Vaillantplein: fietspad asfalteren

Het fietspad op het Vaillantplein krijgt asfalt in plaats van tegels. De definitieve planning is nog niet bekend.

De gemeente werkt aan betere fietspaden in de stad. Nu is het de beurt aan het Vaillantplein. Er komt tweerichtingsverkeer op het fietspad aan de kant van de Delftselaan. In plaats van tegels krijgt het fietspad rood asfalt. De stoep wordt opnieuw bestraat en er komt een groenstrook tussen de rijbaan en het fietspad richting Buitenom.

Planning

De planning is nog niet bekend.

Bereikbaarheid

De werkzaamheden aan beide kanten van het plein worden om de beurt gedaan. Fietsers kunnen het plein altijd gebruiken. Zij kunnen fietsen aan de kant waar op dat moment niet gewerkt wordt. Voetgangers en overig wegverkeer kunnen het plein gebruiken zoals ze gewend zijn.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Paul Ebben, omgevingsmanager van het programma fietspadomzettingen via omgevingsmanagementfiets@denhaag.nl.

Bron: Denhaag.nl

Zwemmen in de herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie zijn er extra activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar in zwembad de Houtzagerij en zwembad de Waterthor.

Tijdens de herfstvakantie van zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober worden er weer leuke activiteiten georganiseerd voor de jeugd:

 • Speel-in: tijdens deze activiteit liggen er allerlei drijfmaterialen in het water.
 • Discozwemmen: het licht gaat uit en de discolampen aan en kinderen kunt dansen op de nieuwste hits.
 • Drijf-in bioscoop: zwemmen en kijken naar één van de nieuwste bioscoopfilms.

Kosten

 • U betaalt voor de speel-in, discozwemmen en drijf-in bioscoop € 3,80.
 • Is uw kind lid van de vakantiepasclub? Dan kan uw kind met korting komen zwemmen. 

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Denhaag.nl

Open brief burgemeester

Het aantal coronabesmettingen in Den Haag is zorgelijk. Burgemeester Van Zanen doet daarom een dringende oproep aan alle inwoners: houd u aan de regels, ook in de herfstvakantie.

Beste Hagenaars en Hagenezen,

Laten we er niet omheen draaien: de toestand in ons land en in onze stad is zorgelijk. Na een paar maanden waarin het coronavirus op zijn retour leek en we allemaal konden genieten van meer vrijheid, zitten we nu midden in de tweede golf. Het aantal besmettingen loopt snel op, ook in Den Haag. De ziekenhuizen moeten weer hun normale zorg afbouwen om voldoende capaciteit te hebben voor coronapatiënten. Sommige ziekenhuizen moesten al patiënten overbrengen naar ziekenhuizen elders. Kortom, het gaat de verkeerde kant op, net als in het vroege voorjaar.

Om die ontwikkeling te stoppen zijn er opnieuw strenge(re) maatregelen afgekondigd. Nederland en dus ook Den Haag gaan in een gedeeltelijke lockdown. Ik realiseer me heel goed dat dit voor iedereen een hard gelag is. Om te beginnen voor alle mensen die zich wel aan de regels houden. En bijvoorbeeld ook voor ondernemers en hun werknemers in de horeca of mensen uit de culturele sector. Maar we hebben geen keus. Corona verspreidt zich door sociale contacten. Alleen door nu rigoureus in te grijpen kunnen we voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt en de zaak onbeheersbaar wordt. Zolang er geen vaccin bestaat is corona een groot gevaar. In de eerste plaats voor ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Maar corona kan ons allemaal treffen. En zonder dat we het misschien merken kunnen we anderen besmetten.

Daarom herhaal ik mijn dringende oproep aan alle Hagenaars en Hagenezen: houd je alsjeblieft aan de regels, ook in de herfstvakantie die nu voor de deur staat. Houd steeds voldoende afstand, was vaak je handen en draag in winkels en in openbaar toegankelijke binnenruimtes altijd een mondkapje. Neem ook in huis de regels in acht, juist nu we weer minder buiten de deur kunnen doen. Dat betekent: per dag maximaal drie gasten thuis uitnodigen en ook daar voldoende afstand bewaren. Loop niet de kantjes ervan af, maar neem je verantwoordelijkheid. Het komt nu echt aan op eenieder van ons. En wijs anderen erop als zij een loopje nemen met de regels.

Geloof me, ook ik hoopte dat deze nieuwe maatregelen ons bespaard zouden blijven. De afgelopen maanden ben ik begonnen aan een intensieve kennismakingstocht door onze mooie stad en heb ik gelukkig al heel veel mensen kunnen zien en spreken. Helaas kan ik hier voorlopig niet mee doorgaan, terwijl ik juist met zoveel inwoners zou willen kennismaken. Maar ook ik moet me houden aan de regels.

2020 is voor ons allemaal geen gemakkelijk jaar. Veel inwoners van Den Haag missen de sociale contacten en voelen zich eenzaam. Medewerkers in de zorg maken meer uren dan ooit. Toch heeft dit jaar ons ook iets positiefs gebracht: de coronacrisis biedt ons een extra kans om echt wat te betekenen voor elkaar en daarmee voor de hele maatschappij. Hoe? Door de regels te volgen. Hoe vervelend die ook zijn. Om zo, samen, corona in bedwang te krijgen. Onder het motto: afstand houden, maar wel in contact blijven. Laten we ook de komende tijd elkaar niet uit het oog verliezen. Met elkaar komen we deze moeilijke periode te boven. Hou vol.

Jan van Zanen

burgemeester van Den Haag

Bron: Denhaag.nl

Foto: Martijn Beekman

Nieuwe coronamaatregelen

Het coronavirus verspreidt zich te snel. Daarom gelden vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur strengere regels. De regels hebben als doel de contactmomenten te verminderen, de reisbewegingen te verminderen en mensen te helpen bij het naleven van de regels. Op 27 oktober kijkt de rijksoverheid of de regels minder streng kunnen.

De maatregelen vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur

Groepen

 • Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.

Werk en onderwijs

 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het ov.
 • In het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Eet- en drinkgelegenheden

Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.

Uitgezonderd zijn:

 • Hotels voor hotelgasten
 • Uitvaartcentra
 • Luchthavens voorbij de security check

Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.

Boodschappen

 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.

Alcohol en drugs

 • Tussen 20.00 uur en 7.00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

Evenementen

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:

 • Markten voor levensmiddelen
 • Beurzen en congressen
 • Bioscopen en theaters
 • Wedstrijden
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties

Bibliotheken, musea en andere doorstroomlocaties

Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen.
 • Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Uitgezonderd zijn:

 • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
 • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).

Reizen

 • Reis zo min mogelijk
 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
 • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Meer informatie

Rijksoverheid.nl: Gedeeltelijke lockdown om aantal besmettingen terug te dringen

(externe link)

Noodverordening Haaglanden, 14 oktober 2020

(externe link)

Bron: Denhaag.nl

Kittens aan lot overgelaten

Afgelopen vrijdagavond kwam er rond 22.00 uur een melding binnen bij de Dierenambulance Den Haag over een moederpoes met kittens aan de Slicherstraat in de Schilderswijk. Kittens op straat is eigenlijk altijd foute boel. De jonge katjes kunnen zich namelijk niet goed weren tegen de gevaren die ze op straat tegen komen, zoals de weersomstandigheden, roofdieren, verkeer en de kans dat er niet voldoende voedsel beschikbaar is.

Bij aankomst bleek er helemaal geen moederpoes aanwezig te zijn geweest. De vier kleine katjes liepen los in een steegje en verstopten zich onder een afdekzeil van een berg met bouwmateriaal. Er stonden twee grote dozen met gaatjes bij. Na alle melders gesproken te hebben kwam de chauffeur tot een verdrietige conclusie: de kittens waren gedumpt in een doos. Zonder moeder, warmte, eten of bescherming zijn zulke jonge katjes ten dode opgeschreven.

Dumpen is nooit de oplossing

Het is in geen enkel geval in orde om een huisdier op straat achter te laten. Er zijn, weliswaar met een beetje extra moeite, altijd oplossingen om een dier op een veilige manier af te staan als het ongewenst is of de huidige eigenaar er door omstandigheden niet meer voor kan zorgen. Het afstaan van een huisdier tijdens vervelende omstandigheden is niets om je voor te schamen. Liefhebben is soms ook loslaten. Wij vragen mensen in dit geval altijd te handelen in het belang van het dier. Informeer voor de mogelijkheden bij asiels in de regio.

Castreren of steriliseren voorkomt veel leed

Het laten castreren en steriliseren van katten wordt door veel mensen nog gezien als overbodig of als iets wat in de toekomst altijd nog kan. Besef je wel: een loslopende zwangere moederpoes kan ook met goede bedoelingen haar kittens op een verkeerde plek werpen en haar kittens op die manier verliezen. Eén ongecastreerde kater in de wijk kan al zorgen voor tientallen nakomelingen per seizoen.

Bovendien zorgen de hormonen bij ongecastreerde katers ervoor dat zij regelmatig vechtpartijen beginnen. De eenmalige kosten van een castratie wegen niet op tegen de medische kosten van talloze dierenartsconsulten voor wondverzorging. Ongeholpen katten worden ook regelmatig slachtoffer van het kattenaids-virus (FIV), een ziekte die ongeneesbaar is en het immuunsysteem van de kat aantast. De meeste katten lopen FIV op via bijtwonden tijdens een gevecht met een besmette kat.

Neem daarom je verantwoordelijkheid bij het nemen van een nieuw huisdier en castreer of steriliseer het dier zo snel als medisch verstandig is en laat het dier niet los op straat voordat dit gebeurd is. En wil je er een kat bij, kies dan niet voor een eigen nestje, maar kijk eens bij één van de vele opvangcentra voor een kat of kitten die heel hard een thuis nodig heeft.

Deze vier kittens zijn naar het hospitaal van de Dierenambulance gebracht om veilig met z’n viertjes uit te rusten van hun avontuur. Lekker knus op een warmtematje met extra handdoekjes en knuffeltjes. Zaterdagochtend zijn ze verhuisd naar het Haags Dieren Centrum voor verdere opvang en zodra ze hier aan toe zijn, worden ze geplaatst bij nieuwe eigenaren. Voor hen komt het gelukkig dus allemaal goed.

Zwerfafval groot gevaar voor dieren

De gevolgen van een klein stukje plastic of een blikje in de natuur zijn soms niet te overzien. Dieren slikken plastic in, raken bekneld of verwonden zichzelf. Dierenambulance Den Haag helpt dagelijks meerdere slachtoffers en roept op: denk na voordat je je afval op straat gooit!

Op één dag bevrijdt de dierenambulance soms wel drie slachtoffers van visgereedschap. Watervogels raken maar al te vaak verstrikt in achtergebleven haken, dobbers en lijnen. Maar ook plastic ringetjes, bijvoorbeeld van kauwgompotjes, kunnen de dood tot gevolg hebben. Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag: “Ik geloof niet dat mensen bewust afval op straat gooien om dieren pijn te doen. Er wordt gewoon niet goed nagedacht over de gevolgen. Aan de plastic ringetjes van kauwgompotjes zitten weerhaken, waardoor ze onmogelijk af te schudden zijn. Eten met een plastic ring om je hoofd en snavel is niet mogelijk, dus de eenden sterven een langzame hongerdood. Allemaal door zo’n klein, stom ringetje.”

Veel dieren komen in de problemen door lege blikjes die op straat zijn gegooid. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar ook voor huisdieren. Anouk Korporaal: “Een van de meest aangrijpende situaties die ik heb meegemaakt is het verhaal van katertje Ken, die dagen heeft rondgelopen met zijn kop in een blikje. Hij wilde het laatste beetje voedsel uit het blik halen. Hij kon dagen niet zien, niet horen, niet ruiken en niet goed ademhalen. Zijn oren en nek hadden diepe wonden opgelopen van de scherpe randen en zijn gezicht was aan het smetten. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven. Gelukkig is hij er helemaal bovenop gekomen.

We lijken soms te vergeten goed voor onze leefomgeving en onze medebewoners, zowel mens als dier, te zorgen. Als iedereen zijn eigen afval netjes in de prullenbak gooit, is het al een stuk schoner op straat en in de natuur. Anouk Korporaal: “Een van de grootste oorzaken van zwerfafval is de afvalzak die náást de vuilnisbak gezet wordt. Meeuwen en andere dieren scheuren de zak open, waardoor de volledige inhoud op straat terecht komt. Wil je helpen voorkomen dat meer dieren verstrikt raken? Stop jouw afval dan ín de vuilnisbak. En ruim eens een stuk zwerfafval op dat je onderweg tegenkomt, ook al is het niet van jou. Dat ene plastic zakje of flesje oprapen en weggooien kost jou slechts een moment van je dag, maar redt misschien het leven van een dier!”

BinnenUIT festival

Vaste prik in september: het UIT festival op het Lange Voorhout. Dit jaar met een andere opzet: het festival heet BinnenUIT en wordt op verschillende locaties gehouden, zie https://www.uitfestivaldenhaag.nl/programma2020/

Op 6 september doet De Mussen ook mee! Kijk voor meer info op onze site.

Kent u De Mussen nog niet? Dan is dit dé dag om met ons kennis te maken, tot dan!

Witte Mars Schilderswijk

Locatie: Jacob van Campenplein

Datum: 20-08-2020

Tijd: 18:00 uur

De alliantie voor Schilderswijk, een netwerk bestaand uit de ondernemersvereniging, vrijwilligersorganisaties, welzijnsorganisaties en actieve bewoners betreurt de laatste rellen in de Schilderswijk. Na jaren samen met de gemeenteambtenaren, de politie en andere organisaties met succes hard werken om de wijk meer kracht en uitstraling te geven, hebben wij de laatste rellen als een mes in de rug ervaren, als een daad van verraad bedoeld om alle onze inspanningen te vernietigen.

Het lijkt alsof onze inspanningen voor niets zijn geweest. Daarom zijn wij boos en tegelijkertijd vastberaden om alles in het werk stellen en verder aan de onze wijk te bouwen. Deze rellen vormen boven een onrechtmatige daad jegens de wijkbewoners. Als directe betrokkenen ondervinden wij ook heel veel schade. Ondernemers die hun eigen onderneming niet meer kunnen verzekeren, inwoners die zichzelf niet kunnen verzekeren wegens postcode discriminatie om maar niet te spreken van stigmatisering van jongeren uit de Schilderswijk bij het zoeken van stageplaatsen en werk. Imago schade en uitsluiting die we als kiespijn kunnen missen!

Daarom hebben wij het initiatief genomen om een brede alliantie van en voor de Schilderswijk op te zetten. Het doel van deze alliantie is het samen met alle betrokkenen zo efficiënt en adequaat mogelijk te handelen om dergelijke incidenten te voorkomen. Wij hebben iedereen daarbij nodig. Ouders, opvoeders, jongeren, organisaties, iedereen die de Schilderswijk een warm hart toe draagt heeft een verantwoordelijkheid. We gaan alle positieve krachten in de wijk uitnodigen en aanspreken op hun bijdrage aan de oplossing. En dat geldt in het bijzonder voor de jeugd. Een oplossing zonder jongeren uit de Schilderswijk is immers gedoemd te mislukken. We geven ze een stem en zij hebben ook een stem en een verantwoordelijkheid.

Wij zien als alliantie samenwerking met de gemeente en de politie als heel erg belangrijk. Het is immers absoluut waar dat een klein percentage van de jeugd uit de Schilderswijk zich misdraagt. Maar het leeuwendeel van de jongeren komen ook uit andere wijken en steden (zelfs uit Antwerpen hebben we uit de krant vernomen). Het valt ons op dat bij alle rellen uit het verleden, de ISIS demonstratie de meerderheid van de betrokkenen relschoppers niet uit de wijk komen. Kennelijk is er een vreemde aantrekkingskracht dan wel organisatiekracht die de Schilderswijk misbruikt om een eigen frustratie te uiten.

Hoe deze coalities tussen negatieve krachten die de wijk willen breken ontstaat is ons een raadsel. We zouden graag willen zien dat de politie, de gemeenteraad en de gemeente serieus onderzoek doet naar dit fenomeen. Het valt ook niet ontkennen dat sommige politici incidenten in de wijk voor hun doeleinden misbruiken. Laten we samen bouwen aan de Schilderswijk. Er is veel bereikt in de afgelopen jaren. Laten we de handen in elkaar slaan om kansen verder te benutten voor onze mooie wijk en stad (zand en veen).Het probleem van de rellen in de Schilderswijk is een Nederlands probleem van jongeren die in Nederland zijn geboren. Laten we ophouden mensen op hun afkomst te stigmatiseren. Als netwerk willen focussen op positieve energie en positieve aandacht. Alles wat aandacht krijgt groeit. Wij willen graag Haagse kracht en positieve energie uit de wijk mobiliseren voor de wijk. Wij willen graag starten door een kleinschalig mars van en voor de Schilderswijk onder het motto “Samen bouwen we verder aan de Schilderswijk” te organiseren. De mars is kleinschalig in verband met Corona maatregelen en wordt as donderdag gehouden. Plaats OP Jacob van camplein. Ps: Beste deelnemer, wij willen graag morgenavond massaal in het wit geleed zijn,doet u ook mee?

Must read artikel over Schilderswijk

Journalist Nikki Sterkenburg schreef voor Vrij Nederland naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week een gedetailleerd achtergrondverhaal. Must read! Lees het via onderstaande link!

Zomerschool De Mussen week 2

De eerste 2 weken Zomerschool zitten er alweer op. Wat een leuke groep kinderen en docenten en vrijwilligers! En wat een leuke activiteiten en workshops. De kinderen hebben ervan genoten! En ook nog eens van alles geleerd over dieren, social media, het Koningshuis, junkfood en beroemd zijn.
Op naar Zomerschool week 3 voor groep 4-5 en 6-7 bij De Mussen aankomende week!

Aanmelden

Roos Biddulph - roos.biddulph@demussen.nl

Houd afstand van zeehonden op het strand

Dat is de oproep van de Dierenambulance Den Haag nadat zij vorige week een zeehond van het strand hebben gehaald. Jonge zeehonden hebben rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat zij weinig rust krijgen.

Gestrest door de drukte
Op woensdag 22 juli alarmeerde de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade vanuit Kijkduin de dierenambulance: er lag een jonge zeehond op het strand met een grote groep mensen om hem heen. Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag: “De zeehond wilde uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund. En terug het water in durfde hij ook niet met al die drukte om zich heen. De reddingsbrigade besloot de zeehond mee te nemen en ons in te schakelen.”

Bij aankomst controleerde een ervaren dierenambulancemedewerker het zeehondje op verwondingen en vond er overleg plaats met EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). Anouk vertelt: “Het zeehondje was vier tot zes weken oud en niet meer afhankelijk van zijn moeder. Zijn gewicht was in orde. De zeehondenwachters van EHBZ besloten dat het zeehondje verplaatst kon worden naar een rustig stuk strand. Daar kon het dier in alle rust bijkomen en werd het nog 24 uur gemonitord om te zien of het echt goed ging.”

Meer zeehonden op het strand
Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Dus zien we ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Anouk: “We hopen dat mensen afstand houden, minimaal 25 meter, en ook anderen vragen om afstand te houden en hun hond aan te lijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”

Gezond of gewond?
Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Anouk: “Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet. Dit is de prachtige natuur van Den Haag! Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel ons dan op 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (Aseal) via 088-2747795. Benader het dier nooit zelf!”

Aanmelden

Thijs Moesker - thijs@citymondial.nl

Extra week Zomerschool De Mussen

De Mussen organiseert in de week van 3 t/m 7 augustus een extra week Zomerschool! In de ochtend gaan we werken aan taal en woordenschat, in de middag zijn er allerlei leuke workshops, activiteiten en uitjes! Deze Zomerschool week is voor kinderen van groep 4, 5, 6 en 7. Wilt u uw kind inschrijven? Er zijn nog een paar plekken vrij!

Neem contact op met Suzan Coolen: suzan.coolen@demussen.nl

Aanmelden

Mieke Kuipers - mieke.kuipers@demussen.nl
Zoom