Nieuws uit Schilderswijk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wonen

werkzaamheden Van Dijckstraat gestart

De onderhoudwerkzaamheden aan de stoepen en de rijweg van de Van Dijckstraat zijn gestart. De werkzaamheden worden in kleinere stukken uitgevoerd, dit gaat enige maanden duren. De bewoners zijn geïnformeerd via huis-aan-huis brieven en naar de inloop-avond op 30 augustus zijn drie bewoners gekomen. Contactadres voor de werkzaamheden Riana Witkamp Projectondersteuner GOWGOW@denhaag.nl

Duurzaamheid

Actie schone buurt

Zet het in je agenda: vanaf 17 september organiseert de gemeente Den Haag de tweede Actie Schone Buurt van 2022! Een week lang haal je eenvoudig opschoonmaterialen zoals een afvalknijper op bij een van de uitleenpunten in de stad. Alle beetjes helpen!  Grootser aanpakken? Sluit je aan bij een speciale opschoonactiviteit! Lees meer op de website

 https://schoondoenwegewoon.nl/nieuws/actie-schone-buurt-17-t-m-23-september-2022/

Sociaal

Haagse jongeren met een mening gezocht!

Een kamer vinden heel lastig? Te weinig hangplekken? Veel zwerfafval op straat? Vind je hier iets van en wil je hierover meedenken? Laat je mening horen tijdens het Jongerenstadslab op woensdag 28 september met het thema: Jongerenraad 070. Deze op te richten jongerenraad denkt en beslist mee over keuzes die we als gemeente de komende tijd gaan maken. Samen met jullie gaat de gemeente deze raad inrichten. Daarvoor hebben wij jullie nodig!

Ben je tussen de 15 en 23 jaar, kom je uit Den Haag, en wil je met ons meedenken over de oprichting van de Jongerenraad 070? Doe mee en meld je aan via www.jongerenstadslab.nl. We zien jou en je vrienden graag op woensdag 28 september van 17.30 - 19.30 uur in De Haagse Lobby (bibliotheek Stadhuis). Gratis pizza en drankjes staan voor je klaar.

Sociaal

SCHILDERSWIJK FESTIVAL OP 17 SEPTEMBER

Op zaterdag 17 september organiseren wij op het Jacob van Campenplein het Schilderswijk Festival.

Het Schilderswijkfestival is een jaarlijks terugkerend feest dat georganiseerd wordt voor- en door bewoners en organisaties uit de Schilderswijk. Bewonersorganisatie De Paraplu initieert dit festival in samenwerking met vele betrokkenen uit de wijk.

Het thema voor het Schilderswijk Festival 2022 zal zijn: Verbinding en saamhorigheid.

Het doel van dit evenement is om de positieve kant van de Schilderswijk en zijn bewoners centraal te laten staan. Deze editie staat in het teken van:

· De multiculturele wijk;

· Diversiteit in culinaire- en culturele verschillen;

· Gezondheid;

· Verbinding en saamhorigheid;

· Vluchtelingen een podium bieden te participeren.

Programma

Vanaf 8.00 uur ’s morgens begint de opbouw van springkussens, kraampjes enz. Het podiumprogramma begint om 12.00 uur. Verschillende lokale bands en dj’s zullen optreden. Art-S-Cool viert haar 10-jarige bestaan tijdens het festival. Daarnaast zijn er diverse speelattributen voor de kinderen zoals een trampoline, luchtkussens, Jeux de boules EN NOG VEEL MEER. Het programma eindigt om 18.00 uur. De afbouw begint direct daarna en zal hoogstwaarschijnlijk tot 20:30 duren.

 Informatie en contact

Als u voor- of tijdens het festival vragen hebt of iets wilt delen, kunt u contact opnemen met telefoonnummer 070-3809200. U kunt ook mailen: info@parapludh.nl

 Wij hopen u allen te verwelkomen.

Groen

groen!!!

ondanks de super droge zomer, is het Bockplein nog goed groen! De hoveniers van de gemeente doen vandaag hun werk.

Sociaal

Opening Gouden Lunchroom

Eerste stap aantrekkelijk winkelen Hoefkade gezet.

Zaterdag 10 september opende Burgemeester Jan van Zanen de ‘Gouden Lunchroom'. Ondernemer en eigenaar Abdelilah el Yandouzi richtte zijn zaak vrouwvriendelijk in. Met een sfeervolle inrichting en een gevarieerde menukaart hoopt hij dat vrouwen hier makkelijker naar binnen stappen. De gemeente Den Haag en ondernemers uit de Schilderswijk werken samen om winkelstraten zoals De Hoefkade en de Koningstraat meer te laten opbloeien. Zo wordt het winkelaanbod aantrekkelijker gemaakt. Hierbij houdt men bij de uitstraling en het aanbod ook rekening met vrouwen. 

Burgemeester van Zanen werd tijdens de opening kleurrijk verrast door een liveoptreden van een traditionele dansband uit Marrakesh. De muziekband Asmâa Hamzaoui + Bnat Timbouktou waren aanwezig tijdens het gnawafestival in Den Haag van 8 t/m zo 11 september. 

Een van de organisatoren van het www.gnawafestival.nl en tevens ondernemer en aanjager van de Hoefkade Moustapha Barbouch (MJG) had de band als verrassing uitgenodigd voor de opening van de Gouden Lunchroom. 

Herinrichting Hoefkade 

Een ander plan om het imago van de Hoefkade te verbeteren is om het deel tussen Hollands Spoor en de Vaillantlaan van gevel tot gevel opnieuw in te richten. De Hoefkade is één van de straten die valt binnen het stadsnetwerk van sterfietsroutes. Dit zijn bestaande fietsroutes die beter en veiliger gemaakt worden. Tijdens een aantal bijeenkomsten van de gemeente hebben ondernemers breder gekeken hoe de Hoefkade verbeterd kan worden. Deze straat zal over ruim een jaar helemaal vernieuwd worden. Er wordt een 30 km zone ingericht. De straat blijft tweerichtingsverkeer voor auto's. Ook komt er meer groen, zitgelegenheden en wordt de bestrating vernieuwd. Planning is begin 2024 met de uitvoeringswerkzaamheden te starten.  

Wijkagenda Schilderswijk  

Vóór de zomer is samen met ondernemers, bewoners en wijkorganisaties de inhoud voor de wijkagenda Schilderwijk samengesteld. Hierin zijn vijf thema's benoemd om de komende vier jaar aan te werken. Het organiseren van ondernemers en met hen samen te werken is één van de onderwerpen. Nadat de wijkagenda binnen het gemeentebestuur is afgestemd wordt deze winter de uitvoering gestart. 

Klik hier voor meer informatie over de wijkagenda.

Sport

Stadsspelen op 17 & 18 september

Het is weer zover! Samen bewegen, sporten, dansen en genieten tijdens de Stadsspelen in en rondom Sportcampus Zuiderpark. In het weekend van 17 & 18 september kan iedereen uit Den Haag, van jong tot oud, meedoen aan sport- en beweegactiviteiten. Ook zijn er foodstands en is er live muziek.

Wat kan je allemaal doen tijdens de Stadsspelen?

Heel veel! Er zijn activiteiten voor jong tot oud, voor mensen met en zonder beperking. Probeer alle sporten uit of kom gewoon voor de gezelligheid naar de Sportcampus in het Zuiderpark:

 • Probeer gratis sporten zoals honkbal, beachvolleybal, skateboarden, rolstoelbasketbal, turnen, vechtsporten, pannavoetbal en AirBadminton;
 • Neem een kijkje in de indrukwekkende Sportcampus en doe mee met al het sportaanbod;
 • Ervaren sporters en dansers geven demonstraties en clinics, er is een fietsplein, de topsporthal is omgetoverd in een vechtsport arena, ADO Den Haag is aanwezig, er is een kidscorner en nog heel veel meer!;
 • Ervaar hoe het is om te sporten met een beperking want sport is voor iedereen;
 • Ontdek hoe gezond en fit jij bent door mee te doen aan een fittest;
 • Wil je ook na de Stadsspelen blijven sporten? Ontdek het sportaanbod van alle sportverenigingen die er zijn;
 • Geniet van de live optredens op het podium;
 • En geniet van heerlijk eten en drinken op het foodcourt.

Kortom; er is echt genoeg te doen! Kom gezellig met familie, vrienden en buren naar dit tweedaagse sport- en beweegfestival in het Zuiderpark. 

Alle activiteiten en het programma zijn te vinden op www.stadsspelendenhaag.nl 

Of houd de social mediakanalen, Facebook en Instagram, in de gaten voor het programma.  

Sociaal

Meld uw favoriete vrijwilliger aan

Op zaterdag 19 november aanstaande reikt gemeente Den Haag de jaarlijkse Haagse Vrijwilligersprijzen uit. Kent u iemand of een organisatie die zich actief inzet voor mensen in de buurt, een schone wijk of andere vrijwilligerswerk. Meld uw favoriete vrijwilliger dan nu aan. Dat kan tot en met zondag 25 september via haagsevrijwilligersprijzen.nl. De jury bestaat uit winnaars van afgelopen jaar. Zij maken een keuze uit alle aanmeldingen en beslissen wie de zeven winnaars dit jaar worden.  

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Vrijwilligerswerk is veelzijdig en heel belangrijk in onze stad. Veel Hagenaars doen al vrijwilligerswerk. Als hulp bij de dierenambulance, met zieke ouderen, het opruimen van het strand, klaarmaken van pakketten bij de Voedselbanken of als bestuurslid voor een stichting. Met deze eervolle prijs zetten we de vrijwilligers van onze stad ieder jaar in het zonnetje.”  

Onderdelen

Er worden zeven verschillende vrijwilligersprijzen uitgereikt.

 1. Sport
 2. Zorg & Welzijn,
 3. Buurt & Omgeving,
 4. Cultuur,
 5. Ontwikkeling & Jeugd.

Aanmelden 

Meld uw favoriete vrijwilliger aan via www.haagsevrijwilligersprijzen.nl. U kunt kiezen voor een persoon, voor een team en/of voor een organisatie. Per onderdeel worden er in oktober drie kanshebbers bekendgemaakt. Uit deze drie wordt door de jury één winnaar gekozen. De uitreiking is dit jaar op zaterdag 19 november 2022 in Amare Studio. De winnende vrijwilligers krijgen dan een eretitel, bijzondere oorkonde en persoonlijk cadeau.  

 Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 - YouTube

Cultuur

Binnenkijken in bijzondere gebouwen

Heeft u altijd al een keer een bijzonder monumentaal gebouw in Den Haag willen bezoeken? Of door de prachtige verborgen, groene hofjes willen wandelen? Dit kan tijdens de Open Monumentendag in Den Haag op zaterdag 10 en zondag 11 september. Door de hele stad kunt u een rondleiding krijgen in verschillende bijzondere gebouwen en plekken. Er zijn 80 monumentale gebouwen geopend voor bezoekers.

Kinderworkshop, fietsen en varen

Tijdens het weekend is er ook een kinderworkshop op De Plaats (Jules Kinderatelier) waar je ideeën voor daktuintjes kunt knutselen. Verder zijn er rondritten met historische trams, een fietstocht en kunt u de mooie plekjes ook vanaf de boot bekijken. 

Bekijk historische gebouwen vanuit huis

De afdeling Monumentenzorg en Welstand heeft van meer dan 60 monumenten 360° foto’s laten maken. U kunt nu dus ook vanaf uw bank of luie stoel manier binnenkijken bij bijzondere gebouwen. Ga naar dutchvrviewer.com

Ga voor aanmelden voor rondleidingen en activiteiten naar: home | Den Haag (monumentenzorgdenhaag.nl)

Sociaal

Martin van Hijkoop overleden

Martin van Hijkoop, beter bekend als meester Martin, de koning van het Oranjeplein, is op 23 augustus jongstleden overleden. Hij laat een lege plek achter op het plein en in ons hart. Martin werkte al ruim twintig jaar als beheerder op het Oranjeplein.

Deze week is het nog mogelijk om een boodschap te schrijven in het condoleanceboek in het Hopje. Het condoleanceboek zal daarna aan de familie van Martin worden gegeven. Hij is in besloten kring gecremeerd op 31 augustus. 

Wonen

Alles voor een schone stoep

Dagelijks zetten medewerkers van de gemeente Den Haag zich in om uw stad schoon te houden. Veel bewoners en ondernemers houden hun stoep netjes en schoon. Toch ligt er vaak genoeg nog zwerfval op straat of staat er afval naast de ondergrondse containers. De gemeente Den Haag organiseert daarom het hele jaar door extra acties zodat we blijven werken aan een schone stad.

Acties bij u in de wijk

In de Van Ostadestraat en de Loosduinsekade ter hoogte van nr 39 wordt vanaf 5 september tot eind november tijdelijk een ondergrondse afvalcontainer (Orac) verwijderd. Een van de containers uit deze straten wordt verwijderd. Deze container is vaak niet vol. Maar mensen zetten er toch afval naast. De Haagse Milieu Service (HMS) krijgt dan geen signaal om de containers te legen, want ze zijn niet vol. We gaan één container tijdelijk weghalen. Zo hopen we dat er meer afval in de andere containers gaat. De HMS krijgt dan vaker een bericht dat de containers vol zijn. De plek wordt dan schoner, netter en veiliger. Dit plan wordt in meerdere straten in Den Haag uitgevoerd.

Zelf actief meedoen uw straat schoon te houden?

-         Vraag een afvalknijper aan om uw stoep schoon te houden.

-         Adopteer een afvalcontainer. U houdt dan de plek rond een container in uw buurt schoon. U krijgt ook een sleutel zodat u de container open kunt maken als die verstopt is.

-         Begin zélf een opruimactie in uw buurt. Kijk op www.haagsehanden.nl voor ideeën en inspiratie.

Meer informatie over wat u kunt doen om de buurt schoon te houden vindt u op: Den Haag - Zorgen voor een schone buurt

Sociaal

Het Oranje Fonds ondersteunt De Mussen

Het Oranje Fonds heeft een financiële bijdrage van € 8.000 toegekend aan Buurtcentrum De Mussen voor het organiseren van vakantieweken voor kinderen uit de Schilderswijk. Deze bijdrage is bedoeld voor het bieden van extra uitdagende activiteiten in de vakanties. Denk hierbij aan niet reguliere activiteiten, zoals bijvoorbeeld filmen, fotografie en dergelijke. Samen met de ouders en kinderen wordt er een uitdagend programma samengesteld. Ook helpen ouders en vrijwilligers bij de organisatie en begeleiding van de groepen kinderen.

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Het fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterkt en verbindt het organisaties en vrijwilligers die bijdragen aan een verbonden samenleving. Dit doet het Oranje Fonds dankzij steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. 

Wonen

De Put: nieuw asfalt

De Spooronderdoorgang ‘De Put’ tussen de Vaillantlaan en de Calandstraat krijgt nieuw asfalt. Het werk gebeurt in het weekend van 16 tot 19 september 2022.

Het asfalt van de Spooronderdoorgang ‘De Put’ heeft gevaarlijke scheuren en is in slechte staat. Daarom voert de gemeente werk uit.

Wat er gaat gebeuren

Het asfalt van de ‘De Put’ wordt vervangen. Ook een deel van het kruispunt met de Parallelweg en de middenberm van de Calandstraat bij de kruising met de Waldorpstraat krijgen nieuw asfalt.

Planning

Het werk start op vrijdagavond 16 september om 20.00 uur duurt tot maandagochtend 19 september 2022 6.00 uur. De werkzaamheden gaan vrijdagnacht door en, als dat nodig is, ook zaterdagnacht. De werktijden overdag zijn van 6.00 tot 18.00 uur.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk zijn er omleidingen voor automobilisten. Er zijn geen omleidingen voor fietsers, voetgangers of openbaar vervoer.

Omleiding autoverkeer

Autoverkeer rijdt om:

 • via de Neherkade, Erasmusweg, Moerweg, Soestdijksekade, Zuiderparklaan, Loosduinsekade (de rode en de blauwe route)
 • voor de Parallelweg via de Vaillantlaan, Hoefkade en Koningsstraat (groene route)

Hulpdiensten

Hulpdiensten (ambulances, brandweer en politie) moeten tijdens het werk bewoners goed kunnen bereiken. Parkeer daarom uw auto alleen in de parkeervakken. Zo kunnen hulpdiensten er bij nood goed langs.

Veiligheid

De gemeente probeert ervoor te zorgen dat het werk veilig gebeurt. Toch blijven werkterreinen gevaarlijke plaatsen. Houd kinderen daar weg.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het werk? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. Zet in uw mail dat het gaat om het werk aan de Spooronderdoorgang ‘De Put’.

Of neem contact op met de gemeente.

Wonen

Uw mening over betaald parkeren

Uw mening telt!

De parkeertijden in Schilderswijk-West zijn sinds januari 2019 niet meer veranderd.

Bent u tevreden hierover? En wilt u op niet marktdagen (dinsdag, donderdag en zondag) ook betaald parkeren? De gemeente wil graag uw mening weten.

Vul de vragenlijst in.

U heeft een vragenlijst ontvangen voor het evalueren van de parkeertijden in Schilderswijk-West, via de gemeentelijke post.

Alle antwoorden worden verzameld en onderzocht. Zo wordt het voor de gemeente duidelijk wat de wensen zijn. Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u mailen naar parkeertijdenschilderswijk@denhaag.nl

Tip: wilt u op de hoogte gehouden worden van de uitkomst? Vul uw e-mailadres in op de vragenlijst of stuur een e-mail naar parkeertijdenschilderswijk@denaag.nl

Sociaal

Haags Ontmoeten voor ouderen

Wilt u graag andere mensen ontmoeten? Met hen koffie drinken en een activiteit doen? Maakt u zich zorgen over uw ouder of buurvrouw en hierover eens in gesprek willen?

Kom dan eens langs bij een van de locaties van Haags Ontmoeten.

Haags Ontmoeten is een plek in de wijk waar alle ouderen en hun mantelzorgers vrij binnen kunnen lopen. Het is een plek om te ontmoeten, ervaringen te delen en te ontspannen. U kunt er samen iets drinken en/of meedoen aan allerlei activiteiten. Heeft u behoefte aan informatie of advies? Ook dan kunt u bij Haags Ontmoeten terecht.

Meer weten over Haags Ontmoeten? Bekijk hier dan de website.

Gezondheid

Groen en hitte-stress

Heeft u het ook zo worm, in onze stenige wijk?

lees NRC artikel over onze Haagse Hitte: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/18/het-haagse-hitte-eiland-koelt-niet-zomaar-af-2-a4136788

en bekijk: https://hitte-eilanden.nl/den-haag/

Groen

Het groenste balkon in de Schilderswijk!

GroenLinks Den Haag heeft deze week voor de tiende keer de prijs voor het groenste balkon, (dak)terras of geveltuintje uitgereikt. De Schilderswijker Mohamed Ahraoui won één van de twee eerste prijzen. De heer Ahraoui verbouwt op zijn balkon verschillende groenten en kruiden, zoals paprika’s, tomaten en munt. Er groeien zelfs aardappels. De vakjury vond het mooi om te zien dat op dit kleine balkon de plant heel veel ruimte krijgt, en vooral ook dat er een mooie mix van eetbaar groen groeit waar duidelijk veel zorg en aandacht aan wordt besteed.

Groen

Groen in de wijk

Elk jaar weer! veel liefde voor planten en bloemen in de Rubensstraat (bijTeniersplantsoen)

Wonen

Loosduinseweg: nieuw asfalt

De Loosduinseweg krijgt nieuw asfalt tussen de Noord-West Buitensingel en de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. Het werk gebeurt in 2 delen tussen 16 en 26 juli 2022. De einddatum kan nog veranderen.

Het asfalt van de Loosduinseweg is in slechte staat. Daarom voert de gemeente dit onderhoud uit. Om overlast te verminderen gebeurt het werk zo veel mogelijk in de avond en nacht.

Wat gaat er gebeuren?

 • De aannemer verwijdert het oude asfalt.
 • De rijbaan krijgt nieuw asfalt. Hierin komen meetpunten die meten hoeveel auto’s voor het verkeerslicht staan.
 • Het asfalt krijgt witte lijnen.

Planning

Het werk gebeurt in 2 delen:

 • Deel 1: vanaf zaterdag 16 juli 18.00 uur tot dinsdag 19 juli 6.00 uur.
 • Deel 2: vanaf zaterdag 23 juli 18.00 uur tot dinsdag 26 juli 6.00 uur.
 • Als dat nodig is, zijn er ook nog werkzaamheden van zaterdagavond 29 juli tot dinsdagochtend 2 augustus.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk is de Loosduinseweg dicht vanaf de Noord-West Buitensingel tot de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. De weg is afgesloten als doorgaande route voor de hulpdiensten. De trambaan is wel beschikbaar voor hulpdiensten. In geval van nood zijn woningen en bedrijven bereikbaar via de rijbaan of via het fietspad.

Omleidingen autoverkeer

Autoverkeer rijdt om via de Noord-West Buitensingel, Groot Hertoginnelaan en Valkenboslaan. Voor fietsers en openbaar vervoer zijn er geen omleidingen.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de gemeente. Geef aan dat het gaat om het werk aan de Loosduinseweg.

Klik hier voor meer informatie (bijvoorbeeld de visual van de omleidingsroute) op de website van de gemeente Den Haag.

Bron: DenHaag.nl

Gezondheid

Wij zoeken jou!

                  RespijtHuis HouseMartin zoekt vrijwilligers

 

                                               met het hart op de goede plek

 

 

RespijtHuis HouseMartin is een logeerhuis voor zieken zonder dak boven het hoofd. Aan de Hooftskade 88 kunnen 5 gasten na verwijzing van het straatverpleegkundige team korte tijd verblijven om te herstellen van een ziekte of om te revalideren na een ziekenhuisopname.

Wij zoeken vrijwilligers die minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar zijn voor een van de volgende taken:

-      administratie

-      aankoop en bereiding van maaltijden

-      verzorging en begeleiding van gasten.

 

Voor alle taken geldt:

●     evenwichtig in het leven staan

●     goed kunnen luisteren

●     empathisch ingesteld

●     normen en waarden van anderen respecteren

●     ervaring met de taak

●     het spreken van een niet-westerse taal is een pre.

 

Wij bieden:

-      maatschappelijke uitdagingen

-      begeleiding en trainingen.

 

Meer informatie op https://respijthuishousemartin.com/vrijwilliger/ of neem contact op met Joke Visser T 06 22 74 06 55, joke@respijthuishousemartin.com.

 

Wij zien naar je uit!

Sport

Sporten in de Sporttuin tijdens vakantie

De hele vakantie kan je GRATIS komen sporten in de Haagse Sporttuin Schilderswijk.

Maandagmiddag van 15:30 – 17:30uur

Woensdagmiddag van 13:00 – 15:00uur

Vrijdagmiddag van 15:30 – 17:30uur

De activiteiten die je kan doen zijn:

Voetbal, skaten, waveboarden, vrij spelen, tennis, basketbal en nog veel meer.

Op deze dagen en tijden zijn er trainers aanwezig en er is altijd een beheerder voor het toezicht en de veiligheid.

Bij mooi weer is er verkoeling en wordt er misschien wel een watergevecht georganiseerd!!

Het maakt niet uit waar je woont, iedereen tussen 4 jaar en 16 jaar is welkom. 

Meld je wel even netjes bij meester Patrick en meester Huib als je binnenkomt. 

Fijne zomer!!

Sport

Maak kennis met zomerprogramma 070

Dicht bij huis leuke dingen doen deze zomer? Dat kan bij het Zomerprogramma in Den Haag!

Zes weken lang (9 juli t/m 21 augustus 2022) zijn er activiteiten in de wijk. Het Zomerprogramma is voor iedereen van 4 tot en met 16 jaar.

In iedere wijk is wat te doen op het gebied van sport, cultuur en bijscholing. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar de kans te geven aan activiteiten deel te kunnen nemen. En te zorgen dat ze plezier hebben bij activiteiten die hun wereld vergroten en waarbij ze (nieuwe) leeftijdsgenoten ontmoeten.

Er zijn vakantiestraten, workshops, cursussen streetsports en veel meer. Het Zomerprogramma wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag samen met welzijns- en jongerenorganisaties, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen. En is bedacht met jongeren.

Meer informatie? Bekijk hier de website.

Wonen

Internationale aandacht schilderswijk.nl

Vanwege Wereld Vluchtelingendag (20 juni 2022) besteedde The Hague Academy aandacht aan schilderswijk.nl. Centraal stond de vraag hoe het online platform partijen in de wijk weet te verbinden en bewoners te informeren.

Lees hier het artikel.

Sociaal

twee Stolpersteine geplaatst

Tijdens een kleine plechtigheid binnen het hofje van de Ostadewoningen zijn twee Stolpersteine geplaatst, voor het echtpaar Van Tijn-Kleinhaus. Deze door heel Europa geplaatste 'struikelstenen' vormen samen een herinneringsmonument voor de slachtoffers van het nazi-regime. Jetta van Tijn-Kleinhaus en Mozes van Tijn waren al bejaard toen ze naar Duitsland werden gedeporteerd om in 1943 in Auschwitz. Het echtpaar van Tijn had vier zonen. Hun zoon Alexander woonde met zijn vrouw en zes kinderen vlakbij, op de Jacob Catsstraat. Ook zij werden in Auschwitz vermoord. Itai Cohn vroeg de struikelstenen aan en op woensdag 23 juni werden de betonblokjes met de messing bovenlaag waarin de namen en data te lezen zijn, met zorg geplaatst door de stratenmakers van de gemeente Den Haag. Als afronding werd door Avigdor, een goede vriend van Itaihet Kaddesj gezegd - gebed - voor Jetta van Tijn-Kleinhaus en Mozes van Tijn. 

Informatie: www.stichting-stolpersteine.nl

Wonen

Nieuwe website voor werkzaamheden

In de wijken Transvaal en Schilderswijk West zijn tot 2024 meerdere projecten om de wijk beter te maken. En daar heeft de gemeente de hulp van bewoners bij nodig. Daarom is de website werkaandewijk.denhaag.nl in het leven geroepen. Op deze website kun je meedenken, stemmen en op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in de wijk.

Bekijk hem snel!

Groen

Groen in de Wijk

Bockplein, mooie wildgroei om de bomen! Heeft u ook een foto van Groen in de Wijk? mail foto naar redactieraadschilderswijk@gmail.com

Sociaal

25 juni Banenmarkt in De Uithof

Ben jij op zoek naar: 

 • Een leuke (bij)baan, bijvoorbeeld in de horeca of in de zorg?
 • Een passende opleiding of een leerzame stage?
 • Interessant vrijwilligerswerk?
 • Een goed advies over geld, school, gezondheid en solliciteren?

Kom dan naar de Banenmarkt Escamp! Misschien vind je dan gelijk een baan. Want je kunt in gesprek met werkgevers die vacatures hebben. Ook voor mooie bijbanen. Je kunt adviezen krijgen en clinics volgen. Daarin leer je bijvoorbeeld hoe je jezelf goed kunt presenteren.

Aanmelden kan via www.eventleader.eu/jp070/#/

Sociaal

Maak kennis met de Den Haag Bakfiets

Ken je Den Haag Fietst! Service & Info aan de Wagenstraat 185A al? Hier kunnen bewoners terecht met al hun vragen over fietslessen, het aanschaffen van een fiets, betaalbare reparaties en fietsvragen.

Nu staat er sinds kort ook de Den Haag Bakfiets. Samen met Cargoroo stelt de gemeente deze beschikbaar. Bewoners van de wijken rondom het servicepunt kunnen het eerste half uur gratis fietsen. De code voor een half uur gratis fietsen is DHWG85.

Daarnaast hebben we speciaal voor buurtbewoners voor wie de bakfiets een oplossing kan zijn, een speciale code ontwikkeld. Zij kunnen de fiets via jullie een uur gratis gebruiken. Denk daarbij aan iemand die een klus moet doen, een kinderfeestje geeft, voor veel mensen boodschappen moet doen, etc. Zie bijvoorbeeld de verhalen van Aimad en Tamme

Wel moeten de bewoners de app van Cargoroo downloaden om de fiets te kunnen gebruiken.

Op www.denhaagfietst.nl/nieuws/bakfiets is er meer over te vinden.

Meer weten over fietsen in Den Haag? Neem dan ook eens een kijkje op onderstaande websites:

https://denhaagfietst.nl/nieuwsoverzicht-den-haag-fietst/

https://denhaagfietst.nl/nieuws/bakfiets/

https://denhaagfietst.nl/nieuws/op-pad-met-de-den-haag-bakfiets/

Groen

groen in de wijk

deze vrolijke bloemenweelde is te bewonderen op de hoek Hoefkade-Falckstraat

Sociaal

Burgemeester ontvangt kindermanifest

Burgemeester Jan van Zanen heeft vandaag (woensdag 1 juni) het Manifest van de Vreedzame Kinderwijkraad Schilderswijk in ontvangst genomen. Aan de rap, die de kinderen zelf hadden gemaakt over veiligheid en inclusiviteit in hun Vreedzame wijk, deed de burgervader vrolijk mee. Ook waren alle wijkpartners, die betrokken zijn bij de Vreedzame Wijk, aanwezig.

Het Manifest met kindertekeningen bevat de vier belangrijkste afspraken om als wijkbewoners na te leven. De directeur van Vreedzame School de Triangel was gastheer van deze bijeenkomst. 

Afspraken Manifest en vragen aan Burgemeester van Zanen

In het Kindermanifest staan de vier belangrijkste afspraken om als Vreedzame wijk samen te leven.

·      Je mag zijn wie je bent

·      We zijn aardig en helpen elkaar

·      Samen houden we de wijk schoon

·      Samen houden we de wijk veilig

Kinderen van verschillende scholen in de Schilderswijk hebben samen een Kinderwijkraad gevormd en nagedacht wat zíj belangrijk vinden in hun wijk. Ook hebben ze mensen in de wijk hierover geïnterviewd. De vier belangrijkste punten kozen ze voor het Kindermanifest. Tijdens de bijeenkomst vroegen de kinderen zich onder andere af waar de burgemeester mee bezig was, om de wijk te verbeteren? Van Zanen antwoordde: “Naast veiligheid, vind ik vertrouwen in elkaar het belangrijkste in mijn taak. We moeten het samen doen.”

Van Zanen nam alle tijd om vragen te beantwoorden, rapte mee en ging met alle kinderen op de foto. Het was duidelijk dat de Vreedzame Wijk hem aan het hart gaat en hij bood meteen aan nog eens langs te komen bij de Kinderwijkraad. 

Toekomst

Het blijft niet alleen bij afspraken opschrijven. Na 1 juni gaat de Kinderwijkraad acties bij de inhoud van het Kindermanifest bedenken. Organisaties, scholen en buurtbewoners worden opgeroepen mee te doen om acties te organiseren rond de Vreedzame Wijk Schilderswijk Oost en Stationsbuurt. In Den Haag bestaan inmiddels meer Vreedzame Wijken: Oude Centrum, Kortenbosch, Moerwijk, Vrederust. De Wijk Morgenstond tekent op 8 juni a.s. een intentieverklaring voor een Vreedzame wijk.  Als het aan de burgemeester ligt, wordt Den Haag een Vreedzame stad!

Sociaal

Maak kennis: Alex Bergman

'De Schilderswijk is hier niet mee opgeschoten en heeft er nog niets voor teruggekregen'

Zo verwoordde Alex Bergman eind februari de gemoedstoestand van de bewoners, naar aanleiding van de enquete over alle verkeersmaatregelen. Met deze woorden sprak Alex de raadsleden van de commissie leefomgeving aan, als voorzitter van bewonersorganisatie Schilderswijk 'De Paraplu'. 

Alex Bergman is getrouwd met een Schilderswijkse en kwam zo in 1977 in de wijk te wonen. Na vijf jaar kon het stel een huis 'met een eigen trap' krijgen in het Regentessekwartier, en verhuisden. Maar als ze op bezoek gingen bij familie aan de Hoefkade, liepen ze altijd via de Herderslaan en daar stond een huis te koop, reden om zich eind vorige eeuw weer in de Schilderswijk te vestigen.  

Maar hoe wordt je dan voorzitter van De Paraplu? 'door het straatgebeuren. De aankleding van de straat voor de WK 2010'. De samenwerking tussen een aantal buurmannen verliep zo voorspoedig dat ze het jaar daarop een straatfeest wilden organiseren in de Herderslaan. 'Zo kwam ik terecht bij De Paraplu, om via hen subsidie aan te vragen bij de gemeente voor dat feest. Aletta werkte toen als ondersteuner bij De Paraplu, zij vroeg me direct voor het bestuur van De Paraplu.'  

Toen Ismet Bingöl als voorzitter vertrok, volgde Alex hem op in 2020, tijdens het begin van de Coronacrisis. 'Het was hard werken tijdens de Coronacrisis om degenen die het nodig hadden in de wijk te ondersteunen.' Alex zijn vaste klus is het bijhouden van facebook. 'via facebook konden we na de brand in de Wouwermanstraat snel de bewoners bereiken, voor hulp aan de getroffenen'. U kunt Alex altijd bereiken via info@deparapludh.nl en het volgen van facebook.com @schilderswijknetwerk - Community 'Wij zijn de Schilderswijk.nl'.

Madeleine Steigenga

Gezondheid

Bescherm uw kind tegen kinderziekten

Alle 9-jarigen in Den Haag krijgen binnenkort een uitnodiging voor hun laatste prikken tegen DTP-BMR. Deze twee vaccinaties beschermen uw kind tegen bof, mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. 

De uitnodigingsbrief van het RIVM voor deze vaccinaties ontvangt u op 17 mei. Het vaccineren gebeurt in juni, bij alle locaties van het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) in Den Haag. Op 13, 14, 20, 21 en 28 juni kunnen 9-jarigen voor hun prikken terecht bij CJG-locatie Centrum, aan de Paviljoensgracht 1 in Den Haag.

Vaccinaties gratis en veilig

De vaccinaties die het CJG geeft, zijn gratis en veilig. Weet u dat het DTP-vaccin al sinds 1965 in het vaccinatieprogramma is opgenomen? Voor het BMR vaccin is dat sinds 1987. Dat betekent dat we heel veel ervaring hebben met deze vaccinaties. Door het vaccinatieprogramma komt polio in Nederland niet meer voor. En difterie bijna niet meer. Vaccineren blijft belangrijk.

Zie voor meer informatie over de prikken tegen DTP-BMR de website van het CJG: DTP-BMR - Centrum Jeugd & Gezin Den Haag (cjgdenhaag.nl).

Moska: Ouders hebben vragen over vaccineren #denhaagvaccineert - YouTube

Duurzaamheid

groen in de wijk

In de Bosboomstraat is een grote bak met planten geplaatst tussen twee ondergrondse afvalcontainers. Eigen initiatief!? Meer groen in de wijk? kom op 11 mei 19.00uur naar het Breed Buurt Overleg Van der Neerstraat 238 bij bewonersorganisatie Schilderswijk De Paraplu.

Sociaal

4 mei 19.45 oorlogsmonument Parallelweg

4 mei herdenking

Het monument aan de Parallelweg is de plek waar 12 Nederlandse gevangenen door de Duitsers werden doodgeschoten op 31 maart 1945, een wraakaktie van de bezetters voor twee verzetsdaden in de buurt. De executie gebeurde 6 weken voor het eind van de oorlog.

Uit Den Haag werden 14.000 inwoners weggevoerd omdat ze van afkomst Joods waren. Het grootste deel van deze Joodse families stammen van de emigratiegolven in de zestiende en zeventiende eeuw. Een enkel gezin stamde af van vluchtelingen uit Rusland, vanwege de progroms tijdens de Russische burgeroorlog begin twintigste eeuw. Van de 14.000 Hagenaars die met de trein weggevoerd werden, overleefden slechts 2.000 de oorlog.

12.000 doden, onder hen veel mensen uit onze buurt. Een beeld van de impact daarvan op het dagelijks leven in de Schilderswijk tijdens de oorlogsjaren kun je krijgen door op straat en huisnummer opzoeken wat er met de Joodse buurtgenoten gebeurde via joodsmonument.nl. Alleen al op de Hoefkade tussen de Stationsweg en de Heemstraat werden 43 huizen leeggehaald en meer dan 150 bewoners omgebracht. Hele gewone mensen. De meeste werden in Den Haag geboren. Beroepen zoals we nu ook in de buurt hebben: slager, kruidenier, koopman, musicus, muzieklerares, huishoudelijke hulp, kantoor mensen. 

De kleine Louis Kwetsie van 1 jaar woonde met zijn oudere broertje en zijn ouders aan het begin van de Hoefkade, op nummer 2, de huizen zijn al lang geleden gesloopt. Begin januari 1943 werden ze gedood, ver weg in Auschwitz. Op Hoefkade 43 woonde de gezinnen Danser en Scheffer, alle tien bewoners werden in 1942 vermoord. Edith Weiner kwam uit Wenen en was studente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze verbleef op verschillende adressen in Den Haag voor ze naar Hoefkade 89 verhuisde. Toen ze in1944 in Auschwitz stierf was ze pas 21 jaar. De vier andere bewoners van nummer 89, het echtpaar Dormits met twee zonen, kwamen daar in 1942 om. Ook de 82-jarige schoonmoeder die inwoonde bij het gezin de Wind van Hoefkade 734, werd met haar dochter, zoon en kleindochter Ester, die als verkoopster werkte, weggevoerd. Alle vier vonden de dood in Auschwitz. Het is onvoorstelbaar dat zoveel mensen, hele gezinnen in korte tijd -binnen twee jaar - weggevoerd werden en omgebracht. 

Op Joodsmonument.nl is zoveel mogelijk informatie bij elkaar gebracht om de omgekomenen een gezicht te geven. Soms een foto, berichten van verloving en trouwen, een enkele herinnering wordt gedeeld, de relaties met broers en zussen en ouders die elders in de wijk of in Den Haag woonden zijn ook terug te vinden. Familie in de Jacob Marisstraat, in de Rivierenbuurt, de Stellenboschstraat, verloofd met de broodbakker van de Wagenstraat... het is niet anders dan nu.

Het zijn gewone mensen als u en ik die onvoorstelbare zaken meemaakten en meemaken. Van toen en nu, ver weg en dichtbij, die we gedenken en in het nu kunnen helpen.

 

Madeleine Steigenga

Sociaal

Den Haag zoekt gebruikte (kinder)fietsen

Fietsen is voor kinderen meer dan alleen plezier. Met een goede fiets kan elk kind meedoen aan activiteiten met vriendjes en op school. Voor 1 op de 9 kinderen in Nederland is een eigen ­fiets niet vanzelfsprekend. De gemeente Den Haag doet daarom mee met het Kinderfietsenplan van de ANWB.

Het Kinderfietsenplan zamelt ­fietsen in, knapt ze op en zorgt dat ze bij de juiste kinderen terecht komen. Heb je een kinderfiets over? Doneer ‘m dan aan het Kinder­fietsenplan.

Inzamelactie ­1 mei tot en met 4 juni 2022.

Lever je ­fiets in bij:

• Afvalbrengstations

• Biesieklette (Leyweg en Kranenstraat)

• Leren Doen

• Stadsboerderijen

• Meer inzamelpunten op de website

www.denhaag.nl/kinder­fietsenplan

ww.denhaag­fietst.nl/kinder­fietsenplan

Wonen

Meedenken over mobiliteit in de wijk

Het college van B&W heeft begin maart een stappenplan gepresenteerd om bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden te raadplegen bij grote verkeersprojecten in Transvaal en de Schilderswijk in het kader van de mobiliteitsvisie.

Klik hier om dat stappenplan te bekijken.

Wil je meer weten over die mobiliteitsvisie en zien welke projecten er de komende jaren worden uitgevoerd? Klik dan hier

Sociaal

maak kennis: Diny de Schrijver-Vissers

Altijd druk, altijd 100% inzet als vrijwilliger in onze buurt: maak kennis met Diny.

Tussen de winkels aan de Hobbemastraat vind je op nummer 184 clubhuis 'De Hobbel' van YMCA Schilderskwartier. In de agenda van Schilderswijk.nl vind je de data waarop de activiteiten zijn.

Diny is hier de top-vrijwilliger, al zestig jaar is betrokken bij het Jongerenwerk op Christelijke grondslag in onze buurt. Als rasechte Schilderswijkse - geboren in de Gerard Doustraat - ging ze als zevenjarige al mee met het zomerkamp. Dat was toen eigenlijk alleen voor jongens, maar met een vader die in de leiding van het kamp zat, mocht ze al jong mee om te helpen. En dat is ze blijven doen. Met haar - inmiddels overleden - echtgenoot zette ze zich samen in voor de Christelijke Jongeren Vereniging, nu YMCA. Aanvankelijk had de YMCA drie panden in de Schilderswijk, die sneuvelden in de sloopwoede tijdens de stadsvernieuwing. 'We hebben veel moeten knokken, om een pand in de buurt te behouden' vertelt Diny, die trots is op 'De Hobbel'. Daar is iedereen welkom. Nog steeds is de oecumenische boodschap de basis van de YMCA. Die achtergrond wordt niet vertaald naar bidden en schriftlezing, maar praktisch toegepast: heb uw naaste lief en heb respect voor elkaar. Zoals Diny uitlegt 'het hoeft niet hoogdravend, het gaat erom hoe je met mensen omgaat, en om alles te delen.' Heel bijzonder zijn de zomerkampen van de YMCA. Diny gaat nog steeds graag mee: 'van Koningin Juliana kreeg de YMCA toestemming om te kamperen in de bossen van Het Loo te Apeldoorn, deze kampen worden nog steeds georganiseerd, twee weken per jaar. Heel bijzonder, want er is geen officiële camping, alles wordt voor deze twee weken opgebouwd.' 

Laatste vraag aan Diny: Wat kan beter? Natuurlijk altijd vrijwilligers nodig voor het werk en praktische zaken, zoals een parkeer- of een bezoekersvergunning voor de vrijwilligers die zich inzetten voor 'De Hobbel'!

Wonen

Bijeenkomst herinrichting en nieuwe tram

Op woensdag 20 april was er een wijkwerkplaatsbijeenkomst in Bibliotheek Transvaal. Tijdens de bijeenkomst kregen bewoners en ondernemers informatie over de projecten herinrichting Hobbemaplein, Hobbemastraat en Paul Krugerlaan.

Ook de nieuwe lage vloertram die gaat rijden op lijn 6 en 12 in Transvaal kwam aan de orde. De gemeente liet ook de eerste schetsvarianten zien van beide projecten waar bewoners en ondernemers hun voorkeur konden aangeven. Het was een inloopbijeenkomst van 16:00 – 20:00 waar circa 80 mensen op af kwamen. Rond 18:00 uur was Wethouder Robert van Asten aanwezig de sfeer te proeven en informele gesprekken te voeren.

Opvallende opmerkingen van aanwezigen gingen over:

 • De verkeersveiligheid Paul Krugerplein. Hier wordt vaak te hard gereden en het is lastig oversteken voor fietsers.
 • De parkeeroverlast mag niet toenemen als er parkeerplaatsen worden weggehaald. De gemeente kijkt naar maatregelen om de parkeeroverlast te verminderen in Transvaal.
 • De loopafstand tussen de verschillende haltes op het Hobbemaplein 
 • Het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid op het Hobbemaplein

Spreekuren 

Tot en met mei 2022 zijn er spreekuren over de herinrichtingsplannen en de nieuwe tram in Buurthuis Bario, Kockstraat 175. De spreekuren zijn in de oneven weken op woensdagochtend van 10:00 tot 13:00 uur.

Wonen

Wijktour nieuwe huurders Haag Wonen

Nieuwe huurders Haag Wonen krijgen gratis bewonerstour.

De gratis bewonerstour is elke maand op een zaterdag en wordt speciaal georganiseerd voor nieuwe bewoners van de Schilderswijk. De tour vindt in 2022 plaats op: 16 april, 28 mei, 25 juni, 30 juli, 27 augustus, 24 september, 29 oktober, 26 november en 31 december. Op de website schilderswijkbewonerstours.nl/blog/ welkomsttour-schilderwijk vind je altijd de actuele data. De data zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Tijdens de bewonerstour

• Maak je kennis met de bruisende Schilderswijk, met haar bijzondere verhalen, verteld door bewoners zelf;

• Leer je je nieuwe buurtgenoten kennen;

• Laat je je inspireren door de markt, de ho­ es en andere verrassende bezienswaardigheden;

• Maak je kennis met de leuke winkeltjes in de wijk, waar je zeker nog een keer terug zult komen om je boodschappen te doen!

Meld je nu aan!

Tijdens de tour ga je ongeveer 2 uur op pad door de wijk onder begeleiding van een gids, die zelf ook bewoner is! Je kunt je met maximaal 2 personen voor de tour aanmelden. Dat kan door een mailtje te sturen naar swbewonerstours@stichtingbbis.nl. Heb je vragen of wil je je liever telefonisch aanmelden? Bel of app naar 06 388 754 15.

Cultuur

film Stadsvernieuwing Schilderswijk

Op donderdag 28 april om 17uur in het filmhuis (Spui): ‘Intuition, zoektocht naar Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit’ van Marit Geluk

daarna om 17.45 uur: gesprek onder leiding van Ivar Lingen met Ron Fresen, politiek verslaggever, burgemeester Jan van ZanenWinfred en Annelies Haase, auteurs van de biografie over Adri Duivesteijn ‘Vanzelfsprekend maar niet normaal’ en Francien van Westrenen curator van de tentoonstelling ‘Revolutionary Traces’ bij Stroom Den Haag waarin de kunstenaar Ângela Ferreira de woningbouwprojecten van Álvaro Siza in de Schilderswijk en Bairro de Bouça (Porto) met elkaar verbond. max 100 pers, aanmelden via https://www.haac.nu, toegang gratis

Sociaal

Bestel cheesecake en steun vluchtelingen

Wij komen in actie voor vluchtelingen uit alle landen. De actie Cakes4U(s) wordt door jongeren vanuit MDT School des Levens voor jongeren die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld georganiseerd. Want iedereen verdient een plek om te slapen. 

Samen met meidenclub GIRLZ uit de Schilderswijk bakken we daarom iedere week heerlijke cheesecakes. Bestel deze nu voor €2,50 per punt via https://forms.gle/bvLrUEa5UTiXjo1g7, doneer via de link in het bestelformulier en maak een bed voor een vluchteling mogelijk. De volledige opbrengst van deze actie komt namelijk ten goede aan #bedvoorbed van Stichting Vluchteling.

Bestel je voor donderdag om 18 uur, dan bezorgen wij je taartpunt(en) op vrijdag na 15 uur. De actie duurt tot 29 april as.. Laat daarom duidelijk je adresgegevens achter, en vermeld je naam bij je donatie (niet anoniem);-) 

Sociaal

Ontbijt voor ondernemers uit de buurt

Dinsdag 29 maart organiseerde de gemeente Den Haag een ontbijt voor ondernemers uit Transvaal en de Schilderwijk. In het bijzijn van de wethouders Saskia Bruines en Robert van Asten werd de bijeenkomst geopend. Tijdens het welkomstwoord benadrukte Saskia Bruines het belang van deze bijeenkomsten. “Zo krijgen wij meer ideeën van ondernemers over wat er nodig is om fijner te wonen en te ondernemen”.

Het was de tweede keer dat er een ontbijtbijeenkomst was waar de gemeente graag wil luisteren naar meningen en ideeën van ondernemers over de toekomst van de twee Haagse wijken. In dit gebied worden herinrichtingen voorbereid voor het Hobbemaplein, de Hobbemastraat en de Paul Krugerlaan.

Op 20 april is er een werkplaats bijeenkomst in de Transvaal Bibliotheek waar meegepraat kan worden over de ontwerpen van deze herinrichtingen. Tegelijkertijd wordt met elkaar de wijkagenda Schilderswijk ontwikkeld om prettiger te kunnen wonen, werken en leven in de Schilderswijk. Het is voor de gemeente belangrijk dat het bedrijfsleven betrokken is en de ondernemers ideeën geven in voorbereiding op de ontwikkelingen in de wijk. Zo kunnen de herinrichtingen aangegrepen kunnen worden om het gebied meteen een economische impuls te geven.

Ook werd het ondernemersportaal onder de aandacht gebracht. Het aanbod aan hulp en advies voor ondernemers is groot; de Ondernemersschool, de MKB digiwerkplaats, de digitaliseringsvoucher. En op 31 mei vindt het event Den Haag Onderneemt! plaats. Hoe meer ondernemers zich met elkaar verenigen, hoe beter de winkelstraten in Transvaal en Schilderswijk functioneren. 

Wonen

Rood fietsasfalt ’s-Gravenzandelaan

De gemeente pakt in de hele stad de fietsroutes aan. Sterfietsroutes zijn snelle, veilige en comfortabele fietsroutes. Ze vormen de belangrijkste doorgaande verbindingen binnen het fietsnetwerk in de stad. Door aanpassingen te doen worden de fietsroutes veiliger en comfortabeler. De fietsers krijgen meer ruimte. Zo wordt Den Haag een echte fietsstad.

De ’s-Gravenzandelaan is onderdeel van de sterfietsroute die van de binnenstad via Transvaal naar Wateringse Veld loopt. In de hele laan zijn de straatstenen vervangen door rood fietsasfalt. Eind februari heeft wethouder Robert van Asten de laatste meters geasfalteerd. Er zijn nieuwe drempels in de straat gekomen en een aantal parkeervakken is vernieuwd.

Aan het einde van dit jaar is de gehele sterfietsroute Binnenstad – Wateringse Veld klaar en ligt er ruim 10 kilometer rood asfalt op dit traject.

Ontdek alle sterfietsroutes op www.denhaagfietst.nl/sterfietsroutes of kijk voor een overzicht op www.denhaag.nl/fietsen

Sport

Voetbalkooi Vennepark nu Miloud Plein

Op woensdag 30 maart is de voetbalkooi op het Van der Vennepark omgedoopt tot Miloud Plein.

Miloud is de drijvende kracht achter de voetbalactiviteiten op het plein en is al zo'n 12 jaar actief als vrijwilliger in de wijk.

Als dank voor zijn inzet is wijkagent Gert van der Plas een initiatief gestart om het voetbalplein naar Miloud te vernoemen.

Afgelopen woensdag was het dan zo ver en vond de feestelijke onthulling plaats. Uiteraard met de fanatieke voetballers erbij.

Sociaal

Hoe stemde de Schilderswijk?

De Schilderswijk gaat voor Denk!

Nog geen 1/3 van de stemgerechtigde Schilderswijkers spoedden zich naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Denk is met 35% van de stemmen de grote winnaar in onze wijk.

En wat deden de buren?

Voor Transvaal golden bijna dezelfde cijfers voor de opkomst en ook hier was Denk de winnaar, met 33%. In de Stationsbuurt koos 18% voor Groen Links en 16% voor D66. Net als in de Schilderswijk werd het CDA in Transvaal de tweede partij met 11% van de stemmen. De PvdA werd met 8+% de steady 3e partij in de Schilderswijk, Transvaal en ook in de Stationsbuurt. 

In het Centrum brachten bijna 70% van de kiezers hun stem uit, hier was D66 met 20% de grootste partij.

Sociaal

voorlopige verkiezingsuitslag 2022

Het gaat om een voorlopige uitslag. In totaal heeft ruim 43% van de kiesgerechtigden gestemd. Het centraal stembureau komt maandag 21 maart om 10.00 uur bijeen om de definitieve uitslag bekend te maken, dan kunnen we ook zien hoe de Schilderswijk heeft gestemd.

Sociaal

Holifeest 18 maart op Wijkpark

Op vrijdag 18 maart a.s. vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holifeest. In Den Haag wordt dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd door Stichting Holi Samen, onder de noemer: Haagse Holi Hangámá of te wel Haagse Holi Spektakel.

Sedert de vestiging in Den Haag van grote groepen Hindoestanen, nu ruim 40 jaar geleden, wordt Holi ook in deze stad intens en uitbundig gevierd.

Eerst gebeurde dit voornamelijk in huiselijke kring, later ook in het openbaar: in grote zalen, in de wijken, in de straten en op pleinen. Ook dit jaar zal Holi in Den Haag groots worden gevierd in het Wijkpark Transvaal.

Bij de Holiviering in Den Haag wordt bewust gestreefd naar een stadsbrede viering. Immers, Holi is een feest voor iedereen, ongeacht afkomst, kleur of cultuur. Het is een feest dat sociale barrières doorbreekt en op een vrolijke en kleurrijke wijze verbinding probeert te leggen naar alle mensen toe, zowel binnen het familieverband als met de omgeving en binnen de eigen cultuur als daarbuiten. Juist vanwege deze filosofie is het Holifeest bij uitstek een multicultureel feest, dat heel goed past in het integratiebeleid van gemeente Den Haag.

Ook dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een viering met een feestelijk multicultureel podiumprogramma, van 13.00 tot 18.00 uur. De organisatie ligt in handen van Stichting Holi Samen i.s.m. een aantal Haagse culturele en maatschappelijke organisaties. De verwachting is dat ook dit jaar ruim 5 tot 6 000 holivierders de viering zullen bijwonen.

Dit spetterende multiculturele Holispektakel zal in Den Haag plaatsvinden op:

Datum: vrijdag 18 maart 2022

Plaats: Wijkpark Transvaal (Schalk Burgerstraat/hoek Paul Krugerlaan)

Tijd: 13.00 – 18.00 uur: Cultureel feest in het Wijkpark met o.a. een podiumprogramma

Iedereen is welkom op het Haagse Holi Hangámá en de toegang is gratis.

www.holisamen.nl

Sociaal

Vergunning Buitenspeeldag 2022 aanvragen

Eens per jaar is de straat van de kinderen. Geen auto’s en fietsers, maar van stoep tot stoep ruimte om te spelen. Woensdagmiddag 8 juni 2022 is de Nationale Buitenspeeldag. Doet uw straat ook mee? Vraag dan op tijd een vergunning aan.

Op buitenspeeldag 8 juni 2022 verandert de hele stad in een grote speelplek. In heel Den Haag worden straten hiervoor afgesloten. Ouders, verzorgers, speeltuinen, scholen, jeugdclubs, belangenorganisaties en verenigingen kunnen meedoen.

Vraag een vergunning aan

Wilt u straten of pleinen afsluiten, zodat de kinderen veilig kunnen spelen? Dan hebt u een vergunning nodig.

Het aanvragen van de vergunning voor de buitenspeeldag is gratis.

Aanvragen kan tot en met 4 april 2022. Stuur een e-mail naar jeugd@denhaag.nl

Goed om te weten

Sluit u de straat af? Vertel dit dan aan uw buurtbewoners. Dit voorkomt ergernis en misverstanden.

De Nationale Buitenspeeldag wordt georganiseerd door Jantje Beton.

Bron: Denhaag.nl

Sport

Onthulling muurschildering Cruyff Court

Met de huldiging van de paralympische medaillewinnaars in Den Haag is er een bijzondere periode afgesloten. Binnen iets meer dan een half jaar werden er twee Olympische en twee Paralympische Spelen georganiseerd. Spelen zonder fans, zonder familie op de tribunes. Niettemin hebben de prestaties van TeamNL ons land trots gemaakt. NOC*NSF, haar partners en de gemeente Den Haag willen deze memorabele Spelen markeren en gebruiken om de jeugd blijvend te inspireren met sport. Daarom is er vandaag in de Haagse Schilderswijk een mural (muurschildering) onthuld met tien Nederlandse sporthelden van de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio en Beijing.

De locatie van de mural is in de buurt van basisschool ’t Palet in de Schilderswijk in Den Haag, een stad die sport ademt en zich in 2022 bovendien sporthoofdstad van Europa mag noemen. In het hart van de Schilderswijk, bij basisschool ’t Palet en langs een Cruyff Court, hebben NOC*NSF en de gemeente Den Haag de ideale plek gevonden om olympische en paralympische legendes als muurschildering te vereeuwigen. En daarmee een nieuwe generatie te inspireren om te gaan of te blijven sporten en het beste uit zichzelf te halen.

Hilbert Bredemeijer, wethouder Sport, Onderwijs en Buitenruimte: "Sport en Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Supermooi dat wij deze mural hebben staan langs het Cruyff Court in de Schilderswijk. De toppers van TeamNL die hierop staan inspireren onze jeugd om te gaan sporten. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van mooie prestaties van nieuwe sporthelden. Daarnaast is de mural een blijvende herinnering aan de bijzondere prestaties die de afgebeelde sporters hebben geleverd voor ons land."

Over de kunstenaar

De mural is tot stand gekomen met graffiti artiest Roy Valk van MooieMuur.nl. Samen met een aantal jongeren uit de Haagse schilderwijk heeft hij op een prachtige en inspirerende manier de ideeën en concepten van NOC*NSF en de gemeente Den Haag vertaald en uitgewerkt tot een muurschildering.

Street art in de vorm van op maat gemaakte muurschilderingen heeft een positief effect op de leefbaarheid van een wijk of stad. Het zorgt voor een groter gevoel van veiligheid en gaat vandalisme en illegale graffiti tegen. Tevens maakt het bewoners meer trots op hun wijk.

TeamNL sporters afgebeeld op de mural: Khalid Choukoud, Sifan Hassan, Fleur Jong - atletiek, Kiran Badloe - windsurfen, Nick Kimmann - BMX, Jetze Plat - handbiking, Irene Schouten, Ireen Wüst, Kjeld Nuis - schaatsen, Lisa Bunschoten – snowboarden.

Bekijk hier het filmverslag van de onthulling.

Sociaal

stemmen kan nu!

op 15 maart en 16 maart kunt u stemmen!!! bij Buurthuis Sam Sam ingang Van Ostadestraat + bij Bibliotheek Transvaal op het Hobbemaplein tot 20.00uur. Op 16 maart zijn alle stemlocaties in de buurt open tot 21.00uur

Zoom