Wijkbewoners Schilderswijk delen tijdens de Corona-crisis verhalen via zwerf-boekjes

Ontmoeten
Wonen
9 april 2020
Sinds woensdag 8 april zwerven er vijf notitieboekjes door de Schilderswijk. Hierin delen wijkbewoners verhalen (in iedere taal), tekeningen, foto’s, of een handige tip met elkaar. En als ze klaar zijn met hun bijdrage, geven ze het boekje door aan de volgende wijkbewoner. Samen maken de bewoners uit de Schilderswijk zo een verslag van wat hen bezighoudt tijdens de Coronacrisis.

Yassine Abarkane (coördinator bij Stagehuis Schilderswijk) ziet dat veel bewoners thuisblijven en als ze dan even naar buiten gaan met anderhalve meter afstand ertussen korte gesprekken hebben, boodschappen of eten tot de voordeur van vrienden of familie brengen en op straat een snel praatje met elkaar maken. Maar echt contact is, om verspreiding van het virus te voorkomen, lastig. Daarom komt hij met een aantal van deelnemers aan de Maatschappelijke Diensttijd, School des Levens, met de zwerf-boekjes. “De boekjes zijn een creatieve, niet-digitale, manier om berichten met elkaar delen. Een soort ketting van verhalen, tekeningen en berichten die we aan elkaar rijgen tot een verslag van deze bijzondere tijd,” zegt Yassine.

Zo is het altijd leuk een goede mop of een inspirerend gedicht te delen. Of gewoon te laten weten hoe het met je gaat of een ander een hart onder de riem te steken. “Samen zorgen we dat iedereen de crisis zo goed mogelijk doorkomt. Daarvoor moeten we fysiek afstand bewaren, maar kunnen we toch dichtbij elkaar staan,” vertelt Yassine. Iedereen kan meedoen en zijn/haar bijdrage leveren in het boekje. Je kan misschien vertellen over wat is het lekkerste is dat je ooit hebt gegeten (en het een recept delen), of een plek op de wereld die je heel graag nog (een keer) willen bezoeken beschrijven, of juist een vraag aan de buurt waarop je hoopt ooit antwoord te krijgen. “Iedere bijdrage is even waardevol. We richten ons op het verspreiden van troost, hoop, warmte en liefde aan elkaar.”

In de zwerf-boekjes vult iedere bewoner een pagina, leest misschien even terug wat anderen hebben achtergelaten en geeft het boekje dan weer door aan de volgende persoon, bijvoorbeeld een familielid, een buur of een vriend. De boekjes blijven door de wijk zwerven tot 15 juni, of tot het boekje vol is. “Dan willen we ze graag weer terug zodat we de verhalen kunnen bundelen tot een collectief verslag. Inleveren kan dan bij het Stagehuis,” vertelt Yassine tenslotte, “Onder alle bijdragen verloten we dan 10 pakketten met lekkere hapjes om bewoners te bedanken voor hun verhaal.”

Heeft u al een bijdrage geleverd aan een van de zwerf-boekjes, laat het dan weten en stuur Yassine een berichtje via What's App (tel. 06 39127074)

Waar

Teniersstraat 13
Den Haag

Contact

Neem contact op met Anne-Frieda:

Anne-Frieda Neijenhuis
Contactpersoon
-61