de inspreektekst van bewonersorganisatie De Paraplu:

Geachte raadsleden,

Met de 4 afsluitingen op de grenzen tussen de Schilderswijk met de Stationsbuurt en het Oude Centrum zijn twee wijken gelukkig, maar wij, de Schilderswijk, niet.

Jammer voor ons, is de conclusie gebaseerd op de analyse van 'gemiddelde' reistijden en trajectlengtes. Niet op het dagelijkse woon-werkverkeer van gewone mensen tijdens de spitsmomenten, wanneer half Den Haag via het Calandplein 'De Put' en onze Vaillantlaan Den Haag in- of uit rijdt.

Uw eerste doel was het vergroten van de aantrekkelijkheid en veiligheid voor voetgangers en fietsers van onze Hoefkade en de Stationsweg/Wagenstraat. Daar lijkt dat gelukt, maar op de Hoefkade niet.

Want veiliger? De ongelukken lijken zich verschoven naar een ander deel van de Hoefkade .

Aantrekkelijker? de beloofde herinrichting Hoefkade voltrekt zich pas in 2024. Dan wordt er fors vergroend, maar u raadt het al, de inrichting met de gezellige rode klinkertjes-stoepen die de Stationsbuurt sieren, zijn op, precies op het punt met de Hoefkade-pollen, de grens tussen Stationsbuurt en Schilderswijk!

Uw tweede doel - geen doorgaand verkeer tussen de Schilderswijk en de Stationsbuurt - is effectief bereikt.

Vluchten kan niet meer uit onze wijk.

Tijdens de spitsmomenten, en bij elke kleine obstructie elders koersen onze bewoners en hun bezoek radeloos door de wijk, op zoek naar een uitweg!!! 

Onze conclusie op basis van uw analyse en enquete is:

De 'winst' van deze verkeersmaatregelen gunnen we onze buren.

Maar 'het verlies' is een door afsluitingen geïsoleerde Schilderswijk, zo voelen en ervaren een groot deel van de bewoners het . 

De Schilderswijk is hier niet mee opgeschoten en heeft er nog niets voor teruggekregen.

Wonen

Grote Brand in Wouwermanstraat

Vannacht 20 mei rond 3 uur kreeg de brandweer een melding van een brand in een woning in de Wouwermanstraat. De brand in de Schilderswijk breidde zich snel uit naar omliggende woningen en de El Fath moskee in het woningblok. De brandweer is bezig met blus- en sloopwerkzaamheden om het vuur onder controle te krijgen.

Bewoners die last hebben van de rook wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatiesystemen uit te zetten. Tientallen woningen in de omgeving zijn ontruimd. De bewoners worden opgevangen.

Burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen was vannacht ter plaatse en gaf een eerste reactie:

'Een grote brand middenin een woonwijk is verschrikkelijk. Veel mensen die nu hun huis uit zijn, verkeren in onzekerheid en zijn geschokt. De brandweer doet er alles aan om het vuur zo snel mogelijk onder controle te krijgen'.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De gemeente organiseert in de loop van de dag een informatiebijeenkomst.

Vragen

Als u vragen heeft kunt u bellen met telefoonnummer 14070.

Klik hier voor updates.

Bron: Gemeente Den Haag

Zoom